Kūno ir kalbos ženklai: M.Zuckerbergas kažką slepia?

Ką darai, kai tave tardo antros pagal pagal dydi pasaulio valstybės valdžios atstovai? Žinoma, giniesi ir bandai apsaugoti savo verslą. Bet daugelis stebėjusių „Facebook“ vadovo atsakymus JAV Senate – ir dar iki tol – pastebėjo, kad priešingai įprastiems M.Zuckerbergo pasirodymams viešumoje, pastaruoju metu 33 metų milijardierius atrodo gerokai kitaip.

Marko Zuckerbergo kūno kalba per apklausą Vašingtone, JAV.<br> AP nuotr.
Marko Zuckerbergo kūno kalba per apklausą Vašingtone, JAV.<br> AP nuotr.
 Reuters / Scanpix nuotr.
 Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2018, 1:48 PM

Kūno kalbos ekspertas Christopheris Hadnagy portalui „Bussiness Insider“ pakomentavo kelis subtilius elgesio motyvus, atskleidžiančius tikrąją M.Zuckerbergo būseną.

Ekspertas įspėja, kad visa tai nereiškia, jog „Facebook“ įkūrėjas meluoja. Ką sufleruoja ženklai, tai kad jis jaučiasi nepatogiai, kas galbūt reiškia, jog jis nesako visos tiesos.

Pavyzdžiui, asmens kaitaliojimas kalbant. Pasak C.Hadnagy, tai yra viena dažniausių požymių, kad kažkas yra ne taip.

Pavyzdžiui, jei kas pradeda pasakoti istoriją pirmu asmeniu „aš“ („aš ėjau“, „aš padariau tai“) ir staiga persijungia į daugiskaitą „mes“ („mes ten nuvažiavome, mes norėjome“, tai yra geras ženklas, kad čia gali kas nors slypėti.

Kitas požymis – sakomų žodžių ir kūno kalbos nesutapimas. Pavyzdžiui, M.Zuckerbergas sako, kad jis nė neįsivaizdavo, kad iš „Facebook“ buvo nutekinti vartotojo duomenys, bet tai sakydamas jis ne purto, bet linguoja galvą. Tai nebūtinai reiškia melą, bet pripažinkite, atrodo įtartinai.

Taip pat – kai žmogus jaučiasi nepatogiai, jis ima trinti rankas, traškinti krumpliais ar trintis sprandą. Pasak C.Hadnagy, „tokie veiksmai gali reikšti diskomforto lygį, net jei M.Zuckerbergas bando atsakyti į klausimą pozityviai, ar vaidinti pasitikėjimą“.

Kaip ir išsisukinėjimas nuo klausimo, kai užuot atsakius tiesiogiai, imama pasakoti istorija, kuri tik dalinai susijusi su klausimu. Visa tai duoda laiko atsakovui suformuluoti atsakymą taip, kaip jis nori.

Na o galiausiai – „akių blokas“, kai kas nors intensyviai mirksi per ilgai ar užsidengia akis.

Mokslininkai yra išsiaiškinę, kad akių mirksėjimo dažnis padidėja, kai žmogus atsiduria stresinėje situacijoje. Tai – visiškai automatinė organizmo reakcija, todėl asmuo gali net nesuvokti, kas vyksta.

Lygiai taip pat yra ir stipriai suspaustos lūpos – tai reiškia diskomfortą ir potencialiai – nesąžiningumą. Kai kurie žmonės tokiais atvejai į lūpas dar atremia pirštą ar rašiklį. Elgesio eksperto Davido Givenso teigimu, mes taip apsaugome nuo pavojaus – tiek nuo tikro, tiek nuo menamo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.