Paslaptis paaiškėjo: kodėl dauguma dainų trunka tik 5 minutes?

Tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad anksčiau muzikos kūrinių ilgį ribojo plokštelės. Anksčiau jos buvo gaminamos iš šelako ir turėjo būti sukamos 78 apsisukimų per minutę greičiu. Visa tai reiškė, kad plokštelės buvo gana trapios, o taip pat – kad jose tilpo tik maždaug 3 minučių trukmės muzikos kūriniai. Vėliau pasirodė mažos vinilinės plokštelės, kurios išsprendė bent jau didžiąją dalį problemų – jos buvo tvirtesnės, o kadangi dar ir sukosi 45 apsisukimų per minutę greičiu, į vieną tokią plokštelės pusę tilpoapie 4 minutes muzikos.

  Taip yra todėl, kad radijo stotys vienai dainai skiria ribotą laiką.<br> 123RF nuotr.
  Taip yra todėl, kad radijo stotys vienai dainai skiria ribotą laiką.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2018, 10:02 AM

Radijo stotyse tokios plokštelės su viena daina tapo standartu. Visi atlikėjai, kurie norėjo, kad jų dainos būtų grojamos per populiariausias radijo stotis, turėjo įrašyti singlus – minėtas 45 apsisukimų per minutę plokšteles, kurios ir buvo naudojamos radijo stotyse. Taigi, anksčiau visos populiarios dainos buvo būtent tokio ilgio – net kai buvo įrašomos į didesnes plokšteles.

Su šiuolaikine įranga galima įrašinėti ir labai ilgus muzikinius kūrinius, ir taip yra jau gana ilgą laiką. Tačiau dažniausiai populiarūs muzikos kūriniai yra gana trumpi – jų ilgis nesiekia nei 5 minučių. Kodėl taip yra?

Dabar technologiniai apribojimai nebegzistuoja. Tiesą sakant, jų nebėra jau seniai, tačiau vidutinis populiarių dainų ilgis pasikeitė nedaug. Vėlgi, taip yra todėl, kad radijo stotys vienai dainai skiria ribotą laiką. Jei pateikiami įrašai yra ilgesni, jie dažnai yra sutrumpinami. Taigi, ir dabar daugelis populiarių dainų yra trumpesnės nei 5 minutės. Juk jei radijo stotyse grojamas tik toks įrašas, kam gaminti ilgesnį? Juk trumpesni įrašai leidžia ir sutaupyti!

Beje, nereikėtų pamiršti, kad žmogaus protas taip pat yra ribotas. Žmonėms sunku išlaikyti sutelktą dėmesį ilgesnį laiką. 5 minutės yra pats tas, jei atlikėjas nori, kad jo daina būtų įsimenama, o žodžiai – išgirsti.

Tiesa, dabar dainos pradės ilgėti. Nes radijas jau nueina į antrą planą, žmonės vis dažniau muzikos klausosi „YouTube“, kurio visi žiūrimiausi įrašai yra būtent muzikiniai klipai. Taip muzikos kompanijos uždirba nemažus pinigus. Vieša paslaptis, kad ilgesni vaizdo įrašai uždirba daugiau pinigų, nes žiūrovai ilgiau mato reklamas. Taigi, tikėtina, kad muzikos kūriniai ims ilgėti – tačiau jau dabar pasitelkiami įvairūs triukai. Atkreipkite dėmesį, kad daugelis muzikinių klipų šiais laikais prasideda tyla – muzika prasideda kur kas vėliau, nei vaizdo įrašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.