Būkite budrūs: sukčiai „Facebooke“ kviečia įsigyti išgalvotos nacionalinės kriptovaliutos

Į Lrytas.lt kreipėsi skaitytojas Rimantas, klausdamas:

Kriptoanalitikas Bjornas V. Hauge’as savo tinklaraštyje aiškina, kad Švedija iš tiesų planuoja kurti savo kriptovaliutą, bet priešingai nei teigia „Kryptonex Research Group“, ši kriptovaliuta nesieks išstumti tradicinės švediškos kronos.<br> 123RF iliustr.
Kriptoanalitikas Bjornas V. Hauge’as savo tinklaraštyje aiškina, kad Švedija iš tiesų planuoja kurti savo kriptovaliutą, bet priešingai nei teigia „Kryptonex Research Group“, ši kriptovaliuta nesieks išstumti tradicinės švediškos kronos.<br> 123RF iliustr.
 Reklama nutaikyta ir į lietuvišką rinką.<br> Ekrano nuotrauka.
 Reklama nutaikyta ir į lietuvišką rinką.<br> Ekrano nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 3:25 PM

„Savo „Facebook“ sraute gavau lietuvių platinamą reklamą, kad Švedija išleido savo kriptovaliutą, ir kurioje pasakojama, kaip žmogus, dar visai neseniai pirkęs jos už 33 eurocentus, savo investiciją jau padidino daugiau nei dvigubai. Svetainė, kurios nuoroda pridėta prie reklamos, rodo, kad kriptovaliuta dabar kainuoja jau 81 eurocentą, ir kaina tegul ir po truputį, bet tiesiog akyse auga. Kiek patikima tokia reklama?“

Portalui pasidomėjus, lietuviškų „Facebook“ vartotojų aplinkoje iš tiesų pavyko aptikti cirkuliuojančią melagingą reklamą – jos reklaminę kampaniją yra nupirkęs lietuviškas „Facebook“ puslapis „Ponas Bynas TV“.

Įspėja net antivirusas

Jei naudojatės kokia rimtesne antivirusine programa, pirmąjį įspėjimą gausite vien užėję į kompanijos „Kryptonex Research Group“, minimos reklamoje, svetainę – antivirusinės programos įspėja, kad ši svetainė yra nepatikima.

Pačioje svetainėje pasakojama, kaip Švedijos kriptovaliuta – kurios pavadinimas dar net neskelbiamas – yra pirmoji kriptovaliuta pasaulyje, kurią remia valstybė. Tinklalapyje taip pat pranešama, kad dabartinė kriptovaliutos kaina yra 81 eurocentas, ir už 250 eurų dabar galite įsigyti 308 kriptomonetas.

Svetainėje net cituojamas „bitkoinų karaliumi“ vadinamas Michaelis Novogratzas, kuris tariamai yra pasakęs, kad balandžio pabaigoje ši valiuta kainuos apie 5000 eurų. Ir taip, jau gegužė – bet tariama švediška kriptovaliuta vis dar tariamai tebeikainuoja tariamą 81 eurocentą.

Svetainėje nesikuklinama pacituoti ir Billą Gatesą („Microsoft“), Ericą Schmidtą („Google“), Richardą Bransoną („Virgin“) ir kitus technologijų grandus.

Įspėja ir specialistai

Apie tai, kad visas šitas dalykas yra arba naivus bandymas sukčiauti, arba nevykęs juokelis, įspėja ir tokios kriptokasybos svetainės, kaip bitcoinexchangeguide.com ar cryptohelp.ch.

O kriptoanalitikas Bjornas V. Hauge’as savo tinklaraštyje aiškina, kad Švedija iš tiesų planuoja kurti savo kriptovaliutą, bet priešingai nei teigia „Kryptonex Research Group“, ši kriptovaliuta nesieks išstumti tradicinės švediškos kronos.

Pasak B.V. Hauge’o, iš tiesų „Kryptonex“ veikia kaip nelicenzijuotas brokeris, surenkantis indėlius, o vėliau pajamas naudojantis naujų vartotojų pritraukimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.