Nešvarus oras daro mus kvailesnius

Oro tarša galimai daro daugiau žalos mūsų sveikatai, nei buvo manoma. Pagal naujausio tyrimo duomenis, nešvarus oras ilgainiui turi didelės įtakos mūsų (ypač vyresnių vyrų) kognityviniams gebėjimams.

Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO), 9 iš 10 žmonių pasaulyje kvėpuoja oru, kuriame yra didelis taršalų kiekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO), 9 iš 10 žmonių pasaulyje kvėpuoja oru, kuriame yra didelis taršalų kiekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-28 13:42, atnaujinta 2018-08-28 15:01

Nacionalinės mokslų akademijos darbe paskelbtose išvadose rašoma, kad kvėpuojant užterštu oru, staigiai suprastėja įvairių matematinių ir kalbų testų rezultatai.

Tarptautinio maisto politikos tyrimų instituto (TMPTI) mokslininkai ištyrė duomenis iš nacionalinės Kinijos šeimų tyrimų, kuriuose buvo stebimi beveik 32000 žmonių kognityvinių testų rezultatai 2010-2014 metų laikotarpiu. Šie žmonės užterštu oru kvėpavo tiek trumpą, tiek ilgą laiką.

Tyrėjai konstatavo, kad kalbos ir matematikos rezultatai sumažėjo didėjant oro taršai. Prastėjantys kalbos testų rezultatai buvo ypač lengvai pastebimi stebint vyresnius bei mažiau išsilavinusius vyrus.

„Oro taršos poveikis senėjančioms smegenims gali sukelti didelių sveikatos problemų. Pažintinės funkcijos yra ypač svarbios vyresniems žmonėms tiek vykdant kasdienines užduotis, tiek priimant svarbesnius sprendimus“, – sakė darbo autorius Xiaobas Zhangas iš Pekino universiteto. Teigiama, kad oro tarša yra ir vienas iš rizikos faktorių vystantis Alzheimerio ligai. Šis tyrimas yra ypač svarbus besivystančių šalių gyventojams, kurių miestų užterštumas gali turėti nacionalinei ekonomikos plėtrai.

Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO), 9 iš 10 žmonių pasaulyje kvėpuoja oru, kuriame yra didelis taršalų kiekis, o labiausiai užteršti regionai yra Afrika ir Azija.

Miestų gyventojai nėra vieninteliai, kurie kvėpuoja smogu. Sausio mėnesį atliktas tyrimas parodė, kad 75% mirčių, susijusių su oro tarša Indijoje, buvo kaimuose.

Nors kai kurios šalys, įskaitant Kiniją, imasi priemonių kovai su tarša, klimato kaita pasaulyje ir toliau vyksta. Tuo tarpu turtingiausios pasaulio šalys smogo išvengia tiesiog kišdamos didelius pinigus.

Pekine turtingieji kuria specialius namus ir naudoja specialius filtrus, kad išvalytų savo orą ir vandenį, tuo tarpu mažiau pasiturintys turi kvėpuoti nefiltruotu oru, kuris kenkia jų sveikatai ir protiniams gebėjimams.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.