Mokslininkai apie radinį Egipte: „Šis atradimas gali būti labai svarbus istorijai“

Raižiniai akmenyje rasti šventykloje pietiniame Egipte gali atskleisti naujos informacijos apie faraoną Seti I, kuris, tapęs faraonu 1289 m. pr.m.e, vykdė keletą karinių kampanijų Šiaurės Afrikoje ir Viduriniuosiuose Rytuose, sako archeologai.

Dalis įrašų, rastų Kom Ombo šventykloje. Piešinys viršuje vaizduoja faraoną Seti I su dievais Horu ir Sobeku.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Dalis įrašų, rastų Kom Ombo šventykloje. Piešinys viršuje vaizduoja faraoną Seti I su dievais Horu ir Sobeku.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Pasak P.Brando, kitame įraše taip pat vaizduojamas Seti I, garbinantis Sobeką ir Horą.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Pasak P.Brando, kitame įraše taip pat vaizduojamas Seti I, garbinantis Sobeką ir Horą.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
 Dalyje įrašo dar išliko geltonų dažų, nors įrašo amžius siekia 3300 metų.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
 Dalyje įrašo dar išliko geltonų dažų, nors įrašo amžius siekia 3300 metų.<br> Egipto Senienų ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 9:23 PM, atnaujinta Oct 4, 2018, 9:12 AM

Akmenyje išraižyti tiek piešiniai, tiek hieroglifai – ir viename iš jų minimas elitinis ankstesnio faraono, karaliaus Tutanchamono armijos generolas.

Egipto Senienų ministerijos archeologai aptiko raižinius vykdydami gruntinio vandens nuleidimo projektą Aswane, Kom Ombo šventykloje, dedikuotoje dievams Horui ir Sobekui. Pačiai šventyklai – 2300 metų, bet gali būti, kad raižiniai yra iš anksčiau.

Portalas „Live Science“ išsiuntė raižinių nuotraukas keliems egiptologams – kad šie pateiktų savo įžvalgas apie radinį.

„Tai – jaudinantis atradimas ir istoriškai gali būti labai svarbus“, – sako Memfio (Tenesyje, JAV) Universiteto senovės istorijos profesorius Peteris Brandas. Raižiniuose, nepaisant 3300 metų, vis dar matyti geltoni dažai, o viename iš raižinių matomas faraonas Seti I, garbinantis Sobeką ir Horą, sako amerikietis.

„Šis raižinys įrodo, kad šis dvigubas kultas egzistavo Kom Ombo apylinkėse jau XIX-osios Naujosios karalystės dinastijos laikais, t.y. daugiau nei 1000 metų prieš tai, kai buvo pastatyta ši šventykla“, – teigia istorikas.

Masyvus įrašas

Kitas, daug masyvesnis įrašas taip pat iškaltas Seti I vardu, ir jame faraonas taip pat garbina Horą ir Sobeką. „Tačiau šis istoriškai dar svarbesnis“, – mano P.Brandas.

Mokslininkas sakosi iš nuotraukos negalįs tiksliai nustatyti, ką reiškia didesnysis įrašas, bet „tai buvo pagrindinis įrašas ir jame greičiausiai kažkoks karališkasis įsakymas apie karaliaus veiklas regione, galbūt Kom Ombo dedikavimas Horui ir Sobekui“.

Kitas įrašas, paliktas Seti (arba Sety) I-ojo vardu anksčiau buvo aptiktas Gebel es-Silsilah radimvietėje, kuri yra į Šiaurę nuo Kom Ombo. „Greičiausiai Sety savo pirmaisiais viešpatijos metais keliavo per savo karalystę ir pakeliui į Tėbus sustojo iš pradžių Gebel es-Silsilahe, o paskui – Kom Ombo“, mano istorikas.

„Būtų nuostabu, jei didesnio įrašo tekstas skelbtų ataskaitą apie karinius faraono veiksmus“, – mano P.Brandas, atkreipdamas dėmesį, kad Seti kilo iš karinių generolų šeimos, ir po to kai tapo faraonu, pradėjo karines kampanijas siekdamas užkariauti Libiją, Kanaaną, Siriją ir Nubiją.

Didesnysis įrašas mini ir Horemhebą, kuris buvo faraonu daugmaž iki 1293 pr.m.e. – Bristolio universiteto egiptologijos profesorius Aidanas Dodsonas tai įžvelgia bent viename įrašo fragmente.

„Horemhebas faktiškai buvo aukščiausias generolas Karaliaus Tutanchamono armijoje, Tutanchamono valdymo metu. Jis tapo faraonu vedęs karališkosios šeimos asmenį, o buvimas armijos galva anaiptol nesutrukdė pasiekti didžiausią įmanomą valdžią“, – pasakoja Toronto universiteto egiptologijos profesorius Ronaldas Leprohonas.

Kodėl Horemhebas paminėtas įraše, rašytame faraono Seti I-ojo vardu, tiksliai dar neaišku. „Tačiau įrašas gali būti kad ir apie tai, kad Seti I užbaigė statybų darbas, kurių dėl savo mirties nespėjo pabaigti Horemhebas“, – siūlo versiją A.Dodsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.