S. Hawkingas: žmoniją sunaikins nauja „super žmonių“ rasė

Profesorius, fizikas ir knygų autorius Stephenas Hawkingas sukėlė tikrą nuomonių audrą kai pasiūlė, jog turtingi žmonės gali padėti sukurti naują žmonių rasę – „super žmones“. Jiems reikėtų tik paredaguoti savo ir savo vaikų DNR.

Mokslininkai sako, kad genetinės modifikacijos pagalba būtų galima sukurti „super žmogų“, kuris sunaikintų likusią žmoniją.  <br>ScanPix nuotr.
Mokslininkai sako, kad genetinės modifikacijos pagalba būtų galima sukurti „super žmogų“, kuris sunaikintų likusią žmoniją.  <br>ScanPix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 7:12 PM, atnaujinta Oct 17, 2018, 8:13 AM

S.Hawkingas, parašęs knygą „Trumpa laiko istorija“, mirė šių metų kovą ir paliko straipsnių bei esė kolekciją, kurioje svarsto šią kontraversišką „super žmonių“ idėją.

Mokslininkai sako, kad genetinės modifikacijos pagalba būtų galima sukurti „super žmogų“, kuris sunaikintų likusią žmoniją. Esė, kurioje ši mintis aprašoma, buvo publikuota „Sunday Times“ ir yra knygos, išleistos šiandien, dalis.

„Aš manau, kad per XXI amžių žmonės atras kaip keisti intelektą ir instinktus, tokius kaip agresija“, – rašo mokslininkas.

Mokslininkas taip pat aiškina, kad bus priimti įstatymai susiję su žmonių genetine modifikacija, tačiau atsiras tokių, kurie negalės atsispirti pagundai patobulinti savo žmoniškas charakteristikas: atmintį, atsparumą ligoms ir gyvenimo trukmę.

Šiandien išleistoje knygoje „Trumpi atsakymai į Didelius klausimus“ fizikas teigia, kad turtuoliai greitai galės redaguoti genetiką ir kurti „super žmones“ su patobulinta atmintimi, atsparumu ligoms, didesniu intelektu ir ilgesniu gyvenimu.

Jo nuomone genetinės modifikacijos tobulėjimas padarys šį mokslą patrauklesnį ir dėl to žmonės nebijos tobulinti save.

„Kai atsiras super žmonės, bus daug problemų su įprastais žmonėmis, kurie neturės galimybės varžytis. Tikriausiai įprasti žmonės išmirs arba taps niekam nereikalingi. Vietoje to prasidės lenktynės ir žmonės tobulins ir kurs save neįtikėtinais tempais“, – rašo S.Hawkingas.

Fizikas mini naują technologiją – Crispr-Cas9. Tai yra DNR redagavimo sistema, kuri buvo sukurta prieš 6 metus. Ji leido mokslininkams redaguoti kenksmingus genus ir pridėti naujus. „Great Ormond Street“ vaikų ligoninė jau naudojo šią technologiją, kad gydytų vaikus su nepagydomomis vėžio formomis.

Žinoma, ši kontraversiška idėja sukėlė daug klausimų. Ar tėvai tikrai nebijos naudoti šią techniką ir ar patobulinimai neturės jokio šalutinio poveikio?

Geras S.Hawkingo draugas Kembridžo universitete Lordas Reesas dažnai su juo nesutikdavo. Šiuo atveju jis paminėjo spermatozoidų banko Kaliforninoje atvejį, kuriame buvo išduodama tik „elitinė“ sperma, tačiau dėl mažos paklausos bankas buvo uždarytas.

Parengta pagal ​„The Guardian“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.