Skausmas – ar orgazmas? Mokslininkai išsklaidė dar vieną mitą

Kai patiriame orgazmą ir stiprų skausmą – ar mūsų veido išraiška yra ta pati? Be abejo, šis klausimas intensyviai aptarinėjamas universitetuose (tik nebūtinai – auditorijose ir paskaitų metų), apie tai rašoma daug straipsnių – bet pagaliau turime tyrimą, kuris gali pagrįsčiau atsakyti į šį klausimą.

Jei patiriant skausmą ar orgazmą veido išraiškos nesiskiria, kyla klausimų dėl veido išraiškų efektyvumo komunikuojant.<br> 123RF nuotr.
Jei patiriant skausmą ar orgazmą veido išraiškos nesiskiria, kyla klausimų dėl veido išraiškų efektyvumo komunikuojant.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2018, 4:44 PM, atnaujinta Oct 23, 2018, 1:32 PM

Jei remsimės įvairiais mitais – paprasčiausias atsakymas yra „taip“. Tačiau naujas tyrimas parodė, jis gali būti visiškai neteisingas.

„Žmonės, norėdami perduoti kažkokią žinią, komunikacijai dažnai naudoja veido išraiškas. Bet jei stebėjimais paremti tyrimai rodo, kad patiriant skausmą ar orgazmą veido išraiškos nesiskiria, kyla klausimų dėl veido išraiškų efektyvumo komunikuojant“, – sako Glazgo ir De Monforto universiteto mokslininkai.

Taigi, iš kur tada kyla šis mitas? Mokslininkai aiškina, kad būta tyrimų, kurių rezultatai teigė, jog mes negalime atskirti orgazmo išraiškos nuo skausmo išraiškos.

Bet jei tai neleidžia mums iškomunikuoti, parodyti, kad kažkas patinka arba skauda tai koks šių veido išraiškų tikslas?

Mokslininkai į šį klausimą atsakė sukūrę eilę animacijų, kuriose skirtingose veido dalyse buvo vaizduojama iki 42 judesių. Tada buvo apklausta 200 žmonių – pusė respondentų buvo iš Vakarų pasaulio, pusė – iš Azijos. Jie turėjo interpretuoti, ką tie veidai patiria – orgazmą, skausmą, o gal visiškai ką kitą?

Mokslininkai išsiaiškino, kad tarp žmonių suvokimo kas yra skausmas, ir kas malonumas, vis dėl to yra didelis skirtumas. Be to, mes tikrai jų nepainiojame – kas nutiktų, jei veido išraiškos visiškai nesiskirtų. Bet ne tik tai: mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad tai, kaip mes tikimės, kaip atrodo orgazmas, skiriasi.

„Kiekvienoje kultūroje, veido išraiškų modeliai skausmui ir orgazmui tiek fiziškai, tiek suvokimu skirasi. Vakarų kultūros žmonės plačiai atmerkia akis, o Azijos kultūroje žmonės šypsosi. Tuo tarpu skausmą demonstruojantys veido išraiškų modeliai yra panašūs kiekvienoje kultūroje“, – teigia mokslininkai.

Nors šis tyrimas kai kuriems gali pasirodyti juokingas ar beprasmis, mokslininkai mano, kad tai – ne tik mito paneigimas, bet ir pagalba kitiems tyrimams, kurie studijuos žmonių bendravimą skirtingose kultūrose.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją