Kaip mes, žmonės, atrodysime po 1000 metų?

Maždaug prieš 10 000 metų žmonių organizmas ėmė toleruoti karvės pieną. Per paskutinius 150 metų žmonės tapo 10 cm. aukštesni, o paskutinius 65 metus gyvename 20 metų ilgiau ir už tai dėkoti turėtume stipriai pažengusiam mokslui.

Žinoma, per daug optimistiškiems būti nereikėtų. Robotai, kuriuos sukursime, ne visada atsiliks nuo žmogaus. <br>123RF nuotr. 
Žinoma, per daug optimistiškiems būti nereikėtų. Robotai, kuriuos sukursime, ne visada atsiliks nuo žmogaus. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2018, 12:59 PM

Per labai trumpą laiką žmonija pasiekė labai daug, todėl įdomu, kokie būsime dar po tūkstančio metų. Remdamiesi didžiausiais moksliniais pasiekimais, jau šiandien turime neblogą vaizdą, kaip mūsų rasė atrodys ateityje.

Smegenys ir kompiuteriai

Pirmiausia reikia paminėti, kad žmogus tikrai turi kuo didžiuotis. Mūsų smegenys yra tokios nuostabios, kad joks kompiuteris negali jų aplenkti.

2014 m. mokslininkai panaudojo vieną galingiausių pasaulio kompiuterių – "K kompiuterį", kad sukurtų žmogaus smegenų veiklos simuliaciją. Tam prireikė net 705 024 branduolių procesoriaus, 1,4 mln. gigabaitų laikinosios atminties (RAM), bet kad apdorotų tokį kiekį informacijos, kokį smegenys apdoroja per 1 sekundę, kompiuteris vis tiek užtruko 40 minučių.

Žinoma, per daug optimistiškiems būti nereikėtų. Robotai, kuriuos sukursime, ne visada atsiliks nuo žmogaus.

Mokslininkai mano, kad ateityje kompiuteriai ne tik bus tokie pat greiti kaip žmogaus smegenys, tačiau jau gebėsime sukurti ir dirbtinį intelektą. Jis mokės kalbėti, bendrauti, klausytis ir įsiminti. Belieka tikėtis, kad ši informacija nebus panaudota prieš mus.

Be to, kompiuteriams žmogiškėjant, žmonės praturtins save robotais.

Robotai

Mokslininkai mano, kad ateityje žmogaus kūnuose gyvens labai mažyčiai robotai – nanobotai, kurie stiprins mūsų natūralius gebėjimus. Ši idėja yra vadinama transhumanizmu, o jos įgyvendinimas leistų atsiriboti nuo natūralių biologinių savybių, kurios žmogų varžo. Tačiau kol kas nėra aišku, kokios yra transhumanizmo ribos ir kokius gebėjimus žmonėms jis galėtų suteikti.

Žinoma, technologijos keis ne tik mūsų kūnus. Manoma, kad egzistuos mikroskopinių robotų debesys, kurie galės tapti pastatais – o po to vėl išnykti. Įsivaizduokite, kad jūsų namas išsiardo kai išeinate ryte į darbą, kad ta vieta galėtų būtų naudojama kam nors kitam.

Aplinkos įtaka

Per ateinančius tūkstantį metų mūsų planetoje sumažės kalbų kiekis, o padidėjęs karštis ir ultravioletinė radiacija duos pranašumą žmonėms su tamsesne oda.

Kad išgyventų žmonės bus ir daug aukštesni bei plonesni. Kodėl? Na, sakykime, kad globalinis atšilimas turės daug didesnę įtaką mūsų išvaizdai, nei šiuo metu daugelis įsivaizduoja.

Parengta pagal sciencalert.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.