„Google“ Lietuvos mokytojams dovanoja ketvirčio milijono eurų vertės dovaną

„Google” – tai technologijų kompanija, labiausiai siejama su paieška internete ir kitomis elektroninėmis paslaugomis. Tačiau korporacija užsiima ir filantropine veikla – štai šią savaitę kūrybinių technologijų akademija „bit&Byte“, gavo 250 000 JAV dolerių „Google“ paramą ir pradeda vykdyti programą pradinių klasių mokytojams „Technologijų vedliai“, skirtą supažindinti su šiandieninėmis skaitmeninio pasaulio aktualijomis.

  V. Kubilius: 2016 m. startavusi programa „Digital Garage“ iki šiol suteikė bazinių skaitmeninių įgūdžių jau aštuoniems tūkstančiams lietuvių. <br> Lrytas.lt
  V. Kubilius: 2016 m. startavusi programa „Digital Garage“ iki šiol suteikė bazinių skaitmeninių įgūdžių jau aštuoniems tūkstančiams lietuvių. <br> Lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-26 11:58, atnaujinta 2020-04-27 14:50

Ne tik paieška

Tokiomis veiklomis užsiima specialus filantropinis „Google“ projektas – „Google.org“.

„Google.org“ skiria paramą įvairiems projektams ir šiuo metu edukacija yra vienas iš prioritetų“, – pasakoja „Google“ Baltijos šalių vadovas Vytautas Kubilius. Jis teigia, kad 2016 m. startavusi programa „Digital Garage“ iki šiol suteikė bazinių skaitmeninių įgūdžių jau aštuoniems tūkstančiams lietuvių.

„Digital Garage“ yra platforma, skirta visiems – tiek studentams, tiek smulkaus verslo atstovams – kurie nori išmokti verslo internete subtilybių. Programoje mes dalinamės žiniomis, įžvalgomis, gerosiomis praktikomis, įrankiais – bet nesikoncentruojame vien į „Google“ produktus, – pasakoja V.Kubilius. – Galvojame, kad jei tik yra kas nors, kas padeda susirasti darbą, vystyti karjerą, padėti verslo plėtrai – tai jau yra pakankamai svarbu ir verta žinoti.“

„Digital Garage“ kartu su Lietuvos ūkio ministerija yra suorganizavusi ir beveik 70 gyvų susitikimų devyniolikoje šalies miestų. „Ir ypatingai smagu matyti reakcijas regionuose, kur mokymo programos užsuka rečiau. Tokiose vietoje labai šiltai priima ir būna labai gerų pavyzdžių – pavyzdžiui Alytuje jaunos mamos domėjosi, kokios egzistuoja galimybės internete geriau pristatyti savo rankdarbius ir pasiekti galimus pirkėjus“ – prisimena „Google“ Baltijos šalių vadovas. Pasak jo, tokiuose susitikimai lektoriai kalba apie tai, kaip susikurti savo tinklalapį, atsidaryti paskyrą socialiniame tinkle, „Etsy“, „eBay“ ir kitur.

„O Panevėžyje mokėme grožio salonų savininkes, kaip padaryti, kad jų salonai matytųsi „Google“ žemėlapyje, kaip nurodyti jų darbo valandas ir kitas verslams svarbias detales“ – teigė V.Kubilius.

Nepamirštama ir technologinė edukacija – programavimo, programėlių kūrimo mokymai. V.Kubiliaus teigimu, šiuo metu jau 4500 Lietuvos studentų ir mokytojų yra įgiję žinių ar net ir gavę finansavimą iš įvairių „Google“ programų.

„Tačiau suprantame, kad vien technologinių sprendimų nepakanka. Todėl ir kuriame bei remiame tokias iniciatyvas, kaip šiandien pristatytoji – „Technologijų vedliai“, – sako V.Kubilius.

Pagalba mokytojams

„Turbūt visi prisimename savo pirmuosius mokytojus. Tai – natūralu. Mokytojas vaikui – ypač pradinėje klasėje – yra ne tik tas, kuris moko, bet ir draugas, ir autoritetas“, – „Technologijų vedlių“ pristatymo metu sakė kūrybinių technologijų „bit&Byte“ akademijos vadovė Monika Katkutė-Gelžinė.

V.Kubiliaus teigimu, čia labai svarbus psichologinis aspektas: „Visa dabar mokslus pradėjusi jaunoji karta gimė jau interneto laikais. Didelė dalis mokytojų – dar Sovietų Sąjungoje, todėl mes turime labai didelį kartų skirtumą, didelę atskirtį – ir jei mokytojas nesupranta, ką ten su telefonais veikia vaikai, kas jiems įdomu, kas juos įkvepia – tai yra problema“.

M.Katkutė-Gelžinė atkreipia dėmesį, kad projektas neabejoja ir nekvestionuoja mokytojų gabumų mokyti. „Šis projektas yra ne apie tai – šio projekto esmė yra suteikti mokytojui pasitikėjimą savimi, kad jis pasijustų visaverte šio technologijų pasaulio dalimi“, – aiškina „bit&Byte” vadovė.

Pasak projekto pristatyme dalyvavusio ūkio viceministro Elijaus Čivilio 65% dabartinių pradinukų ateityje dirbs darbus, kurie šiandien dar nė neegzistuoja, todėl dabartinis mokytojas turi turėti bent jau įsivaizdavimą ir tokių dalykų, kaip programėlių kūrimas bei dirbtinis intelektas.

Pastarąjį teiginį iliustruoja ir „Google Lietuva“ vadovas Vytautas Kubilius. „Yra tokia grupė „Google Developers Group Vilnius“ – paprasti žmonės, entuziastai. Jie važiavo per Lietuvos mokyklas su pačia paprasčiausia kartonine virtualiosios realybės sistema „Google Cardboard“, demonstravo jos galimybes ir vienoje mokykloje aštuonmečiai taip susidomėjo ir susižavėjo, kad po savaitgalio į „Google Play“ programėlių įkėlė savo pirmąją pačių sukurtą programėlę. Aštuonmečiai! Per savaitgalį! Tai yra fantastiška istorija“ – džiaugėsi V.Kubilius.

Nemokamai ir neišeinant iš namų

„Kokie šiais laikais yra trys svarbiausi žodžiai, lemiantys progresą? „Noriu“, „galiu“ ir „darau“. Ir tai lygiai taip pat turėtų galioti ir mokytojams“, – įsitikinusi pristatyme dalyvavusi Kauno mokyklos-darželio “Šviesa” pradinių klasių mokytoja Edita Šežikaitė.

Ir būtent tokiam dalykui tapti realybe turėtų padėti „Technologijų vedliai“. Organizatorių teigimu, šio projekto nereikėtų suprasti kaip specializuotų mokymų informatikos mokytojams – „Technologijų vedliai“ bus būtent bendrąjį šiuolaikinį technologinį išsilavinimą teikiantys kursai, orientuoti į pradinių klasių mokytojus.

Kursai patiems mokytojams nieko nekainuos, o viskas vyks nuotolinių internetinių seminarų (angl. webinar) formatu: mokytojai jungsis prie sistemos, gaus mokomąją medžiagą, bendraus su mentoriumi, konsultuosis, darys užduotis ir taip tobulins save.

„Technologijų vedliai“ tikisi pritraukti ir suteikti aktualių technologinių žinių tūkstančiui Lietuvos pradinio lavinimo pedagogų, o nuo ketvirtadienio pakvietė registruotis ir į pirmąjį – pilotinį – kursą, kuriame sistemą išbandys 120 pradinių kursų pedagogų.

Visas mokymo kursas truks tris mėnesius, per juos įvyks 12 praktinių užsiėmimų, kurių vieno trukmė bus dvi akademinės valandos. Registracinį į pilotinį kursą, kuris startuos 2019 m. vasario mėnesį, pradedamas jau dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.