Naujienos iš Marso: paskutinis nerimas išsklaidytas

Antradienio naktį 3 val. 30 min Lietuvos laiku orbitinis zondas „Mars Odyssey“ persiuntė „InSight“ signalą, kad pastarojo saulės kolektoriai išskleisti ir jau kaupia energiją. Saulės kolektoriai garantuoja, kad „InSight“ kiekvieną dieną gali įsikrauti. „Odyssey“ taip pat persiuntė keletą nuotraukų iš nusileidimo vietos.

 “InSight“ saulės kolektoriai išskleisti ir jau kaupia energiją.<br> NASA iliustr.
 “InSight“ saulės kolektoriai išskleisti ir jau kaupia energiją.<br> NASA iliustr.
 Nuotrauka iš nusileidimo vietos.<br> NASA nuotr.
 Nuotrauka iš nusileidimo vietos.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 8:03 AM, atnaujinta Nov 27, 2018, 9:07 AM

„InSight” komanda šiąnakt pagaliau gali atsipūsti – dabar, kai žinome kad saulės kolektoriai yra išskleisti ir krauna zondo akumuliatorius, – sako „InSight“ misijos vadovas Tomas Hoffmanas iš NASA’os Reaktyvinio judėjimo laboratorijos. – Komandai tai buvo ilga ir sunki diena. Bet rytoj „InSight“ atvers naują ir jaudinantį puslapį: pradės operacijas Marso paviršiuje ir instrumentų išskleidimo fazę“.

Kiekvienas iš zondo saulės kolektorių yra 2,2 m skersmens. Marsas yra toliau nuo Saulės, todėl į jo paviršių patenka ir mažiau mūsų žvaigždės šviesos. Laimei, „InSight“ labai daug jos ir nereikia: giedrą dieną kolektoriai tieks apie 600-700 vatų energijos, ir tiek zondo veiklai turėtų pilnai pakakti. Net kai kolektoriai apdulkės (o tai neišvengiamai anksčiau ar vėliau nutiks), jie vis tiek turėtų tiekti 200-300 vatų per dieną.

Saulės kolektoriai sukurti pagal naudotuosius zonde „Phoenix Mars Lander“ – tačiau „InSight“ atveju yra kiek didesni, kad galėtų sukaupti daugiau energijos. Tokie pokyčiai būtini, kad energijos tiekimo pakaktų visai misijos eigai, kuri truks vienerius Marso metus (dvejus Žemės metus).

Artimiausiomis dienomis „InSight“ komanda išties robotišką ranką ir ims fotografuoti aplinką – tam, kad mokslininkai galėtų nuspręsti, kur geriausia išdėstyti mokslinius zondo instrumentus. Iki tol, kol visi instrumentai bus išdėlioti, pavyzdžiai paimti ir pirmieji duomenys bus persiųsti į Žemę, praeis du ar trys mėnesiai.

Tuo tarpu artimiausiu metu „InSight“ naudos savo meteorologinius ir magnetometrinius jutiklius, kurie fiksuos padėtį nusileidimo vietoje – Elysium Planitia lygumoje.

Marso zondas „InSight“ – (liet. „Įžvalga“) šifruojamas kaip „ Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport“, kas lietuviškai skambėtų kaip „vidiniai tyrimai, naudojant seisminę analizę, geodeziją ir šiluminį perdavimą“ – nusileido ant Marso paviršiaus 2018 lapkričio 26 dieną, 21 val. 54 min. Lietuvos laiku. Misija iš Žemės startavo 2018 gegužės 5 d. 13 val. 05 min. Lietuvos laiku.

Šios misijos atradimai išvis turėtų padėti mokslininkams geriau suprasti kaip formuojasi ir vystosi planetos, savo charakteristikomis panašios į Marsą ir Žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.