Netikėčiausios Kalėdos pasaulyje: nuo pietų greito maisto restorane iki voratinklių ant eglutės

Atrodytų, Kalėdos – visiškai įprasta ir puikiai žinoma šventė. Bet ne visur ji švenčiama vienodai, tad kviečiame susipažinti su 10 įdomiausių kalėdinių faktų ir tradicijų iš viso pasaulio.

 Atrodytų, Kalėdos – visiškai įprasta ir puikiai žinoma šventė. Bet ne visur ji švenčiama vienodai.<br> 123RF nuotr.
 Atrodytų, Kalėdos – visiškai įprasta ir puikiai žinoma šventė. Bet ne visur ji švenčiama vienodai.<br> 123RF nuotr.
 Pirmasis pasaulyje Kalėdų atvirukas.<br> Henry Cole ir Johno Horsley atv.
 Pirmasis pasaulyje Kalėdų atvirukas.<br> Henry Cole ir Johno Horsley atv.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2018, 12:33 PM, atnaujinta Nov 13, 2019, 7:22 AM

1. Pirmosios Kalėdų eglutės

Istorikai mano, kad pirmoji vieša Kalėdų eglutė 1510 m. galėjo būti pastatyta visai netoli nuo mūsų – Rygoje (o po kurio laiko ir Taline) – tačiau visžalio medžio statymo namuose tradiciją XVI a. išpopuliarino vokiečiai. Manoma, kad pirmasis žmogus, kuris nusprendė papuošti savo eglutę, buvo Vokietijos teologas ir bažnyčios reformatorius Martinas Liuteris. Beje, dar prieš atsirandant Kalėdų šventei, visus metus žaliuojančios eglės žmonėms buvo labai svarbus simbolis žiemą.

2. Kalėdų atvirutės

Pirmąją Kalėdinę atvirutę sukūrė Didžiosios Britanijos vyriausybės darbuotojas Henry Cole ir menininkas Johnas Horsley. Joje buvo vaizduojami žmonės, kurie Kalėdiniu laikotarpiu padeda vargšams ir susėdę prie stalo mėgaujasi Kalėdine vakariene. Vėlesnėse Kalėdinėse atvirutėse buvo vaizduojamas Kristaus gimimas, sniego pusnys arba liepsnelės.

3. Ilgiausiai veikiantis Kalėdinis paštas

1912 m. tuometinis JAV pašto tarnybos direktorius įsakė, kad į vaikų siunčiamus Kalėdų seneliui adresuotus laiškus turi būti atsakinėjama. 1940 m. laiškų skaičius labai stipriai išaugo ir dėl to paštui ėmė padėti įvairios kompanijos, labdaros organizcijos ar pavieniai žmonės. Vaikai laiškus dažniausiai adresuodavo taip: „Kalėdų seneliui, Šiaurės ašigalis, Aliaska“, o laiškuose dažnai sveikindavo jį su gimtadieniu.

4. Kas sugalvojo raudonnosį Rudolfą?

JAV parduotuvė „Montgomery Ward“ ilgus metus iš tiekėjų pirkdavo ir Kalėdiniu laikotarpiu dalindavo spalvinimo knygeles, tačiau 1939 m. jie nusprendė šią tradiciją pratęsti sukurdami savo pačių spalvinimo knygelę. Būtent tokiam darbui pasamdytas iliustratorius Robertas May sukūrė šiandien anglosaksiškajame pasaulyje puikiai žinomą raudonnosį Rudolfą. Pirmaisiais metais buvo išdalinta 2,4 mln. spalvinimo knygelių, o po 10 metų R.May svainis įrašė dainą „Rudolfas – raudonnosis elnias“.

5. Kodėl populiariausio elnio nosis raudona?

Knygos „The Physics of Christmas: From Aerodynamics of Reindeer to the Thermodynamics of Turkey“ autorius Rogeris Highfieldas sugalvojo labai įdomią ir keistą priežastį, kad Rudolfo nosis gali būti raudona: dėl parazito. Žinoma, nereikia išsigąsti – autorius teigia, kad Rudolfo ir jo kūne gyvenančio padaro santykiai yra simbioziniai – nepaisant svetimkūnio Rudolfo kūne, raudona nosis padeda jam ir visai jo elnių komandai orientuotis danguje ir padėti Kalėdų seneliui pristatyti dovanas vaikams.

6. Populiarūs Kalėdiniai saldainiai

Bent jau Vakarų pasaulyje per Kalėdas tarp dovanų beveik visi randa spalvotų saldainių-lazdelių. Pirmą kartą jos pasirodė XIX a. Vokietijoje. Choro vadovas norėjo sukurti kažką, kas užimtų vaikus per bažnyčioje vykstančias mišias. Įdomu tai, kad pirmiausia jos buvo visiškai baltos, o jų forma turėjo priminti vaikams apie Jėzų lankiusius piemenis, kurie dažniausiai nešiodavosi tokias lenktos formos lazdas. Šiandien populiariausia kompanija, gaminanti šiuos saldainius, vadinasi „Bobs Candies“, jie net gi sukūrė didžiausią pasaulyje 2,5 metrų dydžio saldainį-lazdą, kuri sveria apie 45 kg.

7. Kalėdinė vakarienė – KFC restorane

Japonijoje krikščionių beveik nėra, tačiau jie turi labai įdomią tradiciją – per kiekvienas Kalėdas kartu su šeima jie keliauja į artimiausią KFC restoraną, nes tik čia visoje Japonijoje galima rasti į kalakutieną panašaus maisto. KFC restoranas buvo pradėtas sieti su šventiniu laikotarpiu po „Kentucky for Christmas!“ reklaminės kampanijos. Pirmiausia ji buvo nukreipta į užsieniečius, kurie savo Kalėdas turėjo praleisti svetimoje šalyje. Reklaminėje kampanijoje buvo siūloma „Kalėdinė vakarienė“ – vištiena ir vynas – maistas, kurį dauguma užsieniečių valgydavo namuose.

8. Kalėdų senis iš Ispanijos

Olandijoje Kalėdų senis yra vadinamas Sinterklaasu (danų Kalėdų senelio versija) ir jis vaikams dovanas gabena ne iš Šiaurės ašigalio, bet... iš Ispanijos. Ir tai ne vienintelis keistas dalykas apie danų kilmės Kalėdų senį. Šis irgi turi padėjėjus, bet tai – ne kruopščiai dirbantys elfai, o juodai veidus išsipaišę berniukai ir mergaitės, kurie gali pavogti blogai besielgiančius vaikus ir nugabenti juos atgal į Ispaniją –  kas, anot danų, yra labai didelė bausmė.

9. Kalėdos ir... vorai?

Vokietijoje, Lenkijoje ir Ukrainoje yra tikima, kad jei voras ant Kalėdų eglutės surezgė tinką – tos šeimos laukia didelė sėkmė. Anot legendos, voras nupynė antklodę kūdikėliui Jėzui, kitose legendose pasakojama, kad ant eglės kabantys voratinkliai tampa auksu arba sidabru, kai juos paliečia saulės spinduliai. Kitaip sakant, jei savo eglę papuošite netikrais vorais ar voratinkliais – tai turėtų atnešti sėkmę!

10. Nepaprasti Kalėdų senelio sugebėjimai

Pasaulyje yra daugiau nei 2,1 mlrd. vaikų iki 18 metų, todėl norėdamas juos visus aplankyti, senelis Kalėdų išvakarėse turėtų padaryti 842 mln. sustojimų ir nukeliauti daugiau nei 355 mln. km.

Kalėdų senelis dovanas turi pristatyti per 36 val., tačiau egzistuoja skirtingos laiko zonos, todėl jis turėtų skristi maždaug 1046 km/s greičiu. Tuo tarpu mechanikos ir aeronautikos inžinierius iš Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) Larris Silverbergas teigia, kad Kalėdų senelis naudoja reliatyvumo debesis, kurie leidžia jam tampyti laiką kaip gumą ir dovanas pristatyti per kelis mėnesius – kai mums tuo tarpu praeina vos kelios minutės.

Parengta pagal „BuzzFeed“ ir pastbook.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.