5 dažniausi mitai apie technologijas – keliais iš jų tikėjote?

Technologijomis naudojamės kasdien, bet ar gerai jas pažįstame? JAV buvo atliktas įdomus tyrimas, kurio metu buvo išsiaiškinti 5 didžiausi mitai apie kasdienes technologijas, kuriais tiki daugiausiai žmonių. Jie susiję su baterijomis, kameromis ir net oro uostų skeneriais.

 Technologijomis naudojamės kasdien, bet ar gerai jas pažįstame?<br> 123RF nuotr.
 Technologijomis naudojamės kasdien, bet ar gerai jas pažįstame?<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 3:22 PM

Portalo HighSpeedInternet.com tyrėjai apklausė 350 atsitiktinių amerikiečių. Paaiškėjo, kad daugelis tų, kurie nėra tiesiogiai susiję su įvairios elektronikos gamyba, prekyba ar aptarnavimu, tiki pačiais keisčiausiai mitais. Galbūt keliais iš jų tikite ir jūs?

1. Telefonų negalima palikti įkrauti per naktį ir įkrauti galima tik tada, kai jie yra beveik visiškai išsikrovę

Daugiau nei pusė apklaustųjų teigė, kad telefonų įkrovimas per naktį juos gadina. Apklaustieji manė, kad telefoną reikia atjungti nuo įkroviklio vos tik ekrane užsidega 100 % simbolis. Tačiau tai nėra tiesa. Šiuolaikiniai prietaisai yra pakankamai protingi, kad patys reguliuotų savo įkrovimo procesą. Kitaip sakant, telefonas, pasiekęs 100 % įkrovą, nustoja krautis nepriklausomai nuo to, ar įkroviklis bus prijungtas, ar ne. Vienintelė problema ta, kad į elektros lizdą įjungtas prietaisas naudoja šiek tiek elektros energijos.

Apklaustieji taip pat tikėjo, kad telefono baterija turi būti kiek įmanoma labiau nusėdusi, nes kitaip krovimo metu ji gadinama. Vėl gi, tai nėra tiesa. Šis mitas kilo iš tų laikų, kai prietaisai naudojo nikelio jonų baterijas. Jei telefono baterija niekada visiškai neišsekdavo, ji tarsi pamiršdavo tikrąją savo talpą ir imdavo išsikrauti vis greičiau. Ličio jonų baterijos neturi šios problemos.

2. Oro uostų rentgeno aparatai gali ištrinti prietaisų atmintį

Net sunku suvokti, iš kur atsirado šis mitas. Manoma, kad metalo detektoriai iš tiesų gali pakenkti kompiuteriams, tačiau rentgeno aparatai tokio poveikio neturi. Rentgeno spinduliai neturi magnetinio krūvio ar nieko panašaus, kas galėtų pakenkti elektronikos prietaisams, ar ištrinti atminties korteles. Kita vertus, kai kurios senosios fotoaparatų juostelės galėjo būti apgadinamos stipriais bagažo skenerių spinduliais.

3. Daugiau megapikselių – geresnės nuotraukos

Šiuo mitu tiki net 86 % apklaustųjų – bet tai net nėra keista. Kamerų gamintojai daug investavo į megapikselių rinkodarą. Ne visi žmonės gali ir nori būti technologijų ekspertais, o juk kažkaip reikia palyginti skirtingus produktus. Taigi, prasidėjo intensyvios pikselių lenktynės. Tačiau tiesa yra ta, kad ne jutiklio pikselių skaičius yra svarbiausia, o jų kokybė.

4. Kompiuterį privaloma išjungti kasnakt

Šio mito šaknys taip pat praeityje, ir senieji kompiuteriai nebuvo labai patikimi. Vienas iš dažniausių gedimų – perdegęs standusis diskas. Nakčiai išjungdami kompiuterius žmonės ne tik sutaupydavo elektros energijos, bet ir pailgindavo prietaiso tarnavimo laiką. Tačiau dabar tai nebūtina.

Šiuolaikiniai kompiuteriai kuriami taip, kad jų nereikėtų nuolat išjunginėti. Jie pereina į miego režimą ir naudoja labai mažai energijos. Kompiuterio išjungimas kiekvieną naktį vis dar padeda šiek tiek – labai nežymiai – sumažinti elektros energijos sąskaitas, bet iš esmės tai tėra jūsų laiko gaišimas. Tiesa, ekspertai pataria kompiuterį perkrauti bent kartą per savaitę, net jei įprastai jo neišjungiate.

5. „Apple“ kompiuteriai nepasigauna virusų

Vėl gi, šis mitas kilo iš realybės. „Windows“ operacinės sistemos kadaise buvo daugiau 90 % kompiuterių. Taigi, kenkėjiškas programas kuriantys žmonės ir koncentravosi į „Windows“. Tačiau dabar ši dalis nukrito iki 76 %, „Apple“ įrenginiai sudaro net 13 % visų kompiuterių. Todėl dabar virusai kuriami ir „macOS“ sistemoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.