Lietuviai parodė savo jėgas: per savaitgalį sukūrė 80 žaidimų

Sausio 25-27 dienomis įvyko kasmetinis žaidimų kūrimo festivalis „LT Game Jam“, kuris yra pasaulinio „Global Game Jam“ renginio dalis. Daugiau nei 500 žaidimų kūrimo entuziastų susibūrė Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje ir per 48 valandas sukūrė 80 žaidimų prototipų. Renginio metu visame pasaulyje žaidimus kūrė daugiau nei 47000 žmonių, o vertinant dalyvių skaičių, Vilnius pateko į aktyviausių pasaulio miestų dešimtuką.

Per 48 valandas lietuviai sukūrė 80 žaidimų prototipų.<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
Per 48 valandas lietuviai sukūrė 80 žaidimų prototipų.<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Šiemet organizatoriai pasiūlė kurti žaidimus, atsakant į klausimą „Ką tau reiškia namai?“<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Šiemet organizatoriai pasiūlė kurti žaidimus, atsakant į klausimą „Ką tau reiškia namai?“<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Vertinant dalyvių skaičių, Vilnius pateko į aktyviausių pasaulio miestų dešimtuką<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Vertinant dalyvių skaičių, Vilnius pateko į aktyviausių pasaulio miestų dešimtuką<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Game Jam renginių dvasia yra unikali ir pritraukia daugybę kūrybingų žmonių: dailininkus, programuotojus, muzikantus ir rašytojus.<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
 Game Jam renginių dvasia yra unikali ir pritraukia daugybę kūrybingų žmonių: dailininkus, programuotojus, muzikantus ir rašytojus.<br> Dr. Manto Puidos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2019, 7:35 PM, atnaujinta Feb 2, 2019, 7:46 PM

„Global Game Jam“ nuo kitų panašaus pobūdžio kūrybinių renginių skiriasi konkrečia tema, kuri skelbiama tik festivaliui prasidėjus. Šiemet organizatoriai nusprendė grįžti iš abstraktesnių temų į artimą, pažįstamą aplinką ir pasiūlė kurti žaidimus, atsakant į klausimą „Ką tau reiškia namai?“. Tiesa, temos interpretacijai laisvė, kaip visuomet, palikta didelė, tad sukurtiems žaidimams netrūko žanrų, stilių ir istorijų įvairovės.

„Game Jam renginių dvasia yra unikali, o savo žavesiu pritraukia daugybę kūrybingų žmonių: dailininkus, programuotojus, muzikantus, rašytojus  visus norinčius dalyvauti žaidimų kūrimo procese, – sakė vienas renginio organizatorių, „Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos“ (LŽKA) valdybos pirmininkas Šarūnas Ledas. – Vienoje erdvėje susitinka srities profesionalai su kitų sferų atstovais ar jaunesniais dalyviais, kurie svajoja ateityje kurti žaidimus. Tai puiki terpė eksperimentuoti ir išbandyti netradicines idėjas, o dalyviai vieni kitiems su malonumu padeda ir kartu siekia bendro tikslo – sukurti savo žaidimų prototipus per 48 valandas. Na, o tai, kad šiame renginyje nėra komisijos ar teisėjų, padaro jį labai bendruomenišką ir smagų.“

„Chruščiovkės“ statybos, karingi paršeliai ir atjautos šiluma

Nors dalis kūrėjų tiesiogiai savo žaidimus siejo su namais – jų statyba, priežiūra, apsauga – festivalyje netrūko ir įdomių temos interpretacijų. Susipažinkite su keliais šių metų „LT Game Jam“ lietuvių darbais:

Extreme Home Planner

Arba kitaip – „Khrushchyovka Simulator“. „Nesibaigiančio bokšto“ žanro žaidimas, kuriame reikia statyti vis naujus pastato aukštus ir įkelti kuo daugiau gyventojų. Šiuo atveju, žinoma, tai darome, paisydami „geriausių tarybinės statybos tradicijų“.

Build Your Homie

Kitas statybų būdas – susirinkti savo namelį iš aplinkinių pastatų dalių. Rezultatas priklauso nuo judesių tikslumo, bet eklektika garantuota.

Cold Trail

Rūpinamės miške prieglaudos ieškančia šuniukų šeimyna. Įspūdingu meniniu stiliumi išsiskiriantis žaidimas suderina klasikines žaismo mechanikas ir pulsuoja jaukia šiluma.

Living on the Edge

„Namuose labiausiai trūksta stabilumo“, pagalvojo šio Android žaidimo kūrėjai ir pastatė ant smailios kalno viršūnės svyruojantį namelį. Kas tai? Klimato atšilimo pranašas ar hiperbolizuotas šeimyninių santykių simuliatorius? Spręskite patys, tačiau tikslas aiškus – saugoti pusiausvyrą.

Get the F Off My Lawn

Ekstremali pasakos apie tris paršiukus interpretacija, kurioje vienam paršeliui tenka ginti savo namelį nuo gausybės puolančių vilkų. Veiksmas, be abejo, kosmose.

Home Is Where You Are

„Global Game Jam“ metu kuriami ne tik vaizdo, bet ir stalo žaidimai. Viename jų krabai lenda iš savo kriauklių ir saugo gyvenamas teritorijas nuo šiukšlių.

Kuriamos ne tik trumpalaikės idėjos

Nors „Global Game Jam“ yra skirtas idėjų testui ir kūrybiniams eksperimentams, dalis kūrėjų nutaria tęsti pradėtus darbus ir išleisti visavertę žaidimo versiją. Neseniai tokį žaidimą sukūrė ir lietuvių komanda.

Prieš dvejus metus „Game Jam“ metu sugalvota idėja tapo žaidimu „Sipho“, kuris jau spėjo sulaukti dėmesio interneto parduotuvėje „Steam“, o jo kūrėjai šių metų renginio metu buvo apdovanoti iniciatyvos „Ship IT“ prizu.

„Ship IT yra kaip papildomas paskatinimas kūrėjams neapleisti „Game Jam“ metu sugalvotos idėjos ir bandyti išvystyti ją iki visaverčio žaidimo“, – sakė idėjos iniciatorius dr. Mantas Puida. „Kartu su LŽKA norime padėti kūrėjams pasiruošti sėkmingam žaidimo išleidimui, o už pirmuosius rezultatus apdovanoti piniginiais prizais.“ Atsisiųsti ir išmėginti „Game Jam“ metu sukurtus žaidimus galite ir jūs, tereikia apsilankyti festivalio puslapyje, „Games“ skiltyje.

Na, o norintys išmėginti „Game Jam“ metu pradėtą ir parduotuvių lentynas išvydusį „Sipho“, gali jį įsigyti žaidimų platinimo platformoje „Steam“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.