Istorinis radinys: aptiko kapą, susijusį su apsišaukėliu faraonu

Archeologai Egipte atrado kapaviečių labirintą, kuriame – dešimtys įvairaus amžiaus mumijų. Jos yra datuojamos iki Ptolemėjų dinastijos, gyvavusios 305-30 metais pr.m.e.

Kai kurias mumijas archeologai rado mediniuose ar akmeniniuose sarkofaguose, o kitos buvo paguldytos ant kapo grindų ar sienų nišose. <br>Egypt's Ministry of Antiquities nuotr. 
Kai kurias mumijas archeologai rado mediniuose ar akmeniniuose sarkofaguose, o kitos buvo paguldytos ant kapo grindų ar sienų nišose. <br>Egypt's Ministry of Antiquities nuotr. 
Kai kurių vyrų ir moterų kojas dengė cartonnage – medžiaga, gaminama iš lino ir papiruso. <br>Egypt's Ministry of Antiquities nuotr. 
Kai kurių vyrų ir moterų kojas dengė cartonnage – medžiaga, gaminama iš lino ir papiruso. <br>Egypt's Ministry of Antiquities nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 7:31 AM, atnaujinta Feb 8, 2019, 9:49 AM

Mumijos, kurios greičiausiai priklausė svarbiai vidutinės klasės šeimai, buvo rastos Egipto archeologinėje Tuna el-Gebel radimvietėje, kuri yra į vakarus nuo Nilo upės.

Archeologai mano, jog šeima gali būti iš Ptolemėjo I, Aleksandro Makedoniečio generolo, kuris 305 m. pr.m.e. pasiskelbė faraonu, giminės. Paskutine Ptolemėjų dinastijos valdove yra laikoma Kleopatra VII, valdžiusi 30 metais pr.m.e. Kai jos pajėgos buvo nugalėtos Romos imperatoriaus Augusto, Kleopatra nusižudė.

Egipto senienų ministerijos ministras Khaledas El-Enanis pranešė, kad visos mumijos yra geros būklės. Tarp jų buvo ir vaikų mumijų, suvyniotų į liną ir dekoruotų demotiniu raštu (senovės Egipto rašto atmaina, nebe hieroglifai). Kai kurių vyrų ir moterų kojas dengė kartonažas (angl. cartonnage) – medžiaga, gaminama iš lino ir papiruso. Būtent tai padėjo archeologams nustatyti, iš kurio amžiaus yra mumijos.

Egipto senienų ministerijos generalinis sekretorius Mostafa Waziris sakė, kad mumijos buvo palaidos labai įvairiais būdais. Kai kurias archeologai rado mediniuose ar akmeniniuose sarkofaguose, o kitos buvo paguldytos ant kapo grindų ar sienų nišose.

Šį kapų labirintą archeologai atrado po to, kai senienų ministerija ir Minya (Egiptas) archeologijos centro mokslininkai atliko bendrus kasinėjimus Tuna el-Gebel archeologinėje radimvietėje. Tikroji misija prasidėjo po to, kai jie uolose atrado kapą. Vėliau mokslininkai atrado ir koridorių, vedantį link laiptų, kurių apačioje ir buvo stačiakampio formos rūsys su mumijomis.

Archeologai tyrinėja Tuna el-Gebel kapus jau 80 metų. 1934 m. archeologai pranešė ant namo sienos radę piešinio fragmentus, kuriuose – Agamemnono ir Edipo legendos. 2017 m. šioje aikštelėje buvo atrastos ir kapinės su požeminėmis katakombomis. O šį mėnesį buvo atrastas ir kapų labirintas su mumijomis.

Parengta pagal „Live Science“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.