Kanalizacijoje – neįprastas ir vertingas radinys

Alborgo mieste Danijoje vamzdžių klojėjas ir inžinierius giliai kanalizacijoje aptiko neįprastą radinį. Parodžius jį archeologams, darbininkai sunkiai galėjo patikėti savo sėkme, rašo „Live Science“.

 Vamzdžių klojėjas Jannickas Vestergaardas ir inžinierius Henningas Nøhras kalaviją rado seniausios Alborgo gatvės apylinkėje.<br> Nordjyllands Historiske Museum nuotr.
 Vamzdžių klojėjas Jannickas Vestergaardas ir inžinierius Henningas Nøhras kalaviją rado seniausios Alborgo gatvės apylinkėje.<br> Nordjyllands Historiske Museum nuotr.
 Pasak archeologų, tai, ką rado darbininkai, yra dviašmenis 112 cm ilgio kalavijas, greičiausiai priklausęs elitiniam viduramžių kariui iš XIV a.<br> Nordjyllands Historiske Museum nuotr.
 Pasak archeologų, tai, ką rado darbininkai, yra dviašmenis 112 cm ilgio kalavijas, greičiausiai priklausęs elitiniam viduramžių kariui iš XIV a.<br> Nordjyllands Historiske Museum nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 8:02 AM

Pasak Šiaurės Jutlandijos istorijos muziejaus archeologų tai, ką rado darbininkai, yra dviašmenis 112 cm ilgio kalavijas, greičiausiai priklausęs elitiniam viduramžių kariui iš XIV a. Ir ko gero, už tokį ginklą jo savininkui teko gerokai pakratyti kišenę.

„Kalavijai viduramžiais buvo tikrai labai brangus dalykas, ir tik elitiniai kariai – kuriais tada būdavo tik kilmingieji – galėdavo sau leisti įsigyti tokį ginklą“, – rašoma muziejaus pranešime.

Vamzdžių klojėjas Jannickas Vestergaardas ir inžinierius Henningas Nøhras kalaviją rado Algado gatvės – seniausios Alborgo gatvės – apylinkėse, bet tai, kaip karys parado savo ginklą ir jis atsirado būtent čia, turbūt amžiams išliks paslaptimi. Galbūt jis tiesiog pametė ginklą purve Alborgo atakos metu – miesto, kuris dabar yra ketvirtasis pagal dydį Danijoje, teigia archeologas Kennethas Nielsenas.

Mokslininkas pridūrė, kad nors kardas buvo rastas kanalizacijos atliekų sluoksnyje, viduramžių laikais šis archeologinis sluoksnis atitiko „seniausius Algado šaligatvius“.

Kas bebūtų kalvis, kalęs šį kalaviją, abiejose ašmenų pusėse jis padarė įdubas, vadinamas blodrille (danų kalba – „kraujo griovelis“). Bet nepaisant pavadinimo, įdubos nebuvo skirtos kraujui nutekėti. Iš tiesų jos buvo naudojamos tam, kad sumažintų ginklo svorį – lengvas ir siauras radinys sveria vos apie kilogramą, teigia archeologai.

Kalavijas viename rankenos gale turi disko formos buožulą (vadinamą pommel), o kitame – vertikalią kryžminę apsaugą, kuri saugojo kario ranką nuo priešininko ginklo. Mokslininkai vis dar neturi galutinės nuomonės dėl tikslaus kalavijo amžiaus, bet gali būti, kad jis buvo nukaltas XII a. – tad iki paskutinės jo palaidojimo vietos ginklas jau buvo kurį laiką naudojamas.

Tai patvirtina ir kovos žymės, likusios ant kalavijo – pasak archeologų, įrantos rodo, kad ginklas mūšiuose buvo panaudotas mažiausiai tris ar keturis kartus.

Rasti elitinį ginklą gatvėje – retas atvejis, sako mokslininkai. Dažniausiai tokie aptinkami kapavietėse. Tiesa, jie pažymėjo, kad kalavijas buvo rastas tik už 20 metrų nuo Šv. Pederio kapinių – bet šalia ginklo nerasta jokių žmogaus liekanų.

Archeologai planuoja toliau stebėti gatvės darbus šiose apylinkėse – galbūt čia pavyks aptikti daugiau artefaktų. Tuo tarpu rastasis kalavijas bus nuvalytas, užkonservuotas ir rodomas Alborgo istorijos muziejaus ekspozicijoje.

Tai nėra vienintelis senovinis kalavijas, neseniai aptiktas Skandinavijoje. Kaip anksčiau rašė Lrytas.lt, 2018 m. aštuonerių metų mergaitė Švedijos ežere rado 1500 metų kalaviją.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?