Lietuvis ėmėsi žaibiškai populiarėjančios profesijos: norėtų perprasti ir sukčius, ir genetiką

Stebėti ir analizuoti, kaip elgiasi asmens tapatybės duomenis vagiantys sukčiai – viena iš kasdienių didžiųjų duomenų analitiko Viliaus Peteraičio užduočių. Pasak vaikino, tokių gudruolių kūrybingumas labai dažnai nustebina.

 Stebėti ir analizuoti, kaip elgiasi asmens tapatybės duomenis vagiantys sukčiai – viena iš kasdienių didžiųjų duomenų analitiko Viliaus Peteraičio užduočių.
 Stebėti ir analizuoti, kaip elgiasi asmens tapatybės duomenis vagiantys sukčiai – viena iš kasdienių didžiųjų duomenų analitiko Viliaus Peteraičio užduočių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2019, 1:21 PM

Per dieną visame pasaulyje surenkama tiek informacijos, kad įrašyti jai neužtektų ir dešimčių ar šimtų tūkstančių DVD diskų. V.Peteraitis sako, kad didžiųjų duomenų analitika domėjosi jau seniai, tačiau dirbti šioje srityje pradėjo visai atsitiktinai. Kaip pats juokauja, pasisekė, kad tą dieną, kai į Vilniaus universitetą jaunųjų talentų atėjo ieškoti „Tele2 Big Data akademijos“ atstovai, jis buvo paskaitose. Sėkmingai baigęs mokslus, ambicingas vaikinas tapo didžiųjų duomenų analitiku.

- Kodėl sudomino galimybė imtis šios naujos profesijos?

– Tai ne taip tolima mano pasirinktai specialybei. Tuo metu, kai nusprendžiau jungtis prie akademijos, studijavau statistiką.

Lietuvos universitetai didžiųjų duomenų analitikos nemoko. Tik internete galima rasti interaktyvių kursų. Bet norint užsiimti rimtai, reikia ir galingo kompiuterio, ir pačiam mokymuisi skirti laiko.

- Kuo domėjaisi iki nerdamas į didžiųjų duomenų pasaulį?

– Visą gyvenimą domino tikslieji mokslai. 12-oje klasėje norėjau stoti į chemiją, tačiau likus 3-ims mėnesiams iki mokyklos baigimo persigalvojau. Stojau į matematiką, vėliau perėjau į statistiką, nes supratau, kad man įdomu analizuoti duomenis.

Esu atlikęs praktiką viename startuolyje. Ten buvau vienintelis duomenų analitikas, nebuvo lengva, nes buvau savamokslis, bet buvo įdomu – išmokau daug naujų dalykų.

- Kokios patirties joje įgavai Akademijoje?

– Man asmeniškai mokymai nebuvo sunkūs, bet tikrai išmokau naujų dalykų ir patobulėjau. Pasirinkau vieną projektą, analizavome gautą duomenų rinkinį, kuriame pastebėjome labai keistų ir nelogiškų reiškinių. Pavyzdžiui, kad yra vartotojų, kurie kasdien perka vieną dieną galiojantį interneto paketą už 70 centų. Įdomu gilintis, kaip ir kodėl tai vyksta. Šalia yra analitikų komanda ir daug galimybių tobulėti.

Norėjau labiau gilintis į duomenų inžineriją ir akademija sudarė visas sąlygas tai daryti.

- Kokios galimybes atsvėrė pasibaigus mokslams?

– Po praktikos gavau darbą „Tele2“. ats šiuo metu dirbu su kredito kontrole – žmonėmis, kurie turi skolų. Mėginu išanalizuoti, kaip geriausiai tokius klientus atpažinti ir kokią prevenciją jiems taikyti. Taip pat stengiuosi pastebėti žmones, kurie sukčiauja. Įdomu analizuoti, kaip jie uždirbinėja pinigus. Yra gudruolių, kurie pavogę asmens tapatybės numerį skambina į skambučių centrą ir nori užsisakyti prabangų 1000 Eur. vertės telefoną. Dažniausiai tam galima užkirsti kelią ir labai įdomu išsiaiškinti, kaip tai padaryti. Sukčiai mąsto kūrybingai ir aš turiu būti kūrybingas, kad juos pagaučiau.

- Kokių tikslų turi ateičiai didžiųjų duomenų srityje ?

– Norėčiau spręsti žmonių problemas. Pastaruoju metu akį traukia genetika. Nors dar visai neseniai mintis apie tai, kad įmanoma sukurti kažką, kas padėtų išgelbėti žmonių gyvybes, atrodė nereali.

Taip pat norėtųsi įgyti dar daugiau darbo patirties verslo aplinkoje. Labiau suvokti, kaip duomenys veikia, kas nuo ko priklauso. Norėčiau turėti daugiau atsakomybių, džiugu, kad jos po truputį ir auga.

- Ką mėgsti veikti laisvalaikiu, kaip atsipalaiduoji po įtemptų darbų?

– Viena sritimi neapsiriboju. Mėgėjiškai ir savamoksliškai piešiu. Tai darau nuo vaikystės ir vis sugrįžtu. Mano piešiniai piešti su tušinuku – juoda balta. Anksčiau juos keldavau į internetą, tačiau dabar pripažinimas man nėra toks svarbus, tad piešiu tiesiog savo malonumui.

Taip pat sportuoju. Kurį laiką lankiau kovos menus, o dabar, kai pavyksta, tiesiog einu į sporto salę. Maždaug apie 21:30 val. išjungiu visą elektroniką, prieš miegą šiek tiek paskaitau.

- Ką patartum žmogui, kurį domina didžiųjų duomenų analitika?

– Norint mokytis akademijoje nereikia jokių ypatingų žinių, tiesiog bendro verslo supratimo kaip ir kas vyksta, noro mokytis ir SQL pradmenų žinojimo. Įsigilinti į naują sritį tikrai įmanoma ir tiems, kurie anksčiau su didžiaisiais duomenimis neturėjo nieko bendra.

Akademijoje, mūsų grupėje, buvo ir aktorius, ir farmakologas, kurie perėjo visus mokymosi etapus ir toliau dirba duomenų analitikais. Tikrai galima imtis šios profesijos net ir atėjus iš kitos srities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.