Kokie gandai sklandė apie Lietuvą viduramžiais?

Svetimos šalys visada skamba egzotiškai – tiek dabar, tiek praeityje, kai apsilankyti svetur buvo nepalyginamai sudėtingiau. O ar kada nors bent bandėte įsivaizduoti, kokie gandai sklandė apie Lietuvą viduramžiais? Apie tai galima bus sužinoti gegužės 17 d. Vilniuje vyksiančiame nemokamame renginyje „Kavinė fantastiška“.

 V. Balkūno nuotr.
 V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 2:49 PM

Apie gerai nepažintus kraštus visais laikais sklandė neįtikimos legendos. Marco Polo pasakojo apie baisųjį paukštį roką ir vienaragį, o daug kas tikėjo, kad Rytuose gyvena begalvių žmonių tauta.

Lietuva kitų šalių žmonėms ilgą laiką taip pat buvo mažai pažintas kraštas, pilnas savų keistenybių. Čia buvo galima sutikti nykštukus ir milžinus, tuoktis su uošviais ar užsiimti vietine koridos atmaina – tik vietoje buliaus čia esą medžiotas stumbras. Žinoma, jei tik jūsų regėjimas buvo geras – o Vilniuje tokių žmonių tariamai nebuvo daug, mat visi esą gyveno uždūmintuose namuose.

Vieni pasakojimai labiau įtikinami, kiti mažiau – tačiau visi nepaprastai įdomūs. Lietuvių kariai-barsukai, meškų užauginti žemaičiai – Lietuva buvo tikras mitų ir legendų kraštas.

„Kavinė fantastiška“ – kasmėnesinis susitikimas, skirtas aptarti temas, susijusias su fantastika ar fantazija. Nuo senovės mitų iki ateities mokslo, nuo kino iki dailės – labiau įsigilinus, fantastinė kūryba yra glaudžiai susijusi su kiekvienu iš mūsų. Kartą per mėnesį šioje kavinėje lankosi skirtingų sričių specialistai, plačiau nušviečiantys dažnam įdomius klausimus.

Apie tai, kaip Lietuvą viduramžiais (ir vėliau) įsivaizdavo ir matė užsieniečiai, gegužės 17 d. 19 val. pasakos istorijos mokslų daktaras Rūstis Kamuntavičius (VDU).

Susitikimo vieta – baras „Variokas“ (A. Jakšto g. 9, Vilnius). Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.