„Huawei“ kreipėsi į JAV teismą: „Šiandien mes, o rytoj tas pats gali nutikti jūsų pramonei“

Pagrindinėje kompanijos „Huawei“ svetainėje rašoma, kad Kinijos telekomunikacijų bendrovė trečiadienį pateikė pretenziją dėl 2019 m. Nacionalinio gynybos įstatymo (2019 NDAA) 889 straipsnio konstitucingumo. Ji taip pat paragino JAV vyriausybę sustabdyti valstybės sankcionuotą kampaniją prieš „Huawei“, nes ji nepadidins kibernetinio saugumo.

 „JAV vyriausybė nepateikė jokių įrodymų, kad „Huawei“ kelia saugumo grėsmes. Nėra jokio ginklo, nėra dūmų. Tik spekuliacijos“, – teigia vyriausiasis „Huawei“ teisininkas Songas Liupingas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „JAV vyriausybė nepateikė jokių įrodymų, kad „Huawei“ kelia saugumo grėsmes. Nėra jokio ginklo, nėra dūmų. Tik spekuliacijos“, – teigia vyriausiasis „Huawei“ teisininkas Songas Liupingas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 9:18 AM

„Huawei“ uždraudimas teisinantis kibernetiniu saugumu „nedaro nieko, kad tinklai taptų saugesni. Jie suteikia klaidingą saugumo jausmą ir nukreipia dėmesį nuo realių iššūkių, su kuriais susiduriame, – sako vyriausiasis „Huawei“ teisininkas Songas Liupingas. – JAV politikai privačios bendrovės puolimui naudojasi visos tautos jėga“, – pažymėjo teisininkas. Anot jo, tai nėra normalu ir istorija to dar nematė.

„JAV vyriausybė nepateikė jokių įrodymų, kad „Huawei“ kelia saugumo grėsmes. Nėra jokio ginklo, nėra dūmų. Tik spekuliacijos“, – teigia kompanijos atstovas.

Skunde „Huawei“ teigia, kad 2019 m. NDAA 889 skirsnis blokuoja ne tik JAV vyriausybinių agentūrų įrangos ir paslaugų pirkimą iš „Huawei“, bet taip pat neleidžia kompanijai pasirašyti sutartis su trečiosioms šalims, kurios neturi jokio ryšio su JAV vyriausybe.

Prieš dvi savaites S.Liupingas taip pat komentavo „Huawei“ įtraukimą į juodąjį sąrašą: „Tai sukelia pavojingą precedentą. Šiandien tai telekomunikacijos ir „Huawei“, o rytoj tai gali būti jūsų pramonė, jūsų įmonė, jūsų vartotojai“.

Jis taip pat pareiškė, kad teisminė sistema yra paskutinė gynybos linija ir „Huawei“ pasitiki JAV teismų sistemos nepriklausomumu bei vientisumu. „Tikimės, kad teismas gali ištaisyti NDAA klaidas“, – sako teisininkas.

Svetainėje rašoma, kad pagrindinė „Huawei“ advokatė Glen Nager teigia, jog 2019 m. NDAA 889 straipsnis pažeidžia Jungtinių Valstijų Konstitucijos įstatymo projektą, tinkamą procesą ir įteikimo sąlygas. „Taigi, byla yra tik „teisės klausimas“ – nes nėra nagrinėjamų faktų – todėl tai turėtų paspartinti procesą“, – advokatę cituoja „Huawei“.

„Huawei“ mano, kad JAV valdžios slopinimas nepadės užtikrinti tinklų saugumo. „Huawei“ tikisi, kad JAV pasirinks teisingą požiūrį ir kad padidintų kibernetinį saugumą visiems, patvirtins sąžiningas ir veiksmingas priemones – jei tik tikrasis JAV vyriausybės tikslas yra saugumas.“ – rašoma svetainėje.

Teisminis šio klausimas svarstymas numatytas rugsėjo 19 d. – lygiai mėnesį po to, kai baigiasi 90 dienų periodas, kurį JAV paskelbė dar neblokuojanti „Huawei“ veiklos.

NDAA įstatymas, kurį praėjusią vasarą priėmė JAV Kongresas, nacionalinio saugumo sumetimais uždraudžia federalinėms agentūroms ir jų rangovams naudoti „Huawei“ įrangą, remdamasis bendrovės ryšiais su Kinijos vyriausybe, rašo „Reuters“. Tačiau „Huawei“ pakartotinai neigia, kad ją kontroliuoja Kinijos vyriausybė, karinės ar žvalgybos tarnybos.

S.Liuping teigia, kad JAV draudimas paveikė daugiau nei 1200 „Huawei“ tiekėjų ir grasina paveikti 3 milijardus galutinių vartotojų iš 170 šalių.

„Reuters“ rašo, kad šis JAV draudimas kilo dėl didėjančio dviejų didžiausių pasaulio šalių prekybos ginčų, kuriuos dar labiau apsunkina atskiri kaltinimai dėl bankų sukčiavimo ir korporacinės vagystės, kuo Jungtinės Valstijos apkaltino „Huawei“ ir jos vyriausiąją finansininkę.

„Huawei“ vyresnysis viceprezidentas ir korporatyvinių ryšių vadovas Vincentas Pangas teigia, kad tokie JAV veiksmai viršijo įprastos rinkos konkurencijos ribas.

„Tai gali paskatinti pasaulinės technologijų ekosistemos ir standartų suskaidymą“, – trečiadienį centrinėje „Huawei“ būstinėje sakė viceprezidentas. Jis taip pat teigė, kad nesitikėjo, jog „politinė“ padėtis privers atidėti penktos kartos (5G) tinklo technologijos diegimą Kinijoje.

Parengta pagal „Reuters“ ir huawei.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.