Vienas geriausių visų laikų naikintuvų apsimetinės Kinijos ir Rusijos orlaiviais. Kodėl?

F-35 yra pakankamai universalus naikintuvas. Jis gali kovoti ore, tačiau efektyviai atakuoja ir taikinius ant žemės. Tačiau jis praverčia ne tik vykdant kovines operacijas – naikintuvui ką tik patikėta ir nauja užduotis.

 F-35 yra pakankamai universalus naikintuvas ir jam ką tik patikėta ir nauja užduotis.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 F-35 yra pakankamai universalus naikintuvas ir jam ką tik patikėta ir nauja užduotis.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 F-35 yra universalus vienvietis vienmotoris penktos kartos naikintuvas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 F-35 yra universalus vienvietis vienmotoris penktos kartos naikintuvas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 F-35 yra universalus vienvietis vienmotoris penktos kartos naikintuvas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 F-35 yra universalus vienvietis vienmotoris penktos kartos naikintuvas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 17, 2019, 9:51 AM

JAV Karinės oro pajėgos formuoja naują eskadrilę, kuri imituos Rusijos ir Kinijos „nematomųjų“ (angl. stealth) technologijų naikintuvus. Tokių dalinių oro pajėgos jau turi, tačiau jie yra formuojami iš senesnių F-15, F-16 ir kitų naikintuvų. Šie jau nebegali tinkamai imituoti naujų penktos kartos naikintuvų, todėl ši užduotis po truputį perduodama F-35 orlaiviams. Tai – pirmoji nekovinė F-35 užduotis.

Kinų J-20 ir FC-31 bei rusų SU-57 keičia ir JAV naikintuvų pilotų pratybas. „Nematomų“ naikintuvų paplitimas reiškia, kad anksčiau ar vėliau JAV naikintuvai gali susidurti ir su tokiais ginklais aprūpintu priešu. F-15 ir F-16 tokių naikintuvų tiksliai imituoti jau nebegali.

„Nematomi“ naikintuvai ne tik kitaip atrodo, bet ir kitaip elgiasi ore. Visų pirma, juos iš tiesų sunkiau pastebėti. Itin lygūs paviršiai, tiesios linijos ir maskuojančios spalvos naikintuvus slepia ne tik nuo radarų, bet ir nuo pilotų akių. Penktosios kartos naikintuvai savo ginkluotę slepia uždaruose skyriuose. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, prieš raketos paleidimą, atidaromas vienas iš skyrių. Visą tai yra labai svarbu atpažinti, įvertinti ir išmokti į tai reaguoti. Ir tam F-35 yra gerokai labiau tinkami.

F-35 yra universalus vienvietis vienmotoris penktos kartos naikintuvas. Jis gali pasiekti 1930 km/val. greitį ir skristi 15 km aukštyje. Šie naikintuvai yra labai manevringi, turi pažangias ginkluotės sistemas. Tiesa, F-35 turės imituoti didesnius naikintuvus. Palyginimui, SU-57 sparnų ilgis yra beveik dviem metrais ilgesnis, o pats naikintuvas turi du variklius. Tačiau ne dydis svarbu.

Pratybose specialiai pažymėti F-35 tiesiog imituos priešininkų orlaivius. Tikslumas tokiose situacijose nėra kritiškai svarbus – pakaks to, kad F-35 taip pat yra „stealth“ naikintuvas. Tiesa, galbūt naikintuvai pasipuoš ir kitokiu kamufliažu – artimesniu tam, kokį naudoja rusai ar kinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.