Paaiškino, kodėl ne visi gavo įspėjimą apie Astravo pratybas

Antradienį Vilniuje ir jo apylinkėse vyko mokomosios pratybos, dedikuotos Astravo atominei elektrinei. Deja, kaip praneša patys mobiliojo ryšio teikėjai, įspėjimus, siųstus į telefonus, gavo ne visi vartotojai.

 Patys mobiliojo ryšio teikėjai praneša, kad įspėjimus apie pratybas, siųstus į telefonus, gavo ne visi vartotojai.<br> 123RF nuotr.
 Patys mobiliojo ryšio teikėjai praneša, kad įspėjimus apie pratybas, siųstus į telefonus, gavo ne visi vartotojai.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-01 16:05, atnaujinta 2019-10-01 16:08

„Tele2“ korporatyvinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas šią padėtį savo „Facebook“ paskyroje aiškina taip:

„Įspėjimai siunčiami ne įprasto GSM ar LTE ryšiu. Jie keliauja per „Cell Broadcast“ sistemą, kuri veikia tik į vieną pusę. Kitaip tariant, bokštas užšviečia ir siunčia pranešimą visiems, kas yra jo aptarnaujamoje teritorijoje. Tinklas neužkemšamas, nes naudojama atskira technologija, ir pranešimą vienu metu gauna visi“, – rašo A.Baranauskas.

Jis aiškina, kad pranešimą siunčia net ne patys operatoriai, o prie jų infrastruktūros prisijungusios PAGD tarnyba, ir ji pasirenka, ką ir kur siųsti – ar, tarkime, Varėnos rajonui, ar tik atskiram kaimui, o gal visai Lietuvai.

Dvi priežastys

„O dabar siuntė visiems, o gavo ne visi. Kodėl? Dėl dviejų priežasčių, viena įprasta, kita – įdomi“, – pasakoja mobiliojo ryšio specialistas.

Pasak jo, pirmoji ir įprastoji priežastis yra yra telefonų nustatymai: ne visi telefonai leidžia siųsti „Cell Broadcast“ pranešimus – ypač jei jie gaminti Kinijoje ir nepritaikyti tarptautinei rinkai. „Ne visuose telefonuose nustatymai teisingai nustatyti, kai kuriuose reikia tą padaryti rankiniu būdu“ , – įspėja A.Baranauskas.

Bet tai vis tiek nepaaiškina situacijos, todėl atsirado antroji priežastis, teigia jis. „Tinklas, matote, yra sudarytas iš trijų dalių: 2G, 3G, ir 4G. Prie 2G ir 3G tinklų prisijungę vartotojai pranešimus gavo, prie 4G – dalis gavo, dalis ne. Ir taip labai įdomiai: štai vienos bazinės stoties, kur 4G sudaro 9 celės, pranešimus siuntė 5 – o likusios keturios tylėjo. Ir taip – per visą 4G tinklą: iš maždaug 12 tūkstančių celių pranešimas praėjo pro maždaug 3,5 tūkst., visiškai atsitiktine tvarka. Ir dalis žmonių, prisijungusių prie 4G tinklo, pranešimo negavo. Didelė dalis žmonių“, – rašo „Tele2“ komunikacijos vadovas.

„Pasirodo, yra  priežasčių, kodėl pranešimų nesiuntė pats PAGD. Kokių? Va jų ir paklauskite. Spėju, kad gal neturi pakankamai licencijų, nes kiekvienai celei reikia įsigyti po licenciją. Užtat turim ir dvi geras žinias. Viens – kad visų operatorių tinklai veikia puikiai. Du – kad va dabar nusipirksim daugiau licencijų ir būsim saugesni. Manykim, kad pratybos pavyko“, – apibendrina A.Baranauskas.

PAGD: aiškinsimės priežastis

Paprašytas pakomentuoti situaciją, VRM PAGD civilinės saugos valdybos vadovas Edgaras Geda portalui lrytas.lt teigė, kad šis atvejis bus aiškinamasi atskiru tyrimu.

„Kaip komentavo gerbiamas „Tele2“ atstovas, tikriausiai problema yra programinė įranga, ir šiandien vienas didžiausių klausimų šios dienos pratybose – koks procentas gyventojų negauna žinučių būtent dėl tokių trikdžių. Po pratybų atliksime papildomą tyrimą ir nustatysime konkrečias priežastis. O pas skirtingus operatorius toks žinučių negaunančių gyventojų procentas turbūt skirsis“, – sakė E.Geda.

Pasak jo, iš tiesų pratybos ir yra tam, kad galima būtų pasitikrinti ir pasiruošti realiam įvykiui, kad gyventojų perspėjimui būtų skiriama pakankamai veikimo resursų.

Vadovo nuomone, licenzijų klausimu reikalingas atskiras techninis tyrimas, kuris konkrečiau atskleistų priežastis, kodėl pranešimų negavo būtent toks procentas gyventojų. „Bet preliminariai iš operatorių girdėjome, kad matyt didžiausią įtaką darė būtent programinių sprendimų klausimas“, – portalui sakė E.Geda.

Jo teigimu, licenzijos yra mokamos, bet tiksliai nurodyti vienos licenzijos kainos vadovas negalėjo, nes pasak jo, tai yra viešųjų pirkimų klausimas. „Ir kai bus šių pratybų išvados, papildomi patikslinimai, tada ir bus aiškinamasi, ar bus skirtos lėšos papildomiems pirkimams, susijusiems su programinės įrangos atnaujinimu“, – kalbėjo VRM PAGD civilinės saugos valdybos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.