Parlamento apylinkėse siaučia girtos bitės

Australijos parlamento rūmų apylinkėse Kanberoje skraido apsvaigusios bitės, rašo „IFL Science“.

 Manoma, jog apsvaigusioms bitėms neleidžiama patekti todėl, kad medus, saugomas avilyje, nepradėtų fermentuotis – kas sugriautų visą bičių koloniją. <br> 123RF nuotr.
 Manoma, jog apsvaigusioms bitėms neleidžiama patekti todėl, kad medus, saugomas avilyje, nepradėtų fermentuotis – kas sugriautų visą bičių koloniją. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2019, 10:45 AM

Parlamento vyriausiasis bitininkas (taip, Australijos parlamentas turi vyriausiąjį bitininką) Cormacas Farrellas pasidalino intriguojančiu „Twitter“ įrašu apie tai, kodėl australų bitės dūzgia neblaivios.

Anot C.Farrello, bitės, kurias žmonės pastebėjo arba neįprastai ropinėjančias, arba krentančias iš giedro dangaus, buvo girtos nuo parūgusio gėlių nektaro – o šis surūgo dėl įkaitusios oro temperatūros, nes Australijoje prasidėjo vasara.

Deja, tai ne šiaip nekaltas vasaros pradžios vakarėlis – tokie dalykai gali turėti rimtų neigiamų padarinių tiek pavienėms bitėms, tiek ištisiems aviliams. Pasak bitininko, skraidydamos būdamos girtos, bitės dažnai patiria nelaimingus atsitikimus, miršta apsinuodijusios alkoholiu arba negali rasti kelio atgal į avilį, todėl tampa pažeidžiamomis.

Bet kalbant žmogiškomis alegorijomis, net jei girta bitė ir randa kelią namo ir tikisi ten išsimiegoti, aviliuose laikomasi stiprių antialkoholinių įstatymų, ir apsauginiai prie avilio landos apsvaigusių bičių tiesiog neįleidžia – arba blaivios bitės net užpuola girtąsias.

Manoma, jog apsvaigusioms bitėms neleidžiama patekti todėl, kad medus, saugomas avilyje, nepradėtų fermentuotis – kas sugriautų visą bičių koloniją. Tačiau, pasak C.Farrello, visa tai turi ir vieną australams naudingą pusę.

Kaip įrašuose atskleidė C.Farrellas, Australijos parlamento rūmai iš čia laikomų penkių avilių produkcijos gamina midų ir medaus degtinę – ir naudoja tai kaip simbolines dovanas čia besilankantiems užsienio politikams. Aviliai, kuriuos įsteigė Parlamentinių paslaugų Tarnyba ir Australijos nacionalinio universiteto bitininkystės draugija, pastato apylinkėse buvo pastatyti 2017 m., kaip studentų vykdoma bitininkystės iniciatyva.

Ši iniciatyva – tai visapasaulinių pastangų, skirtų kovoti su bičių populiacijos mažėjimu (kas turi lemiamą reikšmę ekosistemoms, aplinkos tvarumui ir būsimam maisto saugumui) dalis.

Tačiau pasak. C.Farrello, keista yra tai, kad taip apgirsta tik „užsienietiškos“ bitės, kurios prieš 190 metų buvo įvežtos iš Didžiosios Britanijos ir kitų Europos šalių – o ne vietinės Australijos bitės, kurių čia yra daugiau nei 2000 rūšių. Tai reiškia, kad ne tik atostogaujantys britai negali suvaldyti savo su alkoholiu susijusių įpročių, juokauja „IFL Science“.

Vyriausias Australijos parlamento bitininkas dalinasi ir dar vienu įdomiu faktu. Ar žinojote, iš kur kilo „medaus mėnesio“ sąvoka? Pasirodo, tai kilę iš V amžiaus europietiško papročio pirmąjį jaunavedžių mėnesį gerti midų – gėrimą, pagamintą fermentuojant medų su vandeniu ir pridedant apynių, grūdų ir prieskonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.