Romantiškos pažintys internete: kaip žinoti, kad jūsų vaiko netyko pavojai

Daugybę galimybių suteikiantis internetas paaugliams padeda ne tik mokytis, bendrauti su draugais ar rasti dominančios informacijos, bet ir vilioja pasinerti į romantiškų pažinčių pasaulį. Tačiau pirmųjų romantiškų santykių džiaugsmą gali apkartinti skaudi realybė, patekus į piktavalių akiratį. Dar prieš nutinkant blogam scenarijui tėvai turėtų pirmieji pasirūpinti, kad jų atžalos žinotų apie grėsmes, galinčias lydėti pažintis virtualioje erdvėje. JAV „Pew Research Center“ tyrimas rodo, kad net ketvirtadalis Amerikos paauglių, kurie susitikinėja, su savo partneriu susipažino internetu. Be to, apklausa parodė, kad kas trečias 13–17 m. paauglys yra flirtavęs internete, o kas dešimtas yra siuntęs savo seksualias nuotraukas ar vaizdo įrašus kitam asmeniui. Skaičiuojama, kad ir Lietuvoje kas antras vaikas bendrauja internetu su žmonėmis, apie kuriuos nieko tikro nežino. Ir net kas ketvirtas vaikas eina su tokiais žmonėmis susitikti.

 Romantiškos pažintys internete: kaip žinoti, kad jūsų vaiko netyko pavojai.<br> 123rf.com nuotr.
 Romantiškos pažintys internete: kaip žinoti, kad jūsų vaiko netyko pavojai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 2:16 PM

Nors tėvams sukontroliuoti kiekvieno vaiko judesio internete nepavyks, visgi suaugusieji gali pasirūpinti, kad vaikai bent jau žinotų apie grėsmes mezgant romantiškas pažintis internete. Bene svarbiausias patarimas tėvams – palaikyti artimus ryšius su savo vaikais ir nuolat su jais kalbėtis. Suaugusieji privalo savo vaikams paaiškinti, kokia iš tiesų gali būti romantiškų pažinčių realybė. Laimingų porų istorijos ar gerai pasibaigę filmai – tai tik dalis meilės istorijų, užsimezgusių internete. Iš tiesų paaugliai turi žinoti ir apie tamsiąją bendravimo internetu pusę. Patariama nustatyti taisykles Žinoma, uždrausti vaikams bendrauti su nepažįstamais žmonėmis internete, vargu, ar pavyks. Socialiniais tinklais besinaudojantys ir aktyviai juose dalyvaujantis jaunimas nuolat susipažįsta su naujais žmonėmis, o kartais tokios naujai užsimezgusios pažintys gali virsti ir romantišku bendravimu ar jausmais. Vis dėlto tėvai gali pasirūpinti, kad jų atžala internete būtų saugesnė. Visų pirma, su vaikais reikėtų pakalbėti apie saugumą internete ir susitarti dėl tam tikrų taisyklių naudojantis socialiniais tinklais. Pavyzdžiui, susitarkite su vaiku, kad jis niekada neišeis susitikti su žmogumi iš interneto apie tai pirma nepasakęs jums.

Jei paauglys pasisako, kad nori susitikti su internete sutiktu asmeniu, ir tėvai tam pritaria, pastarieji privalo taip pat atlikti savo namų darbus: kiek galima daugiau išsiaiškinti apie naująjį vaiko draugą. Be to, tėvai visada gali palydėti, nuvežti savo paauglį į pasimatymą ir patys pamatyti, su kuo iš tiesų susitinka jų vaikas.

Palaikydami su vaikus artimą ryšį ir nuolat kalbėdamiesi tėvai taip pat turėtų sekti, kokiomis programėlėmis naudojasi vaikai. O pagal tai paaiškinti, kokios grėsmės slypi kiekviename socialiniame tinkle ar programėlėje. Pavyzdžiui, jei pamatėte, kad paauglys naudojasi pažinčių programėle „Tinder“, jam paaiškinkite, kad už kiekvieno žmogaus paskyros gali slypėti ne tas žmogus, kuriuo apsimetama, gali būti klaidinama tiek dėl tikro asmens amžiaus, išvaizdos, lyties ar tikrųjų kėslų. Pasirūpinkite, kad visuomet žinotumėte savo vaiko dienotvarkę. Namuose įveskite griežtas taisykles, kad paauglys privalo pasisakyti, kada ir kur eina, su kuo žada praleisti laiką. Jei vaikas susitikti su nauju interneto draugu eina į jo namus, sužinokite, kas dar bus namuose, susisiekite su naujojo draugo tėvais ir paaiškinkite apie savo namų taisykles. Ne tik fizinė grėsmė

Kalbėdami apie pažintis internete tėvai savo vaikams turi paaiškinti, kad piktavaliai internete gali norėti ne tik pasinaudoti nepilnamečiais fiziškai, bet ir pasipelnyti finansiškai ar pasisavinti vaiko tapatybę. Todėl derėtų su vaikais pakalbėti apie asmeninės informacijos privatumą, saugojimą ir apie tai, kad nereikėtų privačia informacija apie save, savo šeimą, namus lengva ranka dalintis su mažai pažįstamais žmonėmis internete.

Kiekvienas paauglys taip pat turi suprasti riziką, kylančia pasidalijus bet kokia nuotrauka ar vaizdo įrašu virtualioje erdvėje. Tėvai turėtų paaiškinti savo atžaloms, kad net asmeniškai kam nors nusiųsta nuotrauka ar vaizdo įrašas gali būti išplatintas viešoje erdvėje. Be to, pavyzdžiui apsinuoginusio paauglio atsiųstas nuotraukas piktų kėslų vedamas asmuo vėliau gali panaudoti ir kaip šantažo įrankį.

Tėvai paaugliams taip pat turėtų patarti būti kritiškiems besimezgant naujiems romantiškiems santykiams internete: neskubėti naujai pažįstamų ir palankų požiūri parodžiusių asmenų prijungti prie savo draugų rato socialiniame tinkle, pagalvoti, ar žmogus kitame interneto gale nesiekia išvilioti pinigų. Įspėja dėl nuotraukų siuntimo

Interneto platformoje „Draugiškas internetas“ Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnė prabyla ir apie „sekstingo“ (seksualinio turinio žinučių, nuotraukų siuntimas) rizikas užgimus romantiškoms pažintims internete. Specialistė įspėja, kad kartais paaugliai gali būti išprovokuoti ar spaudžiami atsiųsti, pavyzdžiui, apnuoginto savęs nuotraukas internete sutiktam žmogui, tačiau neretas jaunuolis nesupranta, kad tai padarius pasekmės gali būti rimtos. Visų pirma, išsiuntęs tokią nuotrauką paauglys daugiau nebegali kontroliuoti, kas toliau bus daroma su jo išsiųstu atvaizdu. Atvaizdas gali būti išplatintas neribojamam žmonių skaičiui ir skirtingose erdvėse ir taip pakenkiama nepilnamečio reputacijai.

Be to, reikėtų nepamiršti, kad Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, nuogo ar apsinuoginusio vaiko ar paauglio nuotraukų platinimas yra laikomas nusikaltimu, o visi prisidedantys prie tokios medžiagos skleidimo – pažeidžia įstatymą. Psichologė teigia, kad piktų kėslų vedini žmonės internete jau turi atidirbtas strategijas, kuriomis siekia ištraukti seksualinio turinio iš nepilnamečių, pavyzdžiui, įtikinėdami paauglį, kad jis yra vienintelis, jį be galo myli ir tai, kas vyksta internete, jau yra romantiški santykiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.