Pistoletas su 10 vamzdžių – kodėl tokie buvo gaminami?

Pažvelkite į nuotrauką ir pabandykite atsakyti į klausimą – kas tai? Jei pamanėte, jog tai muzikinis instrumentas – klystate. Tačiau jei spėjote, kad tai labai įdomiai atrodantis ginklas – esate visiškai teisūs.

Nuotraukoje matomas ginklas su slenkančius vamzdžius – po kiekvieno šūvio reikėjo paslinkti vamzdžių eilę į dešinę, kad būtų galima iššauti dar kartą. <br>Wikimedia Commons nuotr.  
Nuotraukoje matomas ginklas su slenkančius vamzdžius – po kiekvieno šūvio reikėjo paslinkti vamzdžių eilę į dešinę, kad būtų galima iššauti dar kartą. <br>Wikimedia Commons nuotr.  
Štai šioje nuotraukoje matome jau šiek tiek kitokį ginklą, bet veikiantį labai panašiu principu – jis turi tik vieną vamzdį, bet 10 lizdų.<br>Wikimedia Commons nuotr. 
Štai šioje nuotraukoje matome jau šiek tiek kitokį ginklą, bet veikiantį labai panašiu principu – jis turi tik vieną vamzdį, bet 10 lizdų.<br>Wikimedia Commons nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2019, 8:06 PM

Šis pistoletas yra jau keleto amžių senumo ir atrodo labai keistai – nes turi net 10 vamzdžių. Tikriausiai iš karto kyla klausimas, kam išvis tokie ginklai buvo gaminami, tačiau tam yra labai paprastas ir gana logiškas paaiškinimas.

Prieš kelis šimtus metų visi šaunamieji ginklai buvo vienašūviai – tai reiškia, kad po kiekvieno šūvio jį reikėdavo užtaisyti iš naujo – pilti paraką, grūsti kamšalą ir įstatyti kulką ar šratą. Savaime aišku, kad šis procesas užtrunka gana ilgai, o ką jau kalbėti apie tai, kad šūvis galėjo kainuoti gyvybę. Juk jei nepataikai, į tave labai lengvai gali taikytis priešingoje fronto pusėje esantys kariai.

Žinoma, tokią problemą buvo bandoma spręsti. Buvo sukurtas „Bennett & Havilland“ šautuvas, kuris turėjo labai įdomų ir pavojingą mechanizmą, tačiau buvo sugalvota ir kitokia daugiašūvio ginklo idėja – lūpines armonikėles primenantys pistoletai ir šautuvai, kurie pasirodė 1742 metais. Toks jų apibūdinimas, beje, yra oficialus.

Nuotraukoje matomas ginklas turi slenkančius vamzdžius: po kiekvieno šūvio reikėjo paslinkti vamzdžių eilę į dešinę, kad būtų galima iššauti dar kartą. Toks ginklas leido iš eilės padaryti 10 šūvių – tuo tarpu įprastas vienašūvis ginklas būtų iššovęs tik kartą. Tiesa, įprastai tokie keisti ginklai turėdavo tik vieną vamzdį, bet daug slenkančių lizdų.

Štai šioje nuotraukoje matome jau šiek tiek kitokį ginklą, veikiantį labai panašiu principu – jis turi tik vieną vamzdį, bet 10 lizdų. Po kiekvieno šūvio apkabą reikėdavo paslinkti į šoną, pati konstrukcija buvo pakankamai saugi ir patikima – tačiau vis tiek neapsiėjo ir be trūkumų.

Pirmas trūkumas buvo tas, kad tokie ginklai buvo labai sunkūs ir platūs. Tikriausiai galite įsivaizduoti, kaip nepatogu būdavo tokį pistoletą nešiotis. Na, o šaudyti tikrai ne ką patogiau – jis niekada nebuvo gerai subalansuotas, nes kulkos buvo tik vienoje pusėje, net jei buvo šaunama iš centrinio lizdo.

Galiausiai, tai nebuvo labai praktiška konstrukcija. Kulkos iš atvirų lizdų galėjo paprasčiausiai iškristi –šauliui bėgant ar šliaužiant per purvą. Būtent dėl šių priežasčių tokius ginklus ir buvo nustota naudoti: vietoje jų išpopuliarėjo revolveriai, kurie atliko tą pačią funkciją, bet žymiai geriau, saugiau ir patogiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.