JAV kariškis: šių įslaptintų NSO bylų išviešinimas grėstų šalies saugumui

2004 m. lapkritį keli JAV lėktuvnešyje tarnavę „USS Nimitz“ karinio jūrų laivyno pilotai susidūrė su saldainio „Tic-Tac“ formos NSO, kuris skraidžiojo virš Ramiojo vandenyno gerokai pažeisdamas žinomus fizikos dėsnius.

 Į šias ypatingo slaptumo bylas buvo įtrauktos kelios įvykio „instruktažinės skaidrės“, kurias JAV Karinių jūrų pajėgų žvalgybai pateikė neįvardinta agentūra (asociatyvinė iliustr.)<br> 123RF iliustr.
 Į šias ypatingo slaptumo bylas buvo įtrauktos kelios įvykio „instruktažinės skaidrės“, kurias JAV Karinių jūrų pajėgų žvalgybai pateikė neįvardinta agentūra (asociatyvinė iliustr.)<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 8:19 AM, atnaujinta Jan 21, 2020, 8:20 AM

Karinio jūrų laivyno pareigūnai neįprastą objektą pavadino „neidentifikuotu oro reiškiniu“ (angl. unidentified aerial phenomenon, UAP), tačiau jie taip ir nutylėjo, kas būtent galėjo būti tas „reiškinys“. Tačiau aliuminio folijų kepurėlių dėvėtojai gali švęsti pergalę, rašo „Live Science“: kariškiai patvirtino, kad jie žino daugiau nei sako.

Kaip praneša „Vice“, atsakydamas į neseniai pateiktą užklausimą, paremtą JAV Informacijos laisvės aktu (angl. Freedom of Information Act, FOIA), JAV Karinių jūrų pajėgų žvalgybos tarnybos atstovas patvirtino, kad agentūra turi keletą ypatingai slaptų dokumentų ir bent vieną įslaptintą vaizdo įrašą, susijusį su 2004 m. įvykiu.

Pasak atstovo, šie dokumentai buvo perduoti jau pažymėti kaip „slapti“ arba „visiškai slapti“, ir dalijimasis juose pateikiama informacija su visuomene „padarytų nepaprastai didelę žalą JAV nacionaliniam saugumui“.

Į šias ypatingo slaptumo bylas buvo įtrauktos kelios įvykio „instruktažinės skaidrės“, kurias JAV Karinių jūrų pajėgų žvalgybai pateikė neįvardinta agentūra. (Kadangi karinių jūrų pajėgų žvalgybos pareigūnai skaidrių asmeniškai neklasifikavo, jie negali jų ir išslaptinti, pridūrė atstovas).

Žvalgybininkai taip pat pripažino turintys bent vieną nežinomo ilgio vaizdo įrašą, kurį Karinio jūrų laivyno oro sistemų vadovybė priskyrė „slaptiems“ dokumentams. Žvalgybininkai neatskleidė, ar ši filmuota medžiaga yra tas pats 1 minutės vaizdo įrašas, kuris buvo paviešintas 2007 m. , o labiausiai išplito, kai jį 2017 m. paskelbė „The New York Times“ – tačiau 2019 lapkritį keli karinio jūrų laivyno karininkai, tapę įvykio lėktuvnešyje„Nimitz“ liudininkais, papasakojo „Popular Mechanics“ apie tai, kad jie matė daug ilgesnį kontakto vaizdo įrašą, kuris buvo nuo 8 iki 10 minučių trukmės. Šie originalūs įrašai buvo greitai surinkti ir ištrinti „nežinomų asmenų“, kurie netrukus po incidento į laivą atvyko sraigtasparniu, sakė vienas karininkas.

Buvęs Pentagono darbuotojas Luisas Elizondo, kuris ir padėjo paviešinti karinio jūrų laivyno vaizdo įrašą, „Vice“ teigė, kad „žmonės neturėtų nustebti sužinoję, kad kiti vaizdo įrašai egzistuoja ir yra gerokai ilgesni“.

FOIA pagrįstame prašyme, kurį 2019 spalį pateikė nepriklausomas tyrėjas, buvo prašoma leisti naudotis visais neįslaptintais įrašais ar įrašų dalimis, susijusiomis su 2004 m. NSO incidentu. JAV Karinių jūrų pajėgų žvalgybos atsakyme nebuvo paminėti jokie papildomi dokumentai, išskyrus įslaptintą instruktažą ir vaizdo įrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.