Televizoriai prieš internetą: patarė, kaip išsirinkti televizorių

Kai atsirado televizija, imta baimintis, kad kyla grėsmė radijui, o mūsų kasdienybėje įsitvirtinus kompiuteriams, išmaniesiems telefonams ir internetui, pradėta baimintis dėl televizijos, kurią dažnai galima matyti ir internete. Ar žmonės vis dar pirks televizorius ir juos žiūrės? Pasirodo, kad taip. Kaip egzistuoja popierinė spauda, taip ir televizija niekur nedingo, o televizorių gamintojai prisitaikė prie skriete skriejančio laiko ir naujausių technologijų.

Nepaisant interneto įsigalėjimo didelė žmonių dalis televizorių įsijungia kasdien vos prabudę ar tik grįžę namo.<br> Archyvo nuotr.
Nepaisant interneto įsigalėjimo didelė žmonių dalis televizorių įsijungia kasdien vos prabudę ar tik grįžę namo.<br> Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 9:43 AM

Šiandien norint perjungti kanalą nebereikia eiti prie televizoriaus ir paspausti mygtuko – turime pultelius, nebereikia ir baimintis praleidus įdomią laidą ar mėgstamo serialo seriją – pakanka juos „atsisukti“, o ir vietos ant stalo ar spintelės televizoriui nereikia: kaip ir kompiuteriai, televizoriai „suplonėjo“ tiek, kad juos galima pasikabinti ant sienos.

Savo paslaugas siūlo skaitmeninės televizijos, per televizorių galima žiūrėti nuotraukas, žaisti kompiuterinius žaidimus, klausytis muzikos. Todėl tikrai neverta baimintis, kad televizoriai taps nebereikalingi: pavyzdžiui, prieš metus vykusio „Juodojo penktadienio“ išpardavimo metu vienoje Lietuvos parduotuvėje televizorių buvo nuperkama gerokai daugiau nei, pavyzdžiui, indaplovių. Nepaisant interneto įsigalėjimo didelė žmonių dalis televizorių įsijungia kasdien vos prabudę ar tik grįžę namo.

Šiuolaikinių televizorių galimybės, naujų technologijų rūšys

Šiais laikais įvairių prekių, paslaugų ir galimybių pasirinkimas yra toks milžiniškas, kad kartais sunku išsirinkti tai, kas geriausiai atitiktų lūkesčius bei finansinius išteklius. Ne išimtis ir televizoriai. Jų, pačių įvairiausių, fizinių ir elektroninių parduotuvių (tokių, kaip Pigu.lt) lentynose itin daug. Skiriasi ir gamintojai (populiariausių gamintojų trejetuke 2019 m. atsidūrė Samsung, LG, Sony gamintojų televizoriai), ir įvairios išmaniosios technologijos. Pirmą kartą susidūrus su jomis ne vienam kyla klausimų, ką reiškia tam tikros santrumpos, kas slepiasi po įmantriais pavadinimais. Padėsime susidėlioti aiškesnį vaizdą.

Smart TV (angl. išmanusis televizorius) suteikia galimybę televizoriuje naudotis internetu bei įvairiomis papildomomis funkcijomis, kurios priklauso nuo gamintojo ir programinės įrangos. Iš esmės pagrindinės iš jų yra galimybė televizorių susieti su kitais išmaniaisiais įrenginiais – dideliame ekrane žiūrėti nuotraukas, vaizdo įrašus, internetinę televiziją, naudotis YouTube, Facebook, Skype programėlėmis, naršykle, prisijungti prie filmų talpyklų internete. Tiesa, kai kurios funkcijos gali būti mokamos.

3D technologija namus paverčia mini kino teatru, nes leidžia žiūrėti trimačius filmus. Trimačiam vaizdui išgauti dažniausiai reikalingi akiniai, kurie būna dviejų rūšių – pasyvūs ir aktyvūs. Pirmieji atlieka tik filtro funkciją, o antruose vaizdas sukuriamas pakaitomis blokuojant dešinę ir kairę ir akis, todėl jie yra kur kas sudėtingesni ir brangesni.

Curved (angl. lenktas ekranas) ekranai šiek tiek atkartoja kino teatrų ekranuose esantį vaizdo gylį, daugiau įtraukia. Kad būtų geresnis rezultatas, reikėtų žiūrint televizorių sėdėti tiesiai prieš jį tam tikru atstumu.

LED (angl. „light-emitting diode“) televizoriuose vaizdą žiūrovui sukuria mechanizmas, kuris visame ekrano plote apšviečia diodus (ar skystuosius kristalus), o OLED (angl. „organic light-emittng diode“) televizoriai veikia taip, kad juose esantys diodai šviesą ir spalvą generuoja patys, todėl jiems nereikia papildomo šviesos šaltinio – vaizdo elementą gali apšviesti atskirai. Galima sakyti, kad OLED televizoriaus balta spalva yra labiau „balta“, o juoda spalva yra „labiau“ juoda, vaizdas atnaujinamas per 0,001 milisekundę, žymiai greičiau negu įprastame skystųjų kristalų ekrane. Toks televizorius gali būti daug lengvesnis ir turėti itin ploną korpusą. LCD televizoriams pagaminti naudojamos skystųjų kristalų, o LED televizoriams – šviesos diodų technologijos. Plazminiams televizoriams veikiant plazmos dujų pripildytus vamzdelius naudojama skirtinga elektros įtampa. LED ir LCD patiks pirkėjams, kurie pirkdami televizorių nenori ar negali išlaidauti, o OLED ir QLED – tiems, kuri nori geriausios kokybės.

Kaip pasirinkti televizorių?

Įstrižainė: rekomenduojama atstumą tarp sofos ar fotelio ir televizoriaus matuoti taip: metrų skaičių dalinti iš 2 ar 3. Pavyzdžiui, jei atstumas yra 3 metrai, turėtumėte rinktis 101–147 cm įstrižainės televizorių.

Raiška: kokios raiškos televizorius yra geriausias? Kokybiškiausią vaizdą kuria 4K UHD arba FUL HD televizoriai.

Taigi baimintis, kad kompiuteriai, planšetės, išmanieji telefonai pakeis televizorius tikrai neverta. Jų gamintojai žengia koja kojon su laiku ir prisitaiko prie šiuolaikinių vartotojų poreikių, sukuria daugybę naujų galimybių, tobulina gaminių kokybę. Arba sujungia visus prietaisus į vieną sistemą – kai kurie televizoriai turi programėles (pavyzdžiui, „LG Smart Share“), kurios leidžia tiesiai iš kompiuterio, planšetės ar išmaniojo telefono persiųsti norimą turinį (muziką, nuotraukas, vaizdo įrašus), suteikia galimybę prisijungti prie WiFi, turi įmontuotus DVD grotuvus ir kietuosius diskus, į kuriuos galima įrašyti filmus ar TV programas. Todėl elevizorius vis dar išlieka namų ir šeimos traukos centru.

Paruošta bendradarbiaujant su Pigu.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.