Legendinis Sherlockas Holmesas – kurį greičiausiai įsivaizdavote visiškai klaidingai

Sherlockas Holmesas – garsiausias visų laikų detektyvas. Žinoma, Sh.Holmesas niekada neeegzistavo – autorius seras Arthuras Conanas Doyle'is teigė, kad pagrindinis jo įkvėpimo šaltinis buvo chirurgas Josephas Bellas. Kita vertus, Sh.Holmesas, kokį dabar greičiausiai įsivaizduojate, nėra A.C. Doyle'io kūrinys. Tikrasis Sh.Holmesas nebuvo pedantiškas ir draugiškas eruditas. Jis buvo kokainą mėgstantis keistuolis.

 Sherlocko Holmeso skulptūra Londone, prie 221B namo Kepėjų gatvėje.<br> 123rf nuotr.
 Sherlocko Holmeso skulptūra Londone, prie 221B namo Kepėjų gatvėje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2020, 9:35 PM

A.C. Doyle'is parašė keturis romanus ir 56 apsakymus apie Šerloką Holmesą. Tai nebuvo pirmasis detektyvas literatūroje, tačiau Sh.Holmesas neabejotinai yra populiariausias. Didžiąją pasakojimo dalį atlieka Sh.Holmeso draugas ir biografas daktaras Johnas H. Watsonas. Ir kadangi Sh. Holmesas pats nėra pasakotojas, apie garsųjį detektyvą sužinome gana nemažai.

Net neįmanoma suskaičiuoti visų filmų, serialių ir spektaklių apie Sherlocką Holmesą. Būtent dėl to šį detektyvą atpažįsta ir tie, kurie nėra skaitę nė vienos Doyle'io knygos. Pypkė ir lietpaltis tapo charakteringais detektyvo ar seklio bruožais ir kituose kūriniuose. Ir daugelis žmonių tikriausiai neblogai įsivaizduoja, koks buvo Holmesas.

Pagalvokite apie Sherlocko Holmeso įvaizdį ir pabandykite atsakyti į šiuos klausimus:

  • Ar Holmesas buvo pedantiškas?
  • Ar jis mėgo švarą ir tvarką?
  • Ar Holmesas buvo pasiturintis?
  • Ar Holmesas buvo mergišius?
  • Ar Holmesas buvo eruditas, turintis daug žinių apie įvairias sritis?
  • Kokių žalingų įpročių be rūkymo turėjo Sh.Holmesas?

Tai, kad matote šiuos klausimus, tikriausiai turės įtakos jūsų atsakymams. Tačiau pasistenkite įsivaizduoti Sh.Holmeso įvaizdį, kurį suformavo jūsų matyti filmai, serialai ir skaityti kūriniai.

Daugelis manys, kad Sh.Holmesas buvo pedantas. Tačiau J.H. Watsonas teigia atvirkščiai – Sh.Holmesas tabaką laikė persiškoje šlepetėje, o cigarus – anglių kibire. Sh.Holmesas visuomes dirbo apsivertęs popieriais ir negalėjo pakęsti minties, kad dalį jų reikėtų išmesti. Neatsakyti laiškai buvo prismeigti peiliu prie medinės židinio apdailos. Tačiau J.H. Watsonas taip pat teigia, kad Sh.Holmesas tarsi koks katinas mėgo švarą.

Bet Sh.Holmesas buvo turtingas, tiesa? Name Kepėjų gatvėje (Baker Street 221B) Sh.Holmesas ir J.H. Watsonas tariamai gyveno 1881-1903 metais. Kartu šie vyrai gyveno todėl, kad negalėjo sau leisti gyventi atskirai – jie nebuvo turtingi. Tiesa, Sh.Holmesas dirbo už pinigus ir kartais uždirbdavo išties dideles pinigų sumas. Ir vyrai turėjo šeimininkę ponią Hudson. (Tiesa, paskutiniuosiuose ciklo kūriniuose Sh.Holmesas jau išsikelia į sodybą ir ten augina bites).

Hudson mėgo savo darbdavį – jis jai atrodė švelnus ir mielas. Tačiau Sh.Holmesas buvo labai šaltas atsiskyrėlis. J.H. Watsonas buvo vienintelis tikras jo draugas. Sh.Holmesas pats teigė, kad niekada nemylėjo ir neturėjo jokių norų palaikyti glaudžius santykius su jokia moterimi. Dar daugiau – Holmesas užsimena, kad moterys apskritai yra nepatikimos.

Netvarkingas, neturtingas ir nesocialus. Bet labai protingas, tiesa? Taip, neįmanoma paneigti fakto, kad Holmesas buvo labai protingas. Jo gebėjimas pastebėti detales ir sujungti taškus į vieningą istoriją buvo neprilygstamas. Tačiau J.H. Watsonas dar pačioje pažinties pradžioje pastebėjo, kad Sh.Holmesas visiškai neišmano literatūros, filosofijos ir astronomijos.

Vėliau Sh.Holmesas netgi užsimena, kad nežinojo, jog Žemė sukasi aplink Saulę – nes tokios informacijos jo darbe nereikia. Tiesa, neaišku, ar jis kalbėjo rimtai. J.H. Watsonui taip pat atrodo, kad Sh.Holmesas prastai išmano politiką – nors vėliau paaiškėja, kad Holmesas ir čia turi šiokių tokių žinių. Tačiau detektyvas neblogai išmanė teisę, nes to reikėjo jo darbe. J.H.Watsonas labai gerai įvertino Sh.Holmeso chemijos žinias – galbūt tai susiję su jo narkotikų vartojimu?

Sherlockas Holmesas (kaip, beje, ir J.H. Watsonas) rūkė ir kartais vartojo alkoholinius gėrimus. Jis taip pat kartais vartojo morfiną – ir kartais leisdavosi 7 proc. kokaino tirpalą. J.H. Watsonui tai, beje, nepatiko – jis manė, kad kokainas gali pakenkti Sh.Holmeso protinei sveikatai. Tiesa, vėliau J.H. Watsonas didžiuojasi, kad pristabdė Sh.Holmeso kokaino vartojimą.

Tais laikais, kai buvo rašomos knygos apie Holmesą (XIX a. pab.) kokainas buvo visiškai legalus. Jį vartojo Londono turtingieji ir vidurinioji klasė. Sh.Holmesas nemanė, kad kokainas kenkia jo smegenims. Tuo tarpu nereikalinga informacija, jo nuomone, iš tikrųjų ribojo jo galimybes dirbti – detektyvas buvo įsitikinęs, kad protas yra labai ribotas, todėl jį reikia naudoti tik svarbiems darbams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.