„Demaskuok.lt“ žengia į Latvijos ir Estijos dezinformacijos lauką

Lietuvoje daugiau nei dvejus metus veikianti iniciatyva „Demaskuok.lt“ plečiasi į kaimynines šalis – jos telkiami partneriai Latvijoje ir Estijoje praėjusią savaitę publikavo pirmąją tiriamąją medžiagą apie dezinformaciją. Latvijoje ši iniciatyva veikia „Atmaskots.lv“, Estijoje – „Valeinfo: Paljastatud“ pavadinimu.

 Lietuvoje daugiau nei dvejus metus veikianti iniciatyva „Demaskuok.lt“ plečiasi į kaimynines šalis – jos telkiami partneriai Latvijoje ir Estijoje praėjusią savaitę publikavo pirmąją tiriamąją medžiagą apie dezinformaciją.<br> 123rf iliustr.
 Lietuvoje daugiau nei dvejus metus veikianti iniciatyva „Demaskuok.lt“ plečiasi į kaimynines šalis – jos telkiami partneriai Latvijoje ir Estijoje praėjusią savaitę publikavo pirmąją tiriamąją medžiagą apie dezinformaciją.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2020, 2:34 PM

„Pastarąjį dešimtmetį Baltijos šalys yra tapusios nuolatiniu Rusijos skleidžiamos dezinformacijos taikiniu. Mitą, kad mes mažai kam įdomūs, vis dėlto paneigia kryptingų atakų prieš valstybes ir visuomenes statistika. Lietuva garsėja kaip viena pirmųjų šalių, pradėjusių kovą su dezinformacija, tad dalinimasis sukaupta patirtimi ir resursais su giminingomis šalimis – nuoseklus ir logiškas žingsnis“, – pasakoja „Demaskuok.lt“ vadovas Viktoras Daukšas.

Bendradarbiaujant su žiniasklaidos priemonių, visuomenės ir valstybės atstovais, iniciatyva „Demaskuok.lt“ siekiama mažinti dezinformacijos įtaką. Tai daroma pirmiausiai atskleidžiant jos šaltinius ir veikimo principus, o taip pat didinant visuomenės atsparumą ir mokant žmones atpažinti bei demaskuoti netikras naujienas. Į Latviją ir Estiją „Demaskuok.lt“ žengė pirmiausiai pradėjusi bendradarbiavimą su „Delfi“ – kiekvieną savaitę specialiose skiltyse čia pasirodys demaskuota dezinformacija ar kita skaitytojams naudinga su tuo susijusi medžiaga.

Pasak V. Daukšo, šiandieninė projekto plėtra neapsiriboja vien geografija. „Matome, kad galime dar veiksmingiau išnaudoti savo potencialą, tad atėjo metas plėstis ir veiklų apimtimi bei kokybe. Todėl planuojame atlikti ir viešinti dar daugiau su dezinformacija susijusių vietinių ir tarptautinių tyrimų, o netrukus šalyse ketiname pristatyti ir vietines tinklalaides.“

„Demaskuok.lt“ sukurtas dirbtiniu intelektu paremtas įrankis per dieną analizuoja daugiau nei 30 tūkst. straipsnių lietuvių ir rusų, o nuo šiol – ir latvių bei estų kalbomis. Diegiant naujas kalbas, su technologijų specialistais glaudžiai bendradarbiavo vietos lingvistai, padėję dirbtiniam intelektui kuo geriau suvokti ir išmokti semantines reikšmes.

„Tikimės ir stengiamės, kad Latvija ir Estija būtų tik mūsų plėtros pradžia. Artimiausiu metu planuojame į projektą įjungti dar bent vieną šalį, tad šiandien dairomės, kas susiduria su dezinformacijos iššūkiais, panašiais į mūsiškius“, – atskleidžia „Demaskuok.lt“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.