Ukrainiečių šarvuotis, kuris įrodė, jog sovietinė technika šiais laikais yra beviltiška

Prieš devynerius metus iki Rusijai pradedant Ukrainos okupaciją bei karą, 2005 m. ukrainiečių įmonės privačia iniciatyva buvo sukurta vikšrinė pėstininkų kovos mašina BMPV-64, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. „Nors pavadinti šią mašiną nauja galima tik iš dalies. Kaip Rusijoje bei Baltarusijoje, taip ir Ukrainoje po Sovietų sąjungos biologinės mirties liko milžiniški kiekiai įvairios sovietinės kovos technikos. Tame tarpe ir tankų T-64. Būtent naudojantis šių tankų platforma ir buvo suprojektuota nauja kovos mašina“, – pasakoja karininkas.

 Kaip Rusijoje bei Baltarusijoje, taip ir Ukrainoje po Sovietų sąjungos biologinės mirties liko milžiniški kiekiai įvairios sovietinės kovos technikos, tame tarpe ir tankų T-64. Būtent naudojantis šių tankų platforma ir buvo suprojektuota nauja kovos mašina.
 Kaip Rusijoje bei Baltarusijoje, taip ir Ukrainoje po Sovietų sąjungos biologinės mirties liko milžiniški kiekiai įvairios sovietinės kovos technikos, tame tarpe ir tankų T-64. Būtent naudojantis šių tankų platforma ir buvo suprojektuota nauja kovos mašina.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 2:50 PM

Anot jo, tanko korpusas buvo visiškai pakeistas: įlaipinimo durys buvo įrengtos kovos mašinos gale. Ekipažo ir desanto apsauga liko kaip ir tanko T-64. BMPV-64 šonai papildomai apsaugoti aktyviais šarvais „Nozh“. „Teigiama, kad dugno priešmininė apsauga irgi padidinta, tačiau įrodymų, kad dugnas buvo pakeistas į V-formos nėra. V-formos dugnas skirtas nukreipti sprogimo bangą į šonus. Esant plokščiam dugnui ir sprogus minai, jeigu dugnas nėra pradeginamas, sprogimo smūgio banga persiduoda korpusui, dugnas įlenkiamas ir viduje esantys kariai sutraiškomi arba labai sunkiai sužeidžiami“, – pasakoja D.Antanaitis.

Jo teigimu, ši pakeistos paskirties mašina buvo apginkluota 30 mm automatine patranka, sumontuota distancinio valdymo bokštelyje. Kartu su patranka BMPV-64 turi ir 7,62 mm kulkosvaidį.

„Šis technologijų demonstracinis modelis svėrė 32,5 tonos. Ją valdė 3 karių ekipažas ir transporteris desanto skyriuje galėjo gabenti 12 karių. BMPV-64 su savimi vežėsi beveik toną degalų – 800 litrų, kurių jam pakaktų nuvažiuoti 600 km“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Antanaičio, nors iš išorės ši pėstininkų kovos mašina atrodo kaip Izraelio kariuomenės vikšrinė pėstininkų kovos mašina „Namer“, tačiau BMPV-64 taip ir liko technologijų demonstracinė versija, muliažo stadijoje. „Tolimesnio vystymo ši mašina neturėjo. Kaip ir neturėjo patikimų šaltinių, patvirtinančių kad deklaruojamos BMPV-64 charakteristikos atitinka tikrovę“, – apibendrina karys.

Karininko teigimu, taip buvo dar kartą įrodyta, kad pritaikyti seną sovietinę ir rusišką techniką dabarties ir ateities iššūkiams praktiškai neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.