ES teismas panaikino susitarimą dėl technologijų milžinių duomenų perkėlimo į JAV

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį pripažino neveiksniu susitarimą, leidusį didžiosioms technologijų bendrovėms perkelti savo vartotojų duomenis į Jungtines Valstijas, ir pripažino, kad nacionalinės priežiūros institucijos turi reikliau užtikrinti vartotojų duomenų privatumą.

 Europos Teisingumo Teismas (ETT) panaikino susitarimą, žinomą kaip „Privatumo skydas“ (angl. Privacy Shield) , nes jis neužtikrino europiečiams pakankamos apsaugos nuo JAV šnipinėjimo ir saugumo įstatymų.<br> 123rf iliustr.
 Europos Teisingumo Teismas (ETT) panaikino susitarimą, žinomą kaip „Privatumo skydas“ (angl. Privacy Shield) , nes jis neužtikrino europiečiams pakankamos apsaugos nuo JAV šnipinėjimo ir saugumo įstatymų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 12:11 PM

Europos Teisingumo Teismas (ETT) panaikino susitarimą, žinomą kaip „Privatumo skydas“ (angl. Privacy Shield) , nes jis neužtikrino europiečiams pakankamos apsaugos nuo JAV šnipinėjimo ir saugumo įstatymų.

„Privatumo skydas“ įsigaliojo 2016 metų rugpjūtį ir pakeitė ankstesnį susitarimą, kurį panaikino ES aukščiausios instancijos teismas, atsižvelgęs į būgštavimus dėl JAV žvalgybos šnipinėjimo.

Naujausia ETT nutartis nereiškia, kad bus sustabdytas visas duomenų perdavimas už Bendrijos ribų, nes esama kitų teisėtų mechanizmų, kuriais gali naudotis kai kurios bendrovės. Vis dėlto duomenų perkėlimo priežiūra bus sugriežtinta, o ES ir JAV gali tekti kurti naują sistemą, užtikrinančią, kad Jungtinėse Valstijose laikomiems europiečių duomenims užtikrinamas toks pats privatumo režimas, kaip ir pačioje Bendrijoje.

Ši byla prasidėjo, kai buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas 2013 metais paviešino informacijos apie Amerikos žvalgybos vykdomą didelio masto skaitmeninį šnipinėjimą. Tarp jo atskleistų duomenų buvo detalių, kaip socialinių tinklų milžinė „Facebook“ suteikė JAV saugumo agentūroms prieigą prie europiečių asmeninių duomenų.

Tais pačiai metais Austrijos aktyvistas ir teisės studentas Maxas Schremsas pateikė ieškinį prieš „Facebook“, kurios būstinė Europos Sąjungoje yra įsikūrusi Airijoje, argumentuodamas, kad asmeniniai duomenys neturėtų būti siunčiami Jungtinėms Valstijoms, kaip daro daugelis įmonių, nes toje šalyje duomenų apsauga užtikrinama prasčiau negu Europoje. Bendrijoje galioja vienos griežčiausių duomenų privatumo taisyklių – Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR).

Išnagrinėjęs M. Schremso skundą ETT 2015 metų spalį pripažino neteisėtu 16 metų galiojusį „Saugaus uosto“ (angl. Safe Harbour) susitarimą,

Naujasis „Privatumo skydo“ susitarimas tarp ES ir JAV įsigaliojo 2016 metų rugpjūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.