„Huawei“ atskleidė, kokių saugumo priemonių imasi „AppGallery“ parduotuvė

2019 metais JAV žengė griežtą žingsnį – į savo „ekonominį juodąjį sąrašą“ įtraukė kinų technologijų kompaniją „Huawei“, dėl ko galiausiai šis tinklo įrangos ir mobiliųjų įrenginių gamintojas neteko galimybės bendradarbiauti su keliomis JAV kompanijomis, o tarp jų – ir su „Google“, kuriai priklauso populiari operacinės sistemos „Android“ paslaugų platforma „Google Play services“.

  „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.<br> PA images / Scanpix nuotr.
  „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.<br> PA images / Scanpix nuotr.
 „Huawei Mobile Services“ plėtros vadovas Lietuvoje Voicech Orševski.<br> „Huawei“ nuotr.
 „Huawei Mobile Services“ plėtros vadovas Lietuvoje Voicech Orševski.<br> „Huawei“ nuotr.
 „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.
 „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.
 „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.
 „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 30, 2020, 9:53 AM

Taip „Huawei“ savo naujausiuose telefonuose neteko prieigos prie populiariausios pasaulyje programėlių parduotuvės – tačiau vietoje to sukūrė savo platformą „Huawei Mobile Services“ ir programėlių parduotuvę „AppGallery“.

Apie visa tai – o taip pat ir saugumą, privatumo klausimus bei ateities viziją pasakoja „Huawei Mobile Services“ plėtros vadovas Lietuvoje Voicech Orševski.

– Kokia yra „Huawei AppGallery“ istorija? Kada ji atsirado, kaip veikia ir kokių planų jai turi „Huawei“? Kiek programėlių ten yra dabar, ir kokios jų skaičiaus augimo tendencijos?

– „Huawei AppGallery“ pasauliui buvo pristatyta 2018 metais. Vis dėlto tada ji buvo pilnai veikianti Kinijos rinkoje, bet ne itin aktyviai vystoma pasauliniu mastu. 2019 metais, kai JAV uždraudė „Huawei“ bendradarbiauti su „Google“, norėdami toliau teikti nepriekaištingą technologinę patirtį savo klientams, ėmėme itin aktyviai vystyti „Huawei“ mobiliąsias paslaugas (HMS) ir vartotojams svarbiausią jų dalį – programėlių galeriją „AppGallery“.

Per kiek daugiau nei metus dėka kiekvienoje šalyje aktyviai veikiančių tam dedikuotų vietinių „Huawei“ komandų „AppGallery“ tapo trečia didžiausia programėlių parduotuve, veikiančia 170 šalių, turinčia daugiau nei 81 000 vartotojams svarbiausių programėlių ir daugiau nei 700 milijonų aktyvių vartotojų per mėnesį visame pasaulyje.

„AppGallery“ kasdien pildoma svarbiausiomis pasaulinėmis ir lokaliomis aplikacijomis – tad tikime, kad greitai vartotojai ten ras viską, ko prireiks, o šiandien programėlėms, kurių ten dar nėra, siūlome kitas išeitis – klonuoti jas iš senojo įrenginio naudojant „Phone clone“ aplikaciją, siųstis jas tiesiogiai iš oficialių interneto svetainių ar naudotis paslaugomis interneto naršyklėje.

– „Goole Play“ ir „Apple AppStore“ prižiūri į savo ekosistemas įkeliamas programėles, ar jos nėra žalingos. Kaip elgiasi „Huawei“? Ar kiekvienas gali įkelti savo sukurtą programėlę į „AppGallery“? Kokius tikrinimo etapus pereina programėlė? Ar kontrolė vykdoma tik įkėlimo metu, ar vyksta tikrinimai ir vėliau, programėlei jau esant parduotuvėje?

– Saugumas yra vienas didžiausių mūsų prioritetų, tad patikra vykdoma keliasluoksnė ir prieš įkeliant programėlę į „AppGallery“, ir jai egzistuojant parduotuvėje.

Visos programėlės, prieš patekdamos į „AppGallery“, yra nuodugniai tikrinamos keliais skirtingais lygiais. Visų pirma, tikrinamas asmens bei kitų jautrių duomenų saugumas, visos su tuo susijusios galimos spragos, kenkėjiško elgesio rizikos ir programėlės savininko tapatybė. Antra, tikrinami lusto, vartotojo sąsajos, programėlės įvertinimo ir „Cloud“ saugos sluoksniai.

Trečia, peržiūrima, ar užtikrinamas atsisiuntimo ir diegimo užtikrinimas. „Huawei“ savo veikloje itin griežtai laikosi visų vietinių, Europos Sąjungos bei pasaulinių teisės aktų bei reguliavimų, tad tai galioja ir „AppGallery“.

Galime teigti, kad „Huawei AppGallery“ yra viena saugiausių programėlių parduotuvių pasaulyje, mat mūsų griežti saugumo patikrinimo algoritmai atmeta net iki 37 proc. visų programėlių – jei šios neatitinka keliamų saugumo reikalavimų.

– Tyrimai rodo, kad vartotojai 90 proc. laiko telefone praleidžia programėlėse, o telefone vidutiniškai jų būna įdiegta 60-90 – tačiau per mėnesį vidutinis vartotojas pasinaudoja tik 30 iš jų. Ką, jūsų manymu, tai reiškia?

– Turėdami milžinišką programėlių pasirinkimą, dažnai nesistengiame ilgai galvoti, įsidiegti naują programėlę ar ne, neužsiimame vertinimu, ar ji mums tikrai reikalinga – dėl to telefone turime galybę nenaudojamų programėlių.

Tai sukuria įspūdį, kad mums reikia itin didelio skaičiaus programėlių, kas dažniausiais atvejais nėra tiesa. Tačiau jei sąžiningai pasižiūrime į tai, kas yra mūsų telefone, dažnas suprantame, kad naudojame vos kelias aplikacijas – kitos tiesiog ten yra. Tame nėra nieko blogo, jei žinome, ką tos programėlės „veikia“, kol jų nenaudojame – kokius įrenginio resursus naudoja (galbūt intensyviai naudoja bateriją ir taip iškrauna įrenginį greičiau?), galbūt nuolatos fiksuoja mūsų buvimo vietą ir pan.

Tad aš visada visiems rekomenduoju periodiškai užsiimti išmaniojo telefono tvarkos palaikymu – peržiūrėjimu, kokias programėles turime, kokias naudojame, o tų, kurios užmigusios žiemos miegu, visada patariu atsisakyti.

– Naujausiuose „Huawei“ telefonuose ir planšetėse nesant „Google Play“, iš kur vartotojams rekomenudotumėte diegtis jų pamėgtas programėles? Ir ko patartumėte vengti?

– Visų pirma, visada rekomenduojame programėles diegtis iš oficialios „Huawei“ programėlių parduotuvės „AppGallery“. Jei programėlių ten nerandate, vienas geriausių sprendimų yra naudojantis aplikacija „Phone Clone“ jas perkelti iš kito „Android“ įrenginio. Taip pat įmanoma dalį programėlių – tokių kaip populiariausi socialiniai tinklai – atsisiųsti tiesiogiai iš jų oficialių interneto svetainių arba paslaugomis naudotis per interneto naršyklę.

Visai veiklai internete visada svarbu naudotis kritiško ir sveiko proto taisykle – įvertinti, iš kur siunčiamės, kokių duomenų prieigų prašo aplikacija, ar ji tikrai mums būtina, skaityti tai, kas rašoma privatumo ir duomenų naudojimo nustatymuose.

Interneto erdvė, kad ir kaip technologijų kūrėjai stengiasi ją prižiūrėti ir rūpintis vartotojų saugumu, visgi visada yra rizikinga, ir kiekvienas turime jausti atsakomybę už savo saugumą ir savo sprendimus. Negalime radikaliai sakyti, kas galima ir kas ne – visur turi galioti ir asmeninė atsakomybė.

– Daugelis IT saugumo ekspertų teigia, kad diegti programėles iš trečiųjų šalių nėra saugu. Bet Naujuosiuose „Huawei“ telefonuose ir planšetėse yra įdiegta „Petal search“ paieška, kuri programėlių ieško ir būtent trečiųjų šalių svetainėse – apkpure.com, apkmirror.com ir pan. Kaip tai paaiškintumėte?

– „Petal search“ variklis mūsų regione dar nėra pilnai išvystytas, tad rekomenduojame kiek luktelėti, kol jis bus pilnai paruoštas naudojimui. Užsiimant bet kokia veikla internete tai daryti reikia atsakingai – vertinti, iš kur ir ką siunčiamės, skaityti privatumo ir informacijos naudojimo pranešimus. Nėra vienos ar kelių taisyklių, kuriomis vadovaujantis internete būsite saugūs – pasikliauti reikia savo kritišku mąstymu ir atsakomybe.

– Vartotojas „HMS AppGalley“ nerado jam įprastos programėlės, o persikelti per „Phone Clone“ nepavyko (ar perkelta ji neveikia), o parsisiųsti iš paties kūrėjo puslapio nėra galimybės. Ką tokiu atveju patartumėte daryti vartotojui?

– Naudotis norima paslauga per interneto naršyklę ir būtinai įvesti pageidavimą į mūsų „AppGallery“ esantį „WishList“ (liet. norų sąrašą). Tai tokia funkcija, kuria renkame vartotojų norus aplikacijoms ir reaguodami į juos kviečiame programėlių kūrėjus prisijungti ir įkelti programėlę į „AppGallery“.

– Ar „Huawei AppGallery“ yra viena visam pasauliui, ar jame egzistuoja regioniniai apribojimai? Pavyzdžiui, ar yra programėlių, kurias įmanoma įsidiegti tik Kinijos vartotojams, bet Europoje – ne?

– Viskas priklauso nuo to, kokias geografines lokacijas pasirenka pats programėlės kūrėjas. Jei jis pasirenka, kad aplikacija būtų pasiekiama visame pasaulyje, jo programėlė atitinka visų reikiamų šalių teisės aktus, tuomet ji bus pasiekiama visur. Svarbu suprasti, kad nors internetas sujungia pasaulį, kiekviena valstybė turi įvairių savitų reguliavimų, į kuriuos „Huawei“ kreipia itin didelį dėmesį – tad yra programėlių, pasiekiamų visur, yra tokių, kurios randamos tik tam tikrose šalyse.

– Pradėjus augti programėlių parduotuvėms, vienu metu kai kurie ekspertai ėmė reikšti kritiką, kad pasaulis ritasi į tai, jog programinė įranga ne konsoliduojama, o fragmentuojama, t. y. vienai užduočiai ar tikslui skiriama konkreti programėlė, o ne kuriama viena, kuri galėtų vykdyti daug užduočių? Kaip tokie priekaištai atrodo iš dabartinės laiko perspektyvos?

– Nors programėlių kūrėjai savo sprendimais daro įtaką vartotojų įpročiams, bet visgi dažnu atveju tai patys vartotojai nusprendžia, kokios programėlės jiems yra patogios ir reikalingos. Todėl dažnu atveju programinės įrangos kūrėjai siūlo tokias programėles, kurios tikėtina bus populiarios dėl nusistovėjusių vartotojų įpročių, taip užtikrinant savo pajamų srautus.

Iš kitos pusės, specializuota programinė įranga būna labiau išdirbta, geriau atlieka savo funkcijas. Įžvelgčiau panašumų su patarle, kas tinka viskam, netinka niekam. Vartotojų įpročiai ir rinka įrodė, kad tokia situacija yra visiems priimtina.

Taip pat noriu pastebėti, kad nors konkrečių programėlių rinka yra pakankamai fragmentuota, bet atsiranda vis daugiau koncentruotų online prekybviečių – pavyzdžiui, tokių kaip „AppGallery“. Tas pavyzdys galioja bendrai interneto sprendimams, kai skirtingos įmonės siūlo savo produktus ar paslaugas per sujungiančias platformas. Tokiu būdu kūrėjai gali tikėtis didesnio lankytojų srauto, o vartotojai patogiai ir greitai gali surasti juos dominančius sprendimus.

– Ar artėjantis 5G kaip nors įtakos programėlių kūrimą – ir naudojimąsi jomis?

– 5G ryšys tikrai papildomai paspartins programėlių kūrimą. Vis daugiau mūsų kasdien naudojamų daiktų bus prijungta prie spartaus interneto: automobiliai, buities įrenginiai, galbūt net drabužiai, kurie analizuos kūno temperatūrą, širdies pulsą ar kraujospūdį, ir t. t.

Visam tam išmaniųjų sprendimų ūkiui valdyti reikės patogių sprendimų, o telefonas ir jo programėlės jau senokai tapo neatsiejama daugelio žmonių kasdienos dalis.

Be to, 5G atvers galimybes plačiau naudoti vadinamas PWA (angl. Progressive Web Applications) programėles – tai naujos kartos interneto svetainės, kurios mobiliuosiuose telefonuose atrodo kaip „tikros“ programėlės, nepaisant telefono gamintojo ar modelio. Tokių programėlių nereikia diegti į savo telefoną, nes didelė 5G sparta leis akimirksniu gauti reikalingus duomenis.

Negana to, 5G sparta leis plačiau naudoti vaizdo ir garso apdorojimą realiu laiku. Tai paspartins naujo tipo paslaugų atsiradimą, prie kurių dar nesame pripratę, bet jos galimai turės įtakos vartotojų įpročiams. Įsivaizduokime, vairuodami automobilį, programėlė mums nurodys konkretų važiavimo greitį, kad visas sankryžas kirstume esant žaliam šviesoforo signalui, taip pasiekiant kelionės tikslą greičiau, bei mažinant aplinkos taršą ir galimų eismo įvykių skaičių.

– Kaip manote, kaip atrodys išmanieji telefonai ir jų programinė aplinka po penkerių ir dešimties metų? Kokie galėtų būti didžiausi (ir egzotiškiausi, įdomiausi) skirtumai?

– Įvairių sulenkiamų telefonų žengimas į rinką yra reikšmingas ir ateitį prognozuojantis ženklas, atskleidžiantis, kad žmonės yra pavargę nuo didelių gabaritų išmaniųjų telefonų.

Galima spėti, kad dizaino aspektu išmanieji keisis būtent šiuo dydžio aspektu – ir įvairūs lankstomi telefonai keis šiandien mums įprastus modelius. Kalbant iš technologinės pusės, tikėtina, kad naujos kartos išmanieji turės daugiau jutiklių ir aplinkos, ir naudotojo sveikatos būklės stebėjimui. Be to, išmanieji, tikėtina, pakeis ar papildys daugumos įrenginių valdymą – atrakinimą, identifikavimą. Pavyzdžiui, automobilių raktelius.

Atitinkamai keisis ir programinė aplinka – joje bus vis daugiau dirbtinio intelekto integracijos, plėsis papildytos realybės galimybės, pačių operacinių sistemų autonomija – kuri, tikėtina, priims tam tikrus optimalius sprendimus savarankiškai. Žinoma, dar didesnis dėmesys bus skiriamas naudotojo identifikavimui ir duomenų saugumui, mat ši tema tampa vis svarbesnė ir aktualesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.