„Facebook“ prakalbo apie pasitraukimą iš Europos

„Facebook“ perspėjo, kad jei Airijos duomenų apsaugos komisaras įgyvendins draudimą persiųsti vartotojų duomenimis į JAV, šis socialinis tinklas gali būti priverstas pasitraukti iš Europos – po to, kai liepą Europos Teisingumo Teismas nusprendė, kad nepakanka apsaugos priemonių nuo JAV žvalgybos agentūrų šnipinėjimo.

 „Facebook“ perspėjo, kad jei Airijos duomenų apsaugos komisaras įgyvendins draudimą persiųsti vartotojų duomenimis į JAV, šis socialinis tinklas gali būti priverstas pasitraukti iš Europos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 „Facebook“ perspėjo, kad jei Airijos duomenų apsaugos komisaras įgyvendins draudimą persiųsti vartotojų duomenimis į JAV, šis socialinis tinklas gali būti priverstas pasitraukti iš Europos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 8:18 AM

Dubline vykusiame teisme „Facebook“ atstovė teigė, kad įsigaliojus tokiam draudimui įmonė toliau negalėtų veikti veikti Europoje.

„Jei [Facebook] būtų visiškai sustabdytas vartotojų duomenų perdavimas į JAV, – sakė Yvonne Cunnane, – nėra aišku, kaip tokiomis aplinkybėmis ES galima būtų toliau teikti„ Facebook „ir „Instagram“ paslaugas“.

„Facebook“ neigia, kad tai yra grasinimas – anot socialinio tinklo, tai yra paprasčiausia realybė. „Facebook“ negrasina trauktis iš Europos“, – sakė atstovė.

„Airijos aukščiausiajam teismui pateiktuose teisiniuose dokumentuose pateikiama reali tikrovė, kad „Facebook“ bei daugelis kitų įmonių, organizacijų ir tarnybų remiasi duomenų perdavimu tarp ES ir JAV, kad galėtų teikti savo paslaugas. Saugaus ir legalaus tarptautinio duomenų perdavimo trūkumas pakenktų ekonomikai ir trukdytų duomenimis paremto verslo plėtrai ES, kaip tik tikintis atsigauti po COVID-19“, – rašoma pranešime.

Ši bylos stadija yra paskutinė teisinio mūšio, trukusio beveik dešimtmetį, salvė, rašo „The Guardian“. 2011 m. austrų teisininkas Maxas Schremsas pradėjo teikti skundus dėl privatumo Airijos duomenų apsaugos komisarui, kuris reguliuoja „Facebook“ Europos Sąjungoje.

Šie skundai įgavo pagreitį praėjus dvejiems metams po to, kai „Guardian“ paskelbė istoriją apie JAV Nacionalinės Saugumo Agentūros vykdomą „Prism“ programą – stambaus masto stebėjimo operaciją, apimančią tiesioginę prieigą prie „Google“, „Facebook“, „Apple“ ir kitų JAV interneto bendrovių sistemų. M.Schremsas pateikė dar vieną skundą dėl privatumo, kuris galiausiai buvo perduotas Europos teisingumo teismui.

2015 m. teismo nuosprendis paskelbė, kad dėl „Prism“ egzistavimo susitarimas, leidęs JAV įmonėms perduoti ES piliečių duomenis į Ameriką, tapo negaliojančiu.

ES bandė pasiekti antrą teisinį susitarimą dėl duomenų perdavimo – vadinamąjį „privatumo skydą“ – bet teismui vėl nusprendus, kad JAV nenutraukia ES piliečių stebėjimo, šių metų liepą tai irgi nepavyko.

Rugsėjį Airijos duomenų apsaugos komisaras pradėjo šio sprendimo vykdymo procesą. Buvo išleistas preliminarus įsakymas, įpareigojantis socialinį tinklą sustabdyti duomenų perdavimą į kitą Atlanto pusę.

Atsakydamas į tai, „Facebook“ globalių reikalų ir komunikacijos vadovas Nickas Cleggas tinklaraštyje paskelbė, kad „tarptautinis duomenų perdavimas palaiko pasaulio ekonomiką ir palaiko daugelį paslaugų, kurios yra esminės mūsų kasdieniame gyvenime“.

„Blogiausiu atveju tai gali reikšti, kad nedidelis technologijų startuolis Vokietijoje nebegalės naudotis JAV įsikūrusiu debesijos paslaugų tiekėju, – rašė jis. – Ispanijos produktų kūrimo įmonė nebegalės vykdyti operacijų keliose laiko juostose. Prancūzijos mažmenininkas patirs, kad jo skambučių centras Maroke nebeveikia“.

„Mes laikomės pasaulinių taisyklių, kurios geba užtikrinti nuoseklų duomenų apdorojimą visame pasaulyje“, – apibendrino „Facebook“ atstovas.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.