Lietuvos kosmoso bendruomenė kviečiama dalyvauti naujame Europos kosmoso agentūros konkurse

Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Europos kosmoso agentūra (EKA) skelbia šeštąjį EKA bendradarbiaujančių Europos valstybių plano (angl. Plan for European Cooperating States, EKA PECS) konkursą. Tai galimybė padėti Lietuvai pasirengti narystei Europos kosmoso agentūroje. Verslo ir mokslo projektams skirto šeštojo kvietimo biudžetas – 1,2 mln. eurų.

 Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Europos kosmoso agentūra (EKA) skelbia šeštąjį EKA bendradarbiaujančių Europos valstybių plano (angl. Plan for European Cooperating States, EKA PECS) konkursą.<br> ESA nuotr.
 Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Europos kosmoso agentūra (EKA) skelbia šeštąjį EKA bendradarbiaujančių Europos valstybių plano (angl. Plan for European Cooperating States, EKA PECS) konkursą.<br> ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2020, 9:00 AM

„Lietuvos pasirengimo stoti į EKA procesas dar kartą išryškino, kad norint efektyviai veikti tarptautiniame kosmoso sektoriuje labai svarbus yra tarptautinių partnerysčių aspektas. EKA PECS projektai suteikia galimybę vystyti įvairias technologijas, kurios būtų naudingos tarptautinei ir Europos kosmoso rinkai ir kurios padėtų užmegzti tarptautinius ryšius. Kviečiu Lietuvos verslą ir mokslą aktyviai dalyvauti paskutiniajame EKA PECS konkurse“, – ragina l. e. p. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Gintas Kimtys.

Nuo 2014 metų, kai buvo paskelbtas pirmasis EKA kvietimas, jau finansuoti 35 Lietuvos įmonių ir mokslo institucijų projektai. Lietuvos sėkmės rodiklis EKA kvietimuose siekia net 44 proc. (kitų šalių vidurkis – 33 proc.). Šiuo metu vykdomi 23 projektai, 12 – jau įvykdyti. 46 proc. finansavimo skirti Lietuvos įmonėms, likusi dalis – mokslui. Keletas projektų vykdomi su partneriais iš užsienio – Pietų Danijos universitetu bei Leeds universitetu (JK).

Pavyzdžiui, nanopalydovų misijų integratorė „Nanoavionika“ EKA PECS konkursuose yra laimėjusi finansavimą net keletui projektų. Projekto „Integrated fast response valve-injector for high performance green monopropellant thrusters (IFRV) for small satellite applications“ metu buvo sukurtas dvigubas 1 N vienkomponentis kuro vožtuvas mažųjų palydovų raketinės traukos sistemoms. Projekto „The Miniature Latch Valve“ kuriamas sumažintas sklendinis vožtuvas. Kelis EKA PECS projektus „NanoAvionika“ įgyvendina su partneriais. Su Vilniaus universitetu naudojant lazerines technologijas siekiama sukurti termiškai optimizuoto šiluminio elektrinio raketinio variklio komponentus mažiesiems palydovams. Saugi sistema gerokai sumažintų gamybos kaštus, padidintų sistemos efektyvumą. Su BPTI konstruojamas palydoviniam ryšiui skirtas plačiajuostis konfigūruojantis siųstuvas. Ateityje šios technologijos bus naudojamos būsimose EKA misijose. Iš viso „Nanoavionika“ veikloms įgyvendinti iš EKA PECS programos skirta 1 mln. eurų.

Informacinių sistemų ir programinės įrangos kūrimo bendrovė „Elsis PRO“ vysto įvairius aviacijos, gynybos, energetikos, viešojo sektoriaus skaitmenizavimo ir kitus projektus. 2019 m. ji laimėjo PECS kontraktą. Įgyvendindama susitarimą su EKA, įmonė kuria duomenų mainymosi ir valdymo platformą nanopalydovų spiečiams. Kaip aiškina „Elsis PRO“ inovacijų vadovas Arūnas Ungulaitis, į kosmoso rinką įsiliejus privatiems žaidėjams, stipriai sumažėjo palydovų paleidimo kaštai, kuriami jau nebe atskiri palydovai, bet jų platformos, kurios gali vykdyti įvairias misijas. Kadangi nanopalydovai sąlyginai pigūs, netrukus privačios kompanijos ir valstybinės institucijos planuoja paleisti nanopalydovų spiečius. „Elsis PRO“ imasi spręsti iš to kylančius su energijos kiekiu ir komunikavimu susijusius iššūkius.

UAB „Juodosios gulbės technologijos“ pagal EKA PECS projektą „Mission Design Simulator (MDS) for Active Debris Removal (ADR)“ kuria foto-realistišką, moksliškai tikslų bei paprastą naudoti kompiuterinį simuliatorių, skirtą sudėtingoms robotinėms misijoms kosmose prototipuoti. „Misijos apima autonominę palydovų navigaciją, palydovinių sistemų inspekciją bei kosminių šiukšlių surinkimą. Simuliatorius bus naudojamas šių misijų dizaino kūrimui ir dirbtinio palydovų intelekto treniravimui bei testavimui. Taip bus žymiai sumažintas ne tik simuliacijoms atlikti reikalingas laikas ir kaštai, bet ir tokių misijų nesėkmės rizika“, – pasakoja įmonės vadovas Marius Klimavičius.

„Šiuo metu įgyvendinant Europos bendradarbiaujančios valstybės planą Lietuvos mokslo ir verslo subjektai konkuruoja tik tarpusavyje, tuo tarpu EKA kvietimuose teikiami konsorciumo pasiūlymai, todėl labai svarbu stiprinti Lietuvos verslo ir mokslo konkurencinius gebėjimus. Tikimės, kad Lietuvos kosmoso bendruomenė pasinaudos šia PECS kvietimo teikiama galimybe“, – sako MITA Lietuvos kosmoso biuro koordinatorė Eglė Elena Šataitė.

Pagal kvietimą teikiami siūlymai turi atitikti EKA programų temas: EKA misijoms reikalingos kosminių skrydžių techninės įrangos ir kosmoso antžeminių produktų kūrimas, EKA aktualios mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklos – technologijų demonstravimas ir pramoninių procesų sertifikavimas – skirtos naujiems produktams (technologinei ir programinei įrangai) kurti arba standartinėms technologijoms pakartotinai naudoti, su kosmoso technologijomis susijusios taikmenos, produktai ir paslaugos, kuriamos naudojant esamas arba artimiausiu metu planuojamas paleisti kosmines infrastruktūras, parengiamosios veiklos (galimybių studijos, naudotojų reikalavimai, rinkos tyrimai ir pan.), reikalingos su EKA programomis susijusiam nacionaliniam konkurencingumui didinti, edukacinės veiklos, kuriomis siekiama sukurti naujas universitetinio lygio bakalauro ir magistro mokymų programas apie kosmoso technologijas ir jų praktinį taikymą. Pagal jas projektams gali būti skiriama nuo 35 iki 400 tūkst. eurų.

Paraiškos konkursui bus teikiamos per EKA elektroninę paraiškų teikimo sistemą EMITS nuo spalio 19 d. iki lapkričio 27 d. Paraiškas vertins EKA ekspertai.

Spalio 5 d. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūroje veikiantis Lietuvos kosmoso biuras organizuoja seminarą verslo ir mokslo atstovams, ketinantiems teikti paraiškas. Programa ir registracija.

Spalio mėnesį Lietuvos verslas ir mokslas bus kviečiamas į individualias konsultacijas su EKA ekspertais diskutuoti dėl idėjų atitikimo kvietimo tematikoms ir kitais dominančiais klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.