Dokumentų patikrai pasienyje ketina pasitelkti dirbtinį intelektą

Aštuoniolikos partnerių iš vienuolikos Europos sąjungos šalių konsorciumo „D4FLY“ projektas, kuriuo siekiama sukurti technologijas, lengvinančias ir pagreitinančias sienų kirtimo procedūras, įsibėgėja.

 Naujų technologijų diegimas pasitelkiant dirbtinį intelektą duomenų apdorojimui ypatingai aktualus, kai kalbame apie ne ES piliečius, kuriems leista atvykti trumpalaikiam buvimui Šengeno erdvėje.<br> 123rf iliustr.
 Naujų technologijų diegimas pasitelkiant dirbtinį intelektą duomenų apdorojimui ypatingai aktualus, kai kalbame apie ne ES piliečius, kuriems leista atvykti trumpalaikiam buvimui Šengeno erdvėje.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-25 13:21

Šiandien Valstybės sienos apsaugos tarnyba prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos ir Baltijos pažangių technologijų institutas pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl pasienio kontrolės specialistų ir mokslininkų bendradarbiavimo bei apsikeitimo duomenimis, vystant inovatyvias technologijas, kurios jau artimiausiu metu leis ne tik Lietuvos, bet ir kituose Europos Sąjungos pasienio punktuose padidinti keliautojų patikros patikimumą ir greitį, dirbtinio intelekto pagalba optimizuos dokumentų patikros, atvykimo-išvykimo duomenų atnaujinimą realiu laiku.

„Gerinti keliaujančių asmenų tapatybės dokumentų patikros kokybę, trumpinti proceso trukmę ir mažinti klastotų dokumentų skaičių – tai nuolatiniai iššūkiai, su kuriais susiduriama Europos Sąjungos pasienio punktuose. Prieš daugiau nei dešimtmetį įdiegta biometrinių duomenų patikros sistema ženkliai pagerino pasienio patikros procedūras, tačiau norėdami užtikrinti laisvą ir saugų asmenų judėjimą Šengeno erdvėje dar sklandžiau, matome aiškias galimybes naujų technologijų pritaikomumui, kurios paspartintų pareigūnų darbą, supaprastintų procedūras, ir tuo pačiu – užtikrintų jų patikimumą“, – teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos Dvišalio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Laurynas Okockis ir akcentuoja, kad naujų technologijų diegimas pasitelkiant dirbtinį intelektą duomenų apdorojimui ypatingai aktualus, kai kalbame apie ne ES piliečius, kuriems leista atvykti trumpalaikiam buvimui Šengeno erdvėje.

„Automatizuota ar pusiau automatizuota dokumentų patikra naudojant vaizdo atpažinimą, kuriai ketiname pasitelkti dirbtinį intelektą, padės veiksmingiau valdyti teisėtą trumpalaikį buvimą, pagerins galimybes nustatyti dokumentų ir tapatybės klastojimo atvejus, palengvins sienos kirtimą sąžiningiems keliautojams, ir, aišku – pareigūnų darbą“, – pasakoja Baltijos pažangių technologijų instituto direktorius dr. Tomas Žalandauskas.

Baltijos pažangių technologijų instituto vadovo teigimu, taikant gilius dirbtinius neuroninius tinklus yra pasiekiamas vis tikslesnis automatinis dokumentų, net ir rašytų ranka, nuskaitymas, todėl ateityje automatinė dokumentų analizė bus taikoma vis plačiau. D4FLY projektas yra viena iš tokių dirbtinio intelekto taikymo iniciatyvų.

Pasak T. Žalandausko, šiuo metu BPTI mokslininkai dirba ties automatizuotos dokumentų patikros prototipu. Jo kūrimo procese, nustatant reikalavimus technologijoms, jų funkcionalumui, dalyvauja ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos specialistai.

„Mūsų komandos kuriamo prototipo funkcija yra automatiškai atpažinti ir nuskaityti spaudus Šengeno sieną kertančio asmens pase. Taip būtų sutrumpinamas pareigūno skiriamas laikas ieškant vizų galiojimo laikotarpių neatitikimų ir vertinant buvimo Šengeno erdvėje pažeidimus konkretaus keliautojo maršrute. D4FLY kuriami įrankiai sudarys sistemą, kuria naudodamiesi pareigūnai galės greitai ir visapusiškai patikrinti dokumentų autentiškumą ir aptikti pažeidimus“, – apie Lietuvos tyrėjų kuriamą technologiją pasakoja BPTI vadovas.

Sukurtų technologijų bandymai bus atliekami keturių Europos Sąjungos valstybių pasienio kontrolės punktuose, esančiuose Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje, Graikijoje ir Nyderlanduose. Bandymai Lietuvoje prasidės jau 2021 m. pavasarį. Jų metu sausumos pasienio kontrolės punkte vykdant keliautojų patikrą planuojama testuoti naujas technologijas, padedančias aptikti padirbtus dokumentus ir sienos kirtimo tvarkos pažeidimus. Svarbiausias pirmųjų pilotinių bandymų tikslas – įvertinti naujai kuriamos sistemos pritaikomumą ir patogumą pasieniečių darbe.

„D4FLY“ (Tapatybės ir dokumentų klastojimo nustatymas keliaujant) konsorciumo projektas yra Europos Sąjungos mokslo plėtros programos Horizontas 2020 dalis ir yra skirtas technologijų, lengvinančių ir pagreitinančių sienų kirtimo procedūras, kūrimui. Projekte dalyvauja 18 partnerių iš Vokietijos, Nyderlandų Karalystės, Graikijos, Norvegijos, Suomijos, Airijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Latvijos, Šveicarijos ir Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.