Kuo ypatingas yra „geležinis kumštis“ – aktyvioji apsauga „Iron Fist“?

Olandijos kariuomenė, kurios daliniai tarnauja ir Lietuvoje, Vokietijos vadovaujamo bataliono sudėtyje, savo arsenale turi vikšrines kovos mašinas CV90, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, šios kovos mašinos būna trijų modifikacijų: kovinė, valdymo ir vadovavimo bei mokomoji. Iki 70 km/h šią 35 tonų mašiną varo „Scania“ 600 kW dyzelinis variklis, o ginkluotę sudaro 35 mm automatinė patranka „Bushmaster III“.

 „Iron Fist“ sistemą sudaro radarai, elektrooptiniai prietaisai, užtaisų paleidikliai, užtaisai, radarai bei kiti priedai.<br> Wikimedia commons
 „Iron Fist“ sistemą sudaro radarai, elektrooptiniai prietaisai, užtaisų paleidikliai, užtaisai, radarai bei kiti priedai.<br> Wikimedia commons
 Olandijos kariuomenė, kurios daliniai tarnauja ir Lietuvoje, savo arsenale turi vikšrines kovos mašinas CV90.<br> BAE nuotr.
 Olandijos kariuomenė, kurios daliniai tarnauja ir Lietuvoje, savo arsenale turi vikšrines kovos mašinas CV90.<br> BAE nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-08 16:18

„Tačiau net turint gerą ginkluotę, puikų pravažumą ir palyginus vidutinio lygio šarvą, nuo priešo prieštankinių ginklų ugnies apsisaugoti praktiškai neįmanoma. Todėl tenka galvoti ne tik apie ugnies galią ir pravažumą, bet ir apie išgyvenamumą mūšio lauka“, – pasakoja karys.

Anot jo, be taktikos, taikinių nustatymo, žvalgybos ir įgulų pasirengimo svarbi ir apsaugos sistema. „Apsaugos sistemos būna 2 tipų: pasyvi ir aktyvi. Pasyvi apsauga – tai pats šarvavimas, papildomos šarvo plokštės arba įrengtos grotos, kurios neleidžia prieštankinei raketai pasiekti šarvo. Raketai atsitrenkus į grotas ji tiesiog susinaikina, tuo metu įgula ir pati mašina lieka saugūs“, – aiškina D.Antanaitis.

Bet kaip nėra vieno vaisto nuo visų ligų, taip ir nėra vieno universalaus ginklo arba apsaugos sistemos. „Tenka apsaugoti įgulą ir aktyviomis apsaugos sistemomis. Jų visų veikimo principas panašus: nustatyti atskrendančią prieštankinę raketą ir ją sunaikinti saugiu atstumu nuo kovos mašinos“, – dėsto karininkas.

Jo teigimu, kad padidintų savo karių saugumą bei operacijų efektyvumą, Olandijos kariuomenė pasirašė sutartį beveik 82 mln JAV dolerių sumai, pagal kurią per 4,5 metų Izraelio gamintojai „Elbit Systems“ turės sumontuoti ant CV90 aktyvią apsaugos sistemą „Iron Fist“.

„Iron Fist“ sistemą sudaro radarai, elektrooptiniai prietaisai, užtaisų paleidikliaii, užtaisai, radarai bei kiti priedai. „Iron Fist“ sistemai užfiksavus atskrendančią raketą, elektrooptiniais prietaisais yra trikdomas raketos nutaikymo į mašiną spindulys, todėl raketa „nebemato“ taikinio ir nukrypsta nuo savo skrydžio trajektorijos. Jeigu raketa tokio nutaikymo neturi arba trikdymas buvo nesėkmingas, į artėjančią raketą iššaunamas užtaisas, kuris susilygina su raketa ir sprogsta. Sprogimo banga ir skeveldros sunaikina raketą skrydžio metu ir ji nepasiekia kovos mašinos“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Tačiau jo teigimu, „Iron Fist“ unikalumas to nesibaigia – nes ji turi kelis užtaisus ir paleidikliai automatiškai pasisuka bei iššauna užtaisus – netgi jei vienų paleidiklių užtaisai jau išnaudoti, o kiti yra kitoje mašinos pusėje. „Kitaip tariant, kovos mašina gali apsisaugoti nuo prieštankinės pasalos, kai į ją paleidžiamos kelios prieštankinės raketos, iš skirtingų kampų vienu metu“, – teigia D.Antanaitis. Be apsaugos funkcijos, „Iron Fist“ „praneša“ ir iš kur paleista raketa – ir kovos mašinos įgula gali atidengti atsakomąją ugnį ir sunaikinti pavojų.

„„Iron Fist“ skirtas ne tik kovos mašinoms, bet ir tankams, ratiniam transportui ar lengvai šarvuotiems visureigiams. Tokia sistema padaro karinį transportą ir karius joje praktiškai nepasiekiama prieštankiniams ginklams“, – apibendrina atsargos majoras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.