Lietuvos pareigūnai sulaikė programinę įrangą, galimai skirtą masinio naikinimo ginkluotės kūrimui

Antradienį, kovo 23 dieną, Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė programinę įrangą, kurią, kaip įtariama, pažeidžiant masinio naikinimo ginklų ar jų komponentų neplatinimo tarptautinius įsipareigojimus, buvo bandoma eksportuoti į Jungtinius Arabu Emyratus (JAE), nepateikus reikiamų dokumentų.

 Programinę įrangą buvo bandoma eksportuoti į JAE, nors deklaracijoje kaip galutinis gavėjas buvo nurodytas Uzbekistanas.<br> 123rf nuotr.
 Programinę įrangą buvo bandoma eksportuoti į JAE, nors deklaracijoje kaip galutinis gavėjas buvo nurodytas Uzbekistanas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 9:37 AM, atnaujinta Mar 24, 2021, 9:44 AM

Prekes siuntusi Airijos įmonė, atlikdama eksporto procedūras Lietuvoje, nepateikė muitinei atitinkamos formos eksporto licencijos. Muitinei pareikalavus šio dokumento, jis buvo pateiktas pavėluotai, o licencijoje nurodyta informacija pareigūnams sukėlė dar daugiau įtarimų.

Programinę įrangą buvo bandoma eksportuoti į JAE, nors deklaracijoje kaip galutinis gavėjas buvo nurodytas Uzbekistanas.

Tai, kad prekės per JAE gali būti nukreiptos į kitą šalį riziką patvirtino ir tai, kad jos tarpinis gavėjas Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra laisvoji ekonominė zona (LEZ). ES ir Lietuvos muitinei žinoma, kad LEZ teritorijose vyksta prekyba ir galutinis prekės gavėjas gali keistis, taip nukreipiant prekes į tas šalis ar regionus, kurie tarptautinės bendruomenės pripažįstami pavojingais, kuria masinio naikinimo ginklo programas ar palaiko teroristines grupuotes.

Dėl šio įvykio Lietuvos muitinė pradėjo tarptautinį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.