Mėsos perdirbimo milžinė programišiams sumokėjo 11 mln. JAV dolerių vertės išpirką

Didžiausia pasaulyje mėsos perdirbimo įmonė JBS programišiams sumokėjo 11 mln. JAV dolerių vertės išpirką, siekdama išvengti tolesnių trikdžių po veiklą paralyžiavusios kibernetinės atakos, kurios ištakos, kaip manoma, yra Rusijoje.

Didžiausia pasaulyje mėsos perdirbimo įmonė JBS programišiams sumokėjo 11 mln. JAV dolerių vertės išpirką.<br> 123rf iliustr.
Didžiausia pasaulyje mėsos perdirbimo įmonė JBS programišiams sumokėjo 11 mln. JAV dolerių vertės išpirką.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 9:43 AM

Įsilaužėliai praėjusią savaitę nusitaikė į Brazilijoje įsikūrusios JBS kompiuterines sistemas, sutrikdydami bendrovės gamybą ir veiklą Jungtinėse Valstijose, Australijoje ir Kanadoje, ir pateikė išpirkos reikalavimą.

Bendrovės patronuojamoji įmonė JAV trečiadienį pranešė užpuolikams sumokėjusi išpirką, lygią 11 mln. JAV dolerių.

„Tai buvo labai sunkus sprendimas mūsų įmonei ir man asmeniškai“, – kalbėjo JBS USA generalinis direktorius Andre Nogueira.

„Tačiau manome, kad šį sprendimą reikėjo priimti, kad būtų išvengta bet kokios galimos rizikos mūsų klientams“, – pridūrė jis.

Bendrovės teigimu, ji sumokėjo išpirką „siekdama sušvelninti visas nenumatytas problemas, susijusias su išpuoliu, ir užtikrinti, kad duomenys nebūtų išfiltruoti“.

A. Nogueira teigė „The Wall Street Journal“, kad išpirka sumokėta bitkoinais.

Įsilaužimas į JBS sistemas tapo antru didelės išpirkos reikalavimu prieš stambias įmonės JAV pastarosiomis savaitėmis.

Gegužę kibernetinė ataka privertė laikinai uždaryti didžiulį „Colonial Pipeline“ produktotiekį rytinėje JAV dalyje ir sukėlė paniką dėl degalų trūkumo kai kuriose valstijose.

„Colonial Pipeline“ sumokėjo 4,4 mln. JAV dolerių dydžio išpirką Rusijoje įsikūrusiai programišių grupuotei „DarkSide“, kad susigrąžintų savo sistemų kontrolę ir atkurtų operacijas.

Vėliau JAV teisingumo departamentas susigrąžino 2,3 mln. JAV dolerių, atsekęs bitkoinus, kuriais buvo sumokėta išpirka.

Baltieji rūmai tiesiogiai neapkaltino Kremliaus dėl pastarųjų išpuolių, per kuriuos panaudoti išpirkos reikalaujantys virusai (angl. ransomware), tik nurodydami, jog nusikalstamos grupuotės veikia iš Rusijos.

Visgi prezidento Joe Bideno atstovė spaudai Jen Psaki teigė, kad „atsakingos valstybės neturi suteikti prieglobsčio“ kibernetiniams nusikaltėliams.

Kibernetinio saugumo ekspertai teigia, kad daugelis nepriklausomų išpirkos reikalaujantys programišiai veikia iš Rusijos arba buvusių sovietinių respublikų.

Atakų dažnis tapo toks didelis, kad šis klausimas Teisingumo departamente prilygintas teroristiniams išpuoliams.

Naujausiais išpirkos reikalaujančių virusų taikiniais tapo vietos valdžios institucijos, ligoninės, draudikai ir net keltų operatorė Masačūsetse.

Apsaugos bendrovės „Emsisoft“ duomenimis, pernai užpuolikams buvo sumokėta mažiausiai 18 mlrd. JAV dolerių, o 2021 kibernetiniai nusikaltėliai atakavo „dešimtis tūkstančių“ aukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.