Buvo sutrikusi Seimo tinklalapio veikla, neveikė vidinės informacinės sistemos Po vidurdienio veikimas atstatytas

Penktadienio ryte pastebėta, kad neveikia Lietuvos Seimo tinklalapis.

Nuo penktadienio ryto neveikia Seimo tinklapis, vieša dokumentų paieška, vidinės informacinės sistemos, manoma, kad tai nutiko dėl elektros trikdžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo penktadienio ryto neveikia Seimo tinklapis, vieša dokumentų paieška, vidinės informacinės sistemos, manoma, kad tai nutiko dėl elektros trikdžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 10:33 AM, atnaujinta Jun 25, 2021, 2:18 PM

Pirmoji internete tai paskelbė Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija, kuri „Facebook“ tinkle prieš dešimtą valandą parašė tokią žinutę:

„Nulūžo Seimo puslapis www.lrs.lt. Nepasiekiama informacija, kas vyksta Seime, kas sudaro Lietuvos valdžią, kada vyksta posėdžiai, kokie teisės aktai yra svarstomi bei yra yra priimti“.

Portalui Lrytas.lt susisiekus su Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos biuro vadove Juste Radzevičiūte-Laugaliene, ji patvirtino gedimą.

„Kadangi atsijungė ir vidinės sistemos, ir mes patys negalėjome prie jų prieiti, gedimą pastebėjome šiek tiek po aštuntos valandos. Realiai atsijungė linija, kuri palaiko visas IT sistemas, tad neveikia ir išorinė svetainė, ir kitos susijusios svetainės, įstatymų paieška, ir kitos vidinės sistemos“.

Paklausta, ar šis gedimas kaip nors įtakoja Seimo darbą, J.Radzevičiūtė-Laugalienė teigė, kad šiuo metu Seimo darbuotojai ir nariai negali naudotis vidinėmis sistemomis, elektroniniu paštu, bet organizuoti posėdžius, rezervuoti sales galima padaryti telefonais ar kitomis priemonėmis. „Bet dokumentų valdymo sistema neveikia, tad pasirašinėti dokumentus elektroniniu būdu dabar neįmanoma“, – sakė kanceliarijos biuro vadovė.

Jos teigimu, specialistai dabar aiškinasi gedimo priežastis ir jas šalina – ir teigia, kad gedimą greičiausiai nulėmė elektros trikdžiai per audrą. Anot Seimo kanceliarijos vadovės, serveriai, kuriuose veikia minėtos sistemos, fiziškai yra pačiame Seime.

J.Radzevičiūte-Laugalienės teigimu, labai tikimasi, kad sistemos bus atkurtos iki pietų, bet pasak jos, tokie dalykai sunkiai prognozuojami. „Tikimės, kad prieš dvyliktą valandą galėsime duoti daugiau informacijos, ir tikslesnės“, – portalui Lrytas.lt sakė Seimo kanceliarijos biuro vadovė.

Tuo tarpu Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Rytis Rainys BNS teigė, kad centras informacijos apie incidentą neturi.

„Kibernetinės atakos požymių nėra, apie tai informacijos neturime, greičiausiai tai nutiko dėl elektros sutrikimo, mes dar patys tikslinamės tai su Seimo kanceliarija“, – sakė R. Rainys.

Jo teigimu, elektros sutrikimų penktadienio naktį būta ir daugiau, todėl greičiausiai Seimo sistemos neveikia dėl šios priežasties.

Prieš 12 val. Seimo kanceliarija išplatino tokį pranešimą:

„Šiuo metu dėl techninių priežasčių yra neprieinamos kai kurios Seimo informacinės sistemos, įskaitant Seimo interneto svetainę. Taip pat neveikia el. paštas. Priežastis – apie 6 val. ryto dėl audros nutrūkęs elektros tiekimas ir po kelių valandų išsijungusi tinklo kompiuterinė įranga (tai nėra Seimo kanceliarijos įrangos gedimas ar kibernetinė ataka).

Elektros tiekimas yra atstatytas, o tinklo kompiuterinės įrangos veikimas atstatomas“.

Kaip prieš keturioliktą valandą pranešė BNS, penktadienį po pietų Seimo tinklalapio, viešos dokumentų paieškos ir vidinių informacinių sistemų veikimas buvo atkurtas.

„Seimo kanceliarijos informacinių sistemų veikimas atkurtas. Šiuo metu teisėkūros procedūros Seime gali vykti įprasta tvarka“, – rašoma parlamento kanceliarijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.