Paplūdimių užimtumo žemėlapis papildytas parkais

Nuo šiol poilsiautojai realiu laiku galės stebėti ne tik Lietuvos paplūdimių, bet ir populiarių poilsio bei regioninių parkų užimtumą. Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ sukurtas pirmasis Lietuvoje išmanusis paplūdimių užimtumo žemėlapis jau papildytas ir lietuvių pamėgtais parkais. Šiuo metu žemėlapyje galima stebėti beveik 200 pakrančių ir 37-ių parkų užimtumą.

 Nuo šiol poilsiautojai realiu laiku galės stebėti ne tik Lietuvos paplūdimių, bet ir populiarių poilsio bei regioninių parkų užimtumą.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 Nuo šiol poilsiautojai realiu laiku galės stebėti ne tik Lietuvos paplūdimių, bet ir populiarių poilsio bei regioninių parkų užimtumą.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 1:48 PM

„Karantinas išmokė dar labiau planuoti savo laiką skaitmeniniais įrankiais. Pastebėjome, kad paplūdimių žemėlapis susilaukė didelio žmonių susidomėjimo, o privatumo poreikis poilsiaujant tik išaugo. Siekiame, kad „Tele2“ paslaugos žmonėms būtų aktualios ir pasiūlytos tada, kai jų reikia labiausiai. Todėl šį virtualų įrankį tobuliname toliau – įtraukėme lietuvių pamėgtus parkus“, – sako mobiliojo ryšio operatoriaus duomenų mokslininkas ir projektų vadovas Gediminas Jankauskas.

Sužinokite, kur vaikščioti ar ilsėtis patogiausia

Lietuva turtinga miškingomis ir pasivaikščiojimams puikiai tinkančiomis vietomis – šalyje yra net 30 nacionalinių parkų, saugomų pagal Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (angl. International Union for Conservation of Nature, IUCN) nuostatas.

200 pakrančių apimantį žemėlapį telekomunikacijų kompanija papildė 37-iais parkais. Tarp pastarųjų – didžiausias Lietuvoje regioninis Labanoro parkas, žymieji Vilniaus Vingio ir Europos parkai, Čepkelių rezervatas Varėnos rajone ir kiti.

Virtualiame žemėlapyje galima iš anksto sužinoti, kur tikėtis didesnio privatumo ilsintis bei ar išsirinktoje vietoje įmanoma laikytis saugaus atstumo pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas. Jeigu jūsų pasirinktas paplūdimys ar parkas yra pernelyg užimtas, įrankis pasiūlo artimiausiai esančias alternatyvas.

Žemėlapis jau pasitarnavo reikšmingam skaičiui poilsiautojų – įrankį išbandė beveik 43 tūkst. vartotojų.

Remiantis žemėlapio statistika, šventiniais pastarosios vasaros savaitgaliais lietuviai kur kas dažniau vyko prie vandens telkinių. Bendrasis pakrančių užimtumas minėtu laikotarpiu išaugo 10 proc. Daugiausia, t.y. 39 proc., poilsiautojų skaičius augo Palangos paplūdimyje, Molėtų regione jis buvo 30 proc., o Ignalinos – 24 proc. didesnis.

Kaip įvertinamas vietovių užimtumas?

Mobiliojo ryšio telefonai nuolatos keičiasi informacija su arčiausiai esančiais ryšio bokštais. Susiejus nuasmenintą įrenginių buvimo vietos informaciją su paplūdimių žemėlapiais galima apskaičiuoti telefonų koncentraciją konkrečioje pakrantėje.

„Duomenys analizuojami ir pateikiami laikantis aukščiausių duomenų saugumo standartų: naudojami tik nuasmeninti, apibendrinti išmaniųjų telefonų duomenys“, – patikina G. Jankauskas.

Žemėlapyje taip pat nėra rodoma konkreti kiekvieno įrenginio buvimo vieta. Matomas tik apskaičiuotas paplūdimio užimtumo indeksas – kiek statistiškai įrenginių yra apibrėžtame paplūdimio plote, todėl neįmanoma identifikuoti konkretaus vartotojo ar jo įpročių.

Išmaniajame žemėlapyje pakrantes ir parkus galima pasirinkti pagal užimtumo indeksą – vietovės reitinguojamos nuo 1 iki 10, atitinkamai nuo mažiausio užimtumo iki didžiausio. Mažiausias vietovės užimtumas laikomas kai 10 tūkst. kv. m plote yra nuo 0 iki 5 žmonių, o didžiausias, kai tame pačiame plote yra 25 ir daugiau žmonių.

Čia taip pat galite įvertinti vietovę pagal tai, kaip labai ji patiko balais nuo 1 iki 5, kai 5 skiriamas labiausiai patikusiai.

Papildomi vietovių filtrai ir integruotas „Google Maps“

Žemėlapyje, pagal asmeninius poreikius, paplūdimius ir parkus galima atsirinkti dar detaliau. Pavyzdžiui, pagal apskritį: Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, Utenos, Vilniaus, Marijampolės ir Tauragės.

Pakrantes papildomai galima rinktis pagal tipą: ežeras, pajūris, upė, parkas arba kita.

Žemėlapis palengvina ne tik vietovės pasirinkimą, bet ir kelionės planavimą iki jos. Įrankyje yra integruota „Google Maps“ paieška, tad kiekvienos vietovės polapyje, paspaudus mygtuką „Kaip nuvykti“, atsiras kelionės maršrutas pėstiesiems, viešojo transporto ar nuosavo automobilio keleiviams. Čia taip pat rasite daugiau informacijos apie vietovės infrastruktūrą – artimiausias automobilių stovėjimo aikšteles, lankytinus objektus ir kita.

Žemėlapio kūrėjai atsižvelgė ir į tai, jog vartotojai informaciją įpratę matyti realiuoju laiku, todėl duomenys išmaniajame paplūdimių užimtumo žemėlapyje yra atnaujinami kas valandą.

Pagal aktyvių SIM kortelių skaičių pirmąjį šių metų ketvirtį, „Tele2“ turi didžiausią šalyje elektroninių ryšių rinkos dalį (46,4 proc.), todėl galima atlikti išsamias ir reprezentatyvias vartotojų judėjimo analizes. Svarbu atsižvelgti į tai, kad nustatytas paplūdimių reitingavimas pagal užimtumą yra teorinis ir dėl galimų paklaidų gali būti smulkių neatitikimų realybėje.

Išbandyti išmanųjį vietovių užimtumo žemėlapį galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.