Spaudžiamas „Facebook“ sugriežtino priekabiavimo prevencijos politiką

Bendrovė „Facebook“ trečiadienį pristatė naujas priemones, skirtas apsaugoti nuo interneto išpuolių žurnalistus, aktyvistus ir įžymybes, JAV socialinių tinklų milžinei grumiantis su kilusia krize dėl potencialios žalos jos platformos vartotojams.

Spaudžiamas „Facebook“ sugriežtino priekabiavimo prevencijos politiką.<br>123rf nuotr.
Spaudžiamas „Facebook“ sugriežtino priekabiavimo prevencijos politiką.<br>123rf nuotr.
Spaudžiamas „Facebook“ sugriežtino priekabiavimo prevencijos politiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Spaudžiamas „Facebook“ sugriežtino priekabiavimo prevencijos politiką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 9:35 PM

Vienai informatorei paviešinus tyrimų rezultatus, rodančius, jog bendrovė supranta, kad jos produktai gali pakenkti jaunuolių psichinei sveikatai, bet labiau rūpinasi savo pelnu, „Facebook“ sulaukė kritikos lavinos, jos atstovai buvo iškviesti pasiaiškinti JAV Senate.

Buvusi bendrovės darbuotoja Frances Haugen pareiškė, kad populiarusis socialinis tinklas teikia pirmenybę pelnui, o ne savo vartotojų saugumui.

Apie naujas apsaugos priemones paskelbė „Facebook“ Saugos skyriaus vadovė Antigone Davis, parašiusi: „Neleidžiame patyčių ir priekabiavimo savo platformoje, bet kai tai įvyksta, imamės veiksmų.“

„Facebook“ išplėtė draudžiamų „išpuolių“ prieš viešuosius asmenis apibrėžimą: dabar jais bus laikomi ir šių asmenų kūną menkinantys ar seksualizuojantys vaizdai.

Bendrovės darbą per klausymus Kongrese ginusi A. Davis, pabrėžė, kad „tokie išpuoliai gali paversti ginklu viešojo asmens išvaizdą“.

Į žmonių, kurie dėl savo darbo laikomi viešais asmenimis, sąrašą „Facebook“ taip pat įtraukė žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus.

Vėliausi politikos pakeitimai apima pastangas užkirsti kelią koordinuotiems mėginimams pasitelkiant daugybę paskyrų persekioti ar bauginti žmones, laikomus atsidūrusiais didesniame pavojuje realiame gyvenime – pavyzdžiui, politinius disidentus ir asmenis, nukentėjusiuosius per smurtinius incidentus.

A. Davis pažymėjo, kad „Facebook“ taip pat pradės trinti su vyriausybėmis siejamų ir „priešiškų tinklų“ paskyras, jei „dirbama kartu siekiant persekioti ar nutildyti žmones“, pavyzdžiui, disidentus.

„Šaliname mūsų politiką pažeidžiantį turinį ir blokuojame mūsų taisykles nuolat pažeidžiančių asmenų paskyras ", – parašė ji.

F. Haugen nutekinti dokumentai, pagrindžiantys virtinę itin kritiškų laikraščio „The Wall Street Journal“ straipsnių, pakurstė vieną rimčiausių krizių, su kuriomis teko susidurti „Facebook“.

Duodama parodymus F. Haugen atkreipė dėmesį į pavojų, kad socialinės žiniasklaidos milžinės platformos skatina politinį susiskaldymą ir nepasitenkinimą savimi, kuris ypač pavojingas jaunimui.

Informatorė dar nebaigė raginti valdžios institucijas reguliuoti tinklą, kasdien naršomą beveik 3 mlrd. žmonių visame pasaulyje. F. Haugen į posėdį pakvietė Europos įstatymų leidėjai. Be to, ji ruošiasi susitikti su „Facebook“ stebėtojų taryba – pusiau nepriklausoma institucija, atsakinga už tinklo turinio politikos vertinimą.

Nutekinti dokumentai ir F. Haugen liudijimas išprovokavo aršų „Facebook“ pasipriešinimą, tačiau vykdomasis direktorius Markas Zuckerbergas viešai nepranešė, ar jis priims Senato komiteto kvietimą atsakyti į nepatogius klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.