Lietuvoje lankysis veiklos 50-metį žyminti pasaulinio garso antropologė prof. Birutė Galdikas

Spalio 20–26 dienomis Lietuvoje viešės pasaulinio pripažinimo sulaukusi lietuvių kilmės mokslininkė, antropologė, primatologė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktarė, profesorė Birutė Galdikas. Garsioji antropologė šiemet žymi savo veiklos 50-metį – šia proga ji mūsų šalyje skaitys viešą paskaitą, susitiks su VDU bendruomenės atstovais ir dalyvaus Pasaulio lietuvių bendruomenių forume. Profesorė, ilgus metus dirbanti gamtosaugos srityje, tikina, kad ir dabartinė pandemija – gamtos naikinimo pasekmė.

 Spalio 20–26 dienomis Lietuvoje viešės pasaulinio pripažinimo sulaukusi lietuvių kilmės mokslininkė, antropologė, primatologė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, profesorė Birutė Galdikas.<br> VDU nuotr.
 Spalio 20–26 dienomis Lietuvoje viešės pasaulinio pripažinimo sulaukusi lietuvių kilmės mokslininkė, antropologė, primatologė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, profesorė Birutė Galdikas.<br> VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 3:27 PM

Šiemet sukanka pusšimtis metų nuo 1971-ųjų, kai prof. B. Galdikas Indonezijoje, Borneo saloje, Tandžungputingo nacionaliniame parke įkūrė pirmąjį orangutanų stebėjimo centrą. Šiame centre ji savo gamtosauginę veiklą tęsia ir šiandien, dėdama visas pastangas šių primatų ir jų ekosistemos išsaugojimui.

Prieš 50 metų B. Galdikas kartu su dar dviem mokslininkėmis, Jane Goodall ir Dian Fossey, tapo primatų tyrinėjimui skirtos grupės „The Trimates“ nare. Šią grupę subūrė žymus paleoantropologas, profesorius Louis Leakey. D. Fossey žuvo 1985 m. Ruandoje, kovodama už kalnų gorilų išsaugojimą, o likusios dvi „The Trimates“ narės, pripažintos primatologės, iki šiol tęsia savo veiklą.

Mokslininkės ne tik siekia išsaugoti primatų natūralią gyvenamąją aplinką, jų galimybę išlikti, bet ir skelbia pasauliui apie gyvosios gamtos išsaugojimo reikšmę žmonijos ateičiai. Dar 1980 metais prof. Birutė Galdikas savo paskaitose akcentavo ŽIV atsiradimo sąsajas su atogrąžų miškų naikinimu Afrikoje. Mokslininkė ir šiandien neabejoja, jog dabartinės pasaulinės pandemijos krizė yra natūraliosios gyvosios gamtos naikinimo padarinys. Savo aktyvia veikla ji siekia įrodyti, kad primatų natūralių buveinių naikinimas ne tik lemia bioįvairovės praradimą, bet ir turi katastrofiškas pasekmes mūsų planetos ir žmonijos išlikimui. Jos teigimu, „jei išsaugosime orangutanus, išsaugosime patys save“.

„Birutės Galdikas asmeninis gyvenimas aprašytas į daugelį pasaulio kalbų išverstose knygose, jos veidas ne kartą puošė „National Geographic“ viršelį. Kelioms gamtininkų, biologų ir aplinkosaugininkų kartoms jis yra tapęs legendiniu ir įkvepiančiu savo tikslui pasišventusios ir ypač daug pasiekusios mokslininkės pavyzdžiu“, – antropologės reikšmę Lietuvos ir pasaulio mokslininkams įvardija universiteto Gamtos mokslų fakulteto profesorė Vida Mildažienė. Pasak jos, prof. B. Galdikas siekia Lietuvoje susitikti su mokytojais pokalbiui apie tai, kaip jie galėtų prisidėti prie atsakomybės už poveikį gamtai formavimo.

Vytauto Didžiojo universitetas nominavo prof. Birutę Galdikas, Jane Goodall ir Dianos Fossey fondą Nobelio taikos premijai – „už tai, kad savo gyvenimus jos paskyrė didžiųjų beždžionių tyrinėjimui, bioįvairovės išsaugojimui, aplinkosaugai, moterų lygybei ir tam, kad įkvėptų jaunimą saugoti mūsų planetą“.

Garsioji primatologė viešnagės Lietuvoje metu apsilankys Vytauto Didžiojo universitete, kur ją veiklos 50-mečio proga pasveikins universiteto rektorius. Mokslininkė taip pat viešės universiteto Gamtos mokslų fakultete – čia ji pasidalins savo moksliniais tyrimais su doktorantais ir kitais mokslininkais, skaitys paskaitą studentams. Spalio 21-ąją prof. B. Galdikas sudalyvaus Pasaulio lietuvių bendruomenių forume, kuris vyks nuo 15 val. VDU mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28). Profesorė taip pat surengs susitikimą su VDU studentais iš Indonezijos.

Spalio 25-ąją, pirmadienį, 10 val., prof. Birutė Galdikas surengs viešą paskaitą universiteto mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23, Kaunas). Paskaita turėtų būti ypač aktuali moksleiviams ir būsimiems mokytojams, pedagogikos programų studentams. Norintys dalyvauti kviečiami stebėti paskaitos tiesioginę transliaciją internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.