Dirbtinis intelektas veikia visose didžiųjų gamintojų programėlėse: kur greičiausiu metu išvysime proveržį

Parduotuvė, kurioje nėra nei kasininkų, nei brūkšninių kodų skaitytuvų, autonominiai automobiliai ir net sistema, kuri be daktaro pagalbos aptinka pasikeitimus organizme – visa tai ne fantastinio filmo ar knygos ištrauka, o realybė, kurioje mes su jumis jau gyvename. Visuose šiuose procesuose, kaip ir interneto paieškos sistemose, siunčiančiose jums suasmenintus reklamos pasiūlymus, ir kalbos vertimo programėlėse, neapsieinama bei dirbtinio intelekto.

Dirbtinis intelektas<br>Pranešimo nuotr.
Dirbtinis intelektas<br>Pranešimo nuotr.
Dovydas Čeilutka<br>Pranešimo nuotr.
Dovydas Čeilutka<br>Pranešimo nuotr.
Jurgis Adomavičius<br>Pranešimo nuotr.
Jurgis Adomavičius<br>Pranešimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 12:50 PM

Nors kai kurios dirbtinio intelekto technologijos jau naudojamos daugiau nei 50 metų, tačiau pastaruoju metu ši sritis padarė didelį šuolį. Dirbtinis intelektas laikomas vienu svarbiausių skaitmeninės transformacijos variklių ir yra Europos Sąjungos prioritetas, kuriam skiriama daug laiko bei pastangų, o jo įtaką mes, to net nežinodami, patiriame kasdien.

Pasak Dovydo Čeilutkos, Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos prezidento, šiuo metu dirbtinis intelektas naudojamas daugelyje srityje. Jį galima rasti visose didžiųjų gamintojų programėlėse: „Netflix“, „Facebook“, „Spotify“.

„Visos šios įmonės turi milžiniškus duomenų mokslininkų padalinius, kurie stengiasi pagerinti programėlių veikimą taip, kad vartotojams jas naudoti būtų kuo patogiau, pvz., rekomendacijų sistemos, kurios rodo mums tik tai, kas, remiantis mūsų peržiūrų ir paieškos istorija, turėtų mums patikti ir būti įdomu. Tikriausiai dešimtys komandų dirba prie šių gana sudėtingų sprendimų“, – laidos metu sakė D. Čeilutka.

Mobilieji telefonai naudoja dirbtinį intelektą tam, kad pateiktų jums tinkamiausią produktą ar paslaugą, paieškos sistemos kas sekundę mokosi iš daugybės vartotojų pateiktų duomenų, kad jums pateiktų maksimaliai aktualius paieškos rezultatus, o siekiant efektyviai valdyti COVID-19 pandemiją, dirbtinis intelektas buvo naudojamas terminio vaizdo įrenginiuose oro uostose. Ir net eidami Vilniaus centru Jūs jau dabar galite užeiti į išmaniąją autonominę parduotuvę „Pixevia“, kurią valdo dirbtinis intelektas, o joje nerasite nei kasininko, nei skenavimo punkto. Tokį inovatyvų sprendimą, pirmą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, pasiūlė lietuviško kapitalo bendrovė „Magma Solutions“.

Pasak Mindaugo Eglinsko, parduotuvė įkūrėjo, visus pagrindinius darbus joje atlieka dirbtinis intelektas. Pirkėjo veiksmus seka vaizdo kameros, o prekių krepšelis yra formuojamas pasitelkus į pagalbą jutiklius.

Kitą sėkmingo dirbtinio intelekto panaudoji pavyzdį pateikia kita lietuvio įkurta įmonė „Genus AI“, kuri siūlo dirbtinio intelekto algoritmais besiremiančią platformą, padedančią verslams efektyviau bendrauti su vartotojais. „Genus AI“ analizuoja tekstinę ir vizualią informaciją, interpretuojamą naudojant dirbtinį intelektą, ir pateikia rekomendacijų, susijusių su rinkodaros turiniu, kanalais ir turinio sklaida.

„Mūsų platforma padeda mažoms kompanijoms naudotis mašininio mokymosi ir dirbtinio intelekto privalumais kuriant efektyvias reklamines kampanijas. Dirbtinis intelektas yra išmokytas suprasti skirtingus vaizdo klipus ir paveiksliukus, gali juos palyginti ir suprasti, kuris geriau suveiks socialiniuose tinkluose“, – sako įmonės bendrakūris Viktoras Jucikas.

Dirbtinis intelektas sukėlė proveržį ne tik pramonės, prekybos, rinkodaros, sveikatos švietimo, bet ir transporto bei logistikos srityse, kur jau dabar kuriami autonominių elektra varomų vilkikų prototipai. Pasitelkus į pagalbą dirbtinį intelektą, gali būti apskaičiuojami optimaliausi maršrutai, valdomi transporto srautai, sumažėtų nelaimių kelyje. ES skaičiavimais, dirbtinis intelektas gali ženkliai prisidėti prie Europos žaliojo kurso tikslų įgyvendinimo. Europos Parlamento skaičiavimais, iki 2030 m. dirbtinis intelektas gali padėti sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą nuo 1,5 proc. iki 4 proc.

Neabejotina, kad dirbtinis intelektas turi didžiausią įtaką mūsų gyvenimui, verslui, viešajam sektoriui ir gali pagerinti gyvenimo kokybę. Jis jau tapo neišvengiamybe ir būtinybe. Jau šį šeštadienį naujausioje laidoje „Inovacijų DNR“ jos kūrėjai kartu su ekspertais gilinsis į dirbtinio intelekto temą ir pristatys sritis, kuriose greitu metu išvysime didžiausią proveržį. Plačiau apie šios technologijos panaudojamo galimybes ir naudas bus kalbama naujausioje laidoje „Inovacijų DNR“ jau šį šeštadienį, 11.30 val., per „Lrytas TV“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.