Neįtikėtina, bet tiesa: šviesolaidžio ištakos siekia XIX amžių

Kad šviesą galima nukreipti kreiva linija, manoma, žinojo ir antikos stiklo pūtikai. Bet už šio reiškinio išaiškinimą turime būti dėkingi šveicarui Danieliui Colladonui.

Dabar šviesolaidis – jau kasdienybė.<br> 123rf nuotr.
Dabar šviesolaidis – jau kasdienybė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 10:12 AM

1841 m. D.Colladonas pademonstravo, kad žemyn krintančios vandens čiurkšlės praleidžia šviesą. Vieni pirmųjų jo išradimą pradėjo taikyti dantų gydytojai, lenktomis stiklo lazdelėmis apšviesdami pacientų burnos ertmę.

Skaidrios medžiagos šerdis padengiama kelių dešimčių mikrometrų storio apvalkalu. Tokioje skaiduloje šviesos bangos sklinda dėl visiško vidaus atspindžio – šviesa visiškai atsispindi nuo ribos tarp dviejų aplinkų.

Ši savybė buvo pritaikyta ne tik telekomunikacijų srityje, bet ir medicinoje.

Pirmasis 1930 m. stiklo skaidula vaizdą perdavė vokietis Heinrichas Lammas. Tuo metu jis buvo medicinos studentas ir norėjo sukurti endoskopą, kuriuo galėtų pažvelgti į žmogaus vidų.

Naudodamas stiklo skaidulas H.Lammas gavo lempos kaitinamojo siūlelio vaizdą, bet jis buvo labai prastos kokybės.

H.Lammui užpatentuoti savo gaminio nepavyko, nes ta garbė atiteko amerikiečiui Clarence’ui Hansellui. Šiam išradėjui iš viso buvo suteikta apie 300 patentų, ir vienas jų – už idėją perduoti vaizdą faksu naudojant tuščiavidurius vamzdelius.

Stiklo skaidulos plačiau pradėtos naudoti po 1950-ųjų. 1956 m. buvo pagaminta medžiaga stiklo skaiduloms padengti. Tai, kad informaciją šviesos bangomis galima perduoti kaip ir radijo bangomis, sudomino telekomunikacijų kūrėjus. O 1960-aisiais sukurtas pirmasis lazeris – ypač stiprus šviesos šaltinis – pradėjo optinio duomenų perdavimo erą.

Šviesos bangų dažnis milijonus kartų didesnis už radijo bangų dažnį, todėl optiniu skaiduliniu, arba stiklo pluošto, kabeliu galima perduoti daugiau informacijos. Moduliuotos šviesos bangos sklinda stiklo skaidulomis. Imtuve optinis signalas paverčiamas elektriniu, apdorojamas, dekoduojamas ir gaunamas šviesos bangomis perduodamos informacijos signalas.

1977 m. įvyko pirmasis pokalbis telefonu ryšiui naudojant 10 km ilgio optinį kabelį, nutiestą Long Biče, Kalifornijoje. 1988 m. toks kabelis nutiestas Atlanto vandenyno dugnu. Juo vienu metu buvo perduodama apie 40 tūkst. pokalbių.

Lietuvoje pirmasis optinis skaidulinis telefono kabelis Vilnius–Kaunas nutiestas 1992 m., o per Baltijos jūrą – 1997-aisiais. Šviesolaidinis internetas Lietuvoje labai paplitęs, o interneto spartos mums gali pavydėti daugybės pasaulio valstybių gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.