Gali nutikti taip, kad „Netflix“ pradės transliuoti rusišką propagandą

Gali nutikti taip, kad JAV transliacijų milžinė „Netflix“ nuo kovo 1 dienos pradės transliuoti Kremliaus propagandą – nes Rusijoje įsigalioja nauji įpareigojimai, rašo politico.eu.

 Gali nutikti taip, kad „Netflix“ pradės transliuoti rusišką propagandą.<br>123rf nuotr.
 Gali nutikti taip, kad „Netflix“ pradės transliuoti rusišką propagandą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 5:53 PM

Naujieji transliavimo reikalavimai taikomi tik „Netflix“ paslaugoms Rusijoje, kur, remiantis „Netflix“ reikalus Rusijoje tvarkančios įmonės duomenimis, yra beveik 1 mln. abonentų.

Kovo 1 d. „Netflix“ Rusijoje taps taikomi įvairūs nauji įpareigojimai – dėl to, kad praėjusiais metais ji buvo įtraukta į šalies ryšių reguliavimo institucijos „Roskomnadzor“ prižiūrimą „audiovizualinių paslaugų“ registrą.

Registras taikomas srautinio transliavimo paslaugoms, teikiamoms Rusijos rinkoje ir turinčioms ne mažiau kaip 100 000 vartotojų per dieną – ir čia nustatyti reikalavimai transliuoti 20 Rusijos federalinių televizijos stočių transliacijas. Tarp tokių yra tokios televizijos kaip „Pervyj kanal“, NTV ir Rusijos stačiatikių bažnyčios valdomas kanalas „Spas“, rašo laikraštis „Moscow Times“.

Rusijos „Pervyj kanal“ ypač glaudžiai susijęs su Kremliumi, nes jo valdyboje yra keletas artimiausių V.Putino politinių sąjungininkų – kurie pagal tokią tvarką bus rodomi „Netflix“ transliacijose.

Tarp jų yra ir V. Putino „vyriausiasis šnipas“ Sergejus Naryškinas ir V.Putino administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Aleksejus Gromovas. Į A.Gromovo pareigas įeina valstybinės propagandos gamybos priežiūra ir plati Maskvos cenzūros programa. Anksčiau jis ėjo V.Putino spaudos sekretoriaus pareigas.

Paklausta, ar laikysis naujųjų taisyklių, „Netflix“ neatsakė į „Politico“ prašymą pakomentuoti. Tačiau ekspertai nesitiki, kad JAV transliacijų milžinė pasitrauktų iš Rusijos rinkos dėl komercinių interesų.

„Atrodo mažai tikėtina, kad jie atmes naująsias taisykles ir pasitrauks“, – sakė „Netflix“ versle besispecializuojanti tyrėja Catalina Iordache. Ji pridūrė, kad taip gali nutikti dėl „Netflix“ jau užmegztų partnerystės ryšių su Rusijos nacionaline žiniasklaidos grupe (NMG), taip pat dėl pinigų, kuriuos ji skyrė rusiško turinio – pavyzdžiui, draminio serialo „Ana K.“ – gamybai.

2020 m. „Netflix“ paskelbė apie partnerystę su NMG, kuriai tarpininkavo amerikiečių ir britų advokatų kontora „Hogan Lovells“. Bendrovė tuo metu gyrė šį sandorį kaip „keičiantį žaidimo taisykles“, kuris „nustatys naujus užsienio transliacijos paslaugų standartus Rusijoje“. NMG priklauso beveik 20 proc. Rusijos proputiniškojo Pirmojo kanalo akcijų.

C.Iordache pridūrė, kad „Netflix“ rinkos dalis 2021 m. nuolat didėjo, tačiau dar yra daug erdvės augti. „Rusija yra didelė abonentų rinka, kuri gali pasirodyti labai pelninga, jei taip nutiks“, – sakė ji.

Aiškinasi dėl „gėjų propagandos“

„Netflix“ verslas Rusijoje susiduria su vis didesniais suvaržymais.

Praėjusių metų lapkritį Rusijos vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad nagrinės valstybinės šeimų apsaugos įgaliotinės Olgos Baranec skundą dėl „Netflix“ skleidžiamos „gėjų propagandos“.

Jei bus nustatyta, kad bendrovė pažeidžia Rusijos įstatymus, draudžiančius platinti „netradicinius seksualinius santykius“, jai gali būti skirtos baudos arba gali būti sustabdytas paslaugų teikimo leidimas.

Kitur „Netflix“ nuolat susiduria su Rusijos administracijos rūstybe – kuri anksčiau teigė, kad transliacijos paslauga yra JAV politikos priemonė. Buvęs kultūros ministras Vladimiras Medinskis 2016 m. sakė, kad Baltieji rūmai supranta, „kaip per „Netflix“ patekti į kiekvienus namus“.

Kol „Netflix“ nagrinėja pasilikimo Rusijoje sąnaudų ir rizikos analizę, yra tikimybė, kad ateityje į šalies transliavimo įpareigojimų taikymo sritį gali patekti ir kitos Vakarų srautinio transliavimo paslaugos.

Rusijoje galima naudotis ir „Amazon Prime Video“ – tačiau mažai tikėtina, kad ji pasieks reikiamą abonentų skaičiaus ribą, kad „Roskomnadzor“ ją užregistruotų kaip audiovizualinę paslaugą. Į klausimą apie savo ateitį Rusijoje „Amazon“ Politico.eu taip pat neatsakė

Tuo tarpu „HBO Max“ sudarė sutartį su Rusijos srautinio transliavimo paslauga „Amediateka“, kuri nuo 2021 m. teikia išskirtinę platformą HBO produkcijai. Rusijoje „Disney Plus“ nėra prieinama.

Nepaisant numatomo „Netflix“ vengimo atsisakyti Rusijos rinkos, kitos autoritarinės jurisdikcijos visame pasaulyje atgrasė transliacijų milžinę nuo įžengimo į vietos rinkas. Kaip viešai skelbia „Netflix“, jos paslaugos neprieinamos Kinijoje, Kryme, Šiaurės Korėjoje ir Sirijoje.

Parengta pagal Politico.eu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.