Įdomioji elektroninių knygų istorija: Ray Bradbury priešinosi, o Stephenas Kingas pasiekė rekordą

Skaitmeninė knyga neturi „kūno“. Autorius ar leidykla neparduoda tokios knygos tiesiogine prasme – įsigyjama licencija skaityti jos turinį, panašiai kaip naudoti kompiuterinę programą.

Atsiradus skaitmeninėms knygoms, buvo sukurti ir prietaisai joms skaityti – elektroninės skaityklės.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Atsiradus skaitmeninėms knygoms, buvo sukurti ir prietaisai joms skaityti – elektroninės skaityklės.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 8:22 AM

Tai knyga, kurioje visa informacija užkoduota tik skaitmeniniu būdu. Į dešimtąją dešimtį įkopęs JAV rašytojas Ray Bradbury įnirtingai priešinosi idėjai jo knygas leisti skaitmeniniu formatu. Yra net pasakęs, kad elektroninės knygos, kurias galima skaityti kompiuterio ekrane, išmaniajame telefone arba specialioje skaityklėje, dvokia „kaip išdegęs kuras“.

Bet garsiajam fantastui nepavyko išvengti moderniųjų technologijų. Rašytojo agentai įspraudė autorių į kampą pareikšdami, kad kitaip jo knygos JAV iš viso nebus leidžiamos. R.Bradbury knygą „451° Farenheito“, kurioje pasakojama apie knygas deginančią totalitarinę visuomenę, anglų kalba galima skaityti ir elektroniniu būdu.

2000-aisiais tik skaitmeniniu formatu platinta Stepheno Kingo knyga „Kulkos greičiu“ sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Per pirmąsias 24 valandas nuo jos pasirodymo daugiau nei 400 tūkst. parsisiųstų šios knygos kopijų paliudijo, kad skaitmeninė revoliucija įgauna pagreitį.

Skaitmeninių knygų era prasidėjo palyginti visai neseniai. 1971 m. JAV rašytojas biografas Michaelas H.Hartas sukūrė pirmąjį pasaulyje suskaitmenintą tekstą – tai buvo JAV Nepriklausomybės deklaracija. Tais pačiais metais jis inicijavo Gutenbergo projektą – pirmąją elektroninių knygų biblioteką internete. Į šią sritį įsitraukus „Google“, atsirado „Google Books“ ir kiti panašūs projektai. 2008 m. „Google“ sukūrė šiuolaikinę popierinių knygų ir spaudos skaitmeninimo priemonę „Google ReCaptcha“.

Atsiradus skaitmeninėms knygoms, buvo sukurti ir prietaisai joms skaityti – elektroninės skaityklės. Pirmosios skaityklės „Rocketbook“ ir „Softbook“ pasirodė 1998-aisiais, 2007 m. pasaulį išvydo gerai žinoma JAV sukurta skaityklė „Amazon Kindle“ su tuo metu daugiau nei 90 tūkst. prieinamų knygų.

Skaityklės pagrįstos elektroninio rašalo („e-ink“) technologija, išrasta 1997 m. „MIT Media“ laboratorijose. Tokios technologijos ekranai leidžia visą laiką vaizdą išlaikyti ekrane nenaudojant energijos, pats ekranas yra gana atsparus deformacijai, o energija naudojama tik tuomet, kai reikia pakeisti rodomą turinį. Kai kurios skaityklės turi liečiamą ekraną ir leidžia ekrane užsirašyti pastabas.

Lietuvoje pirmąją skaitmeninę knygą „Lietuviškos knygos metai“ kartu su kitais 1998 m. parengė ir išleido profesorius Domas Kaunas. Skaitmeninis vadovėlis „Gimtoji istorija“, išleistas kompaktine plokštele 2003 m. ir vėliau sulaukęs naujų laidų, buvo pirmasis bandymas į vieną vietą sudėti Lietuvos istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.