Karybos ekspertai „Locked N' Loaded“: ką gali reikšti derybose Rusijos keliami reikalavimai

Pilietinis gynybos ir saugumo analizės centras „Locked N' Loaded“ – tai karybos entuziastų grupė, rašanti įvairiomis gynybos temomis, o paskutiniu metu kasdien stebinti ir komentuojanti karinius veiksmus Ukrainoje.

Karybos ekspertai „Locked N' Loaded“: ką gali reikšti derybose Rusijos keliami re.ikalavimai<br> lrytas.lt iliustr.
Karybos ekspertai „Locked N' Loaded“: ką gali reikšti derybose Rusijos keliami re.ikalavimai<br> lrytas.lt iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 2:25 PM, atnaujinta Aug 9, 2022, 2:18 PM

Savo įžvalgomis, pastebėjimais ir įdomiais įvykių momentais karybos analitikai sutiko pasidalinti ir su lrytas.lt skaitytojais.

„Kol kas fronte pauzė. Rusija telkia pajėgas dar vienam bandymui pasiekti savo tikslus. Toliau aviacijos, raketų, artilerijos smūgiais siekia paveikti ukrainiečių valią priešintis, bando stiprinti savo pozicijas, telkia resursus. Ukraina ramiai ruošiasi – pasalomis ir dronais trikdo agresoriaus tiekimo kolonas (tame tarpe ir tą „baisiąją“ koloną prie Kijevo), vykdo svarbiausių miestų gynybą ir naikina per toli ir per drąsiai įsiveržusias orkų grupes“, – teigia karybos analitikai.

Todėl, pasak jų, dabar yra proga šiek tiek pakalbėti apie diplomatiją.

„Ar Jums neatrodo, kad Kremlius ima ieškoti išeičių iš susidariusios situacijos? Gal tie signalai dar nelabai ryškūs, gal daug kas vyksta po kilimu. Tačiau susidaro įspūdis, kad Ukrainos tvirta gynyba, pasaulio pagalba jai ir sankcijos priverčia Kremlių galvoti apie būdus, kaip būtų galima išeiti iš itin sudėtingos situacijos. Juk Kremlius ne vienalytis, jame net kelios grupuotės, kurios ne visada veikia ranka rankom, o neretai – konkuruoja viena su kita. V.Putinas kol kas šių grupuočių vadas, administratorius ar koordinatorius, tačiau toliau blogėjant padėčiai šios grupuotės gali imti ieškoti savų būdų, kaip užbaigti konfliktą“, – svarsto „Locked N' Loaded“ specialistai.

Anot jų, šie ženklai verčia galvoti apie tokius pirmus požymius:

  • Rusijos retorika apie strateginės paskirties pajėgų (t.y. branduolinio arsenalo) pervedimą į ypatingą parengtį. Dėl to buvo daug aistrų, nors tai gana tradicinis Kremliaus triukas nesėkmių fone. Vakarai į jį atsakė gana aiškiai ir nedviprasmiškai. Tačiau ar Vakarai – vienintelis tokios retorikos adresatas? Gal tai žinutė ir Ukrainai: „Žiūrėkit, jūs gal mus ir daužot, bet net negalvokit atsiimti Krymo ir Donbaso. „Bachūrai“ nesupras ir neatleis. Taip žemai kristi veidu į purvą aš nepasirengęs. Galiu ir supsichuoti. O va „demilitarizacija“ ir „denacifikacija“, juk tokie filosofiniai terminai, jūs mane ne taip supratot“.
  • Kremliaus pranešimas, kad Rusija nesiruošia skelbti mobilizacijos. Jei Kremliui ėmus mojuoti branduoliniu vėzdu ir kilo teorinė galimybė karui su Vakarais (ir branduoline jo dedamąja dalimi), tai dabar tokia galimybė vis mažesnė. „Kremliui paspringus Ukraina, apie kokį karą su NATO jis gali galvoti? Tuo labiau jei nepravesta mobilizacija. Vien apsikeitimas branduoliniais smūgiais niekur nenuves, Kremlius tą supranta. Tad toks pareiškimas papildomas argumentas, kad vienintelis Kremliaus tikslas šiuo metu Ukraina“, – teigia „Locked N' Loaded“.
  • Tarp V.Putino sąlygų pasirodę „reikalavimai“ pripažinti aneksuotą Krymą ir okupuotą Ordlo. Taip, „denacifikacija“ ir „demilitarizacija“ tarp sąlygų liko, tačiau pažiūrėkime realiai:

  1. V.Putinas lyg tarp kitko užsiminė, kad „demilitarizaciją“ jie jau kaip ir beveik įvykdė, liko nedaug. Nors paraleliai vis pasirodo Kremliaus propagandinių kanalų žinutės apie Ukrainą, kaip stiprų priešininką. Tai žinoma labiau saviterapija, bet visgi tendencija daug ką pasako.
  2. Net ir nuvertęs V.Zelenskį lojalios sau Ukrainos Putinas nematys niekada. Niekas jų su gėlėmis nesutinka, taip ir bus ateityje – nepriklausomai ką V.Putinas paskirtų „prezidentu“. Tad „denacifikacija“ neįvyks.
  3. Narystė NATO šiuo metu Ukrainai yra nepasiekiama (nebent V.Putinas dar kokiais savo veiksmais nepaliktų NATO kitos išeities, kaip tik įsikišti). Tą Kremlius puikiai supranta, tad toks reikalavimas yra tik tam, kad turėtų, kur atsitraukti.
  4. vienintelis realus derybų objektas – bandyti išlaikyti tai, ką Rusija užgrobė iki 2022 m. vasario 24 d.

„Ar toks mūsų būrimas iš kavos tirščių turi pagrindo – ir jei taip, ar Ukraina bent svarstys tokią galimybę – priklausys nuo padėties fronte. Jei Kremlius dar savaitę ar dvi nepasieks operacinių tikslų (ką jau kalbėti apie strateginius), tai V.Putinas tikrai bus priverstas ieškoti išeičių. Kalbant Kremliaus diplomatų ir intelektualų kalba: „Juk jei vierchas krenta žemiau parašos, bachurai nesupras ir neatleis“, – apibendrina Pilietinis gynybos ir saugumo analizės centras „Locked N' Loaded“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.