Rusija teigia Ukrainoje panaudojusi hipergarsinę raketą „Kinžal“ – ką apie ją žinome?

Rusija kare Ukrainoje teigia pirmą kartą panaudojusi hipergarsines raketas „Kinžal“ – ir tai galbūt pranašauja naują erą, kai šie itin greiti ginklai gali pradėti dominuoti karyboje, rašo „Live Science“.

„Kinžal“, gabenama „Mig-31K“. 2018 metų nuotrauka.<br> AP / Scanpix nuotr.
„Kinžal“, gabenama „Mig-31K“. 2018 metų nuotrauka.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 8:42 AM, atnaujinta Mar 24, 2022, 11:56 AM

Šeštadienį (kovo 19 d.) Rusija paskelbė, kad panaudojusi raketų sistemą „Kh-47M2 Kinžal“, sunaikino Vakarų Ukrainoje esantį ginklų sandėlį, pranešė naujienų agentūra „Reuters“, cituodama Rusijos naujienų agentūrą „Interfax“.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad šios raketos nuo 2017 m. buvo naudojamos „eksperimentinėje“ karo tarnyboje, su naikintuvų „Mig-31K“ eskadrile Rusijos pietuose.

Tačiau „Interfax“ pranešime teigiama, kad tai buvo pirmas kartas, kai „Kinžal“ buvo panaudotos kovoje Ukrainoje. Rusija niekada nėra pripažinusi, kad šias raketas naudojo kur nors kitur.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas teigė, kad raketos sunaikino požeminį sandėlį, kuriame buvo laikomi Ukrainos raketų ir lėktuvų šaudmenys. „Aviacinės raketų sistema „Kinžal“ su hipergarsinėmis aerobalistinėmis raketomis sunaikino didelį požeminį sandėlį, kuriame buvo raketų ir aviacinė amunicija, Ivano Frankivsko srities Deliatyno kaime“, – šeštadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija, apie ką paskelbė naujienų agentūra „AFP“.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai patvirtino, kad penktadienį Rusijos raketos smogė Ivano-Frankivsko regionui Vakarų Ukrainoje, tačiau daugiau informacijos nepateikė, pranešė „Reuters“.

Šeštadienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, užfiksuotas Ukrainos ginklų sandėlio sunaikinimas „didelio tikslumo raketos smūgiu“.

„Kinžal“ raketos

Hipergarsinės raketos „Kinžal“ yra vienas iš kelių aukštųjų technologijų ginklų, kuriuos Rusija pristatė 2018 m.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jas pavadino „idealiu ginklu“, o iki šiol jos buvo naudojamos Rusijos orlaiviuose – pavyzdžiui „Mig 31K“.

Maždaug 480 kg raketos naudingąjį krovinį paprastai sudaro didelės sprogstamosios galios kovinė galvutė, tačiau „Kinžalai“ gali būti apginkluoti ir tokio pat dydžio branduolinėmis kovinėmis galvutėmis – tai atitinka nuo 100 iki 500 kilotonų trotilo.

Rusijos žiniasklaidos šaltiniai praneša, kad „Kinžal“ raketos netrukus po paleidimo staigiai įgreitėja iki daugiau nei keturis kartus didesnio už garso greitį (5 000 km/val.) ir pasiekia net 12 kartų didesnį už garso greitį (14 800 km/val.), o jų veikimo nuotolis siekia iki 3 000 km.

Bet kas, kas viršija 5 machų (arba penkiagubą garso) greitį, laikoma hipergarsiniu. Esant tokiam greičiui, hipergarsinio oro srauto fizikiniai pokyčiai tampa itin reikšmingi, todėl tai yra sudėtinga sritis aviacijos ir kosmoso inžinieriams.

Projekto esmė – „Kinžal“ raketos gali skristi taip greitai, kad jų beveik neįmanoma susekti ir perimti. Be to, teigiama, kad skrisdamos hipergarsiniu greičiu jos atlieka staigius manevrus, leidžiančius išvengti priešo priešraketinės gynybos.

Dėl labai didelio greičio raketos taip pat gali lengviau prasiskverbti pro stipriai šarvuotus taikinius – pavyzdžiui, į giliai esantį požeminį ginklų sandėlį Vakarų Ukrainoje, kuris, kaip teigiama, buvo naujausio smūgio taikinys.

Hipergarsiniai ginklai

Hipergarsines raketas kuria kelios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas ir Kiniją.

Tačiau, pasak JAV Nacionalinio visuomeninio radijo, Kinijos hipergarsinės raketos yra eksperimentinės, o JAV iki 2023 m. neplanuoja naudoti hipergarsinių raketų, pranešė Ginklų kontrolės asociacija.

Tuo tarpu Rusijos hipergarsinės raketos „Kinžal“ gali drastiškai pakeisti jėgų pusiausvyrą Ramiajame vandenyne, rašoma 2018 m. žurnalo „The Diplomat“ straipsnyje.

Jei Kinijos iš oro paleidžiamos hipergarsinės raketos atrodo skirtos atakuoti lėktuvnešius Pietų ir Rytų Kinijos jūrose, Rusijos „Kinžal“ kelia didesnę grėsmę, nes jos yra didesnės ir juda didesniu greičiu – tai reiškia, kad vien jų kinetinė energija, nepriklausomai nuo kovinių galvučių, gali būti pakankamai galinga, kad išvestų iš rikiuotės arba sunaikintų didelius karo laivus.

Straipsnyje pažymima, kad jei „Kinzhal“ raketos bus dislokuotos Rusijos Tolimųjų Rytų regione, jos gali turėti „reikšmingos įtakos jėgų pusiausvyrai Ramiajame vandenyne“, nes Rusijos reaktyviniai lėktuvai galės taikytis į JAV karo laivus, esančius už 3500 km nuo kranto.

Kariniai ekspertai pabrėžia, kad „Kinžal“ raketų greitis ir skvarbumas yra ypač grėsmingi – tačiau vienas analitikas teigia, kad jų pagrindinis pranašumas yra ne strateginis, bet psichologinis.

„Iš esmės tai nekeičia mūšio lauko, bet neabejotinai turi poveikį psichologinės propagandos prasme, kai siekiama visus išgąsdinti“, – po naujausios atakos „Euronews“ sakė Rusijos karo analitikas ir žurnalistas Pavelas Felgenhaueris.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.