JAV generolas: jei Kremliaus stuburo neperlaušime dabar, teks prie to grįžti po 2-3 metų

Rusija, tikėdamasi užimti Kijevą per kelias dienas, apsiskaičiavo. V.Putinas neturi nei jėgų, nei priemonių užimti sostinę. Be to, didelis nužudytų rusų generolų skaičius įrodo Rusijos kariuomenės neveiksmingumą.

 JAV sausumos pajėgų Europoje vadas, generolas Benas Hodgesas Vilniuje, 2017 m. kovo 1 d.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 JAV sausumos pajėgų Europoje vadas, generolas Benas Hodgesas Vilniuje, 2017 m. kovo 1 d.<br> Imago / Scanpix nuotr.
JAV sausumos pajėgų Europoje vado Beno Hodgeso susitikimas su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite. 2017 m. rugsėjo 1 d., Vilnius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
JAV sausumos pajėgų Europoje vado Beno Hodgeso susitikimas su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite. 2017 m. rugsėjo 1 d., Vilnius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Vaizdai iš Kijevo priemiesčio Bučos.<br> AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Vaizdai iš Kijevo priemiesčio Bučos.<br> AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 9:52 PM

Pasaulį apskriejo šiurpą kelianti vaizdinė medžiaga apie rusų žiaurumus Bučoje, Irpenėje, Hostomelyje ir Žytomyro greitkelyje, kuris dabar vadinamas mirties keliu. Niekas tiksliai nežino, kas vyksta Mariupolyje ir Černigovo srities kaimuose. Tačiau, pasak liudininkų, kuriems pavyko išlikti gyviems, ten rusų egzekutoriai irgi žudė taikius, nekaltus žmones.

Rusija XXI a. Europos centre vykdo tikrą genocidą, ir istorija turi savybę kartotis. Jei pasaulis tiesiog susitaikys su šiais žiaurumais ir blogis liks nenubaustas, jis būtinai sugrįš – tačiau į kitas Europos šalis, rašo TCH.ua.

Pasak į atsargą išėjusio generolo leitenanto Beno Hodgeso, buvusio JAV pajėgų Europoje vadu, jei nepadėsime Ukrainai perlaužti Kremliui stuburo dabar, po 2-3 metų vėl turėsime reikalų su Rusijos sukeltu karu.

Interviu TCH.ua generolas taip pat kalbėjo apie tai, ar V.Putinas gali panaudoti branduolinį ginklą – ir kodėl ateinančios trys savaitės bus labai svarbios.

– Prasidėjo jau antrasis Rusijos karo prieš Ukrainą mėnuo. Ar Putinas pasiekė savo tikslus?

– Putinas nepasiekė nė vieno iš savo tikslų. Šį pasipriešinimą sąlygoja Ukrainos karių ir Ukrainos žmonių kova. Rusams nepavyko pasiekti nė vieno savo tikslo. Net ir šiandien, praėjus penkioms savaitėms, jie vis dar neužėmė Mariupolio – kuris, atsižvelgiant į visus rusų turėtus pranašumus, turėjo būti pirmasis kritęs miestas. Jie patyrė didžiulę nesėkmę. Ir paprastai dalis jų žlugimo įvyksta dėl prastų apskaičiavimų, klaidų ir kainos, kurią jiems galiausiai tenka sumokėti.

Todėl Kremlius iš pradžių paskelbė apie „pirmojo etapo“ pabaigą, o dabar – apie „antrojo etapo“ pradžią. Kas, žinoma, yra visiškos pasakos. Jie negali pripažinti, kad jiems nepasisekė, todėl dabar turi ieškotis ko nors kitko. Tačiau tai netruks amžinai. Manau, kad per artimiausias tris savaites Ukraina gali pasiekti Kremliaus gerklę. Turime Ukrainai padėti, kad jie galėtų eiti į priekį ir perlaužti Kremliaus stuburą – skubiai suteikdami viską, ko Ukraina prašo. Jei nepadėsime, rusai pradės atsinaujinimą, atsiveš amunicijos, supras, ką daro ne taip, ir vėl pradės puolimą. Taigi, šiuo metu esame pačiame svarbiausiame šios kampanijos etape.

– Kai sakote, kad Ukrainai reikia duoti viską, ko ji prašo, ar turite omenyje naikintuvus ir oro gynybos sistemas?

– Visų pirma, reikia dalykų, kurie galėtų sunaikinti tai, kas kelia daugiausia problemų. Tai yra tolimojo nuotolio raketos, tolimojo nuotolio artilerija, Rusijos laivai, iš kurių paleidžiamos kruizinės raketos, Rusijos orlaiviai, iš kurių taip pat paleidžiamos kruizinės raketos. Taigi, turime suteikti Ukrainai ką nors, kas galėtų sustabdyti mano išvardintus dalykus. Be to, artilerija, raketos ir 122 mm bei 152 mm amunicija, taip pat vidutinio nuotolio zenitiniai raketiniai kompleksai. Taip pat manau, kad turime aprūpinti Ukrainą šarvuotomis mobiliosiomis priemonėmis.

– Taigi, kalbant apie Putino tikslus – ar jis norėjo užvaldyti visą Ukrainą, tikėdamasis tai įvykdyti žaibišku kirčiu?

– Taip, esu tikras, kad jis to ir tikėjosi. Jis tikėjosi, kad po kelių dienų galės užimti Kijevą, o jo kariai bus sutikti kaip išvaduotojai. Manau, kad rusų pasipūtimas, jog jie gali tai padaryti, atspindi klaidingus jų apskaičiavimus. Tai, kad Rusijos generolai buvo nužudyti, nes naudojosi mobiliaisiais telefonais su ukrainietiškomis SIM kortelėmis, yra šios arogancijos pavyzdys.

– Ar antrąjį karo mėnesį galime sakyti, kad Rusijos kariuomenė nėra tokia galinga?

– Ji tikrai nėra efektyvi. Tačiau ji vis dar turi branduolinių ginklų, daug pajėgumų ir tūkstančius karių. Todėl turime pasinaudoti galimybe dabar. Priešingu atveju po 2-3 metų vėl teks su tuo susidurti. Todėl dabar turime kalbėti apie pergalę. Net nėra apie ką diskutuoti. Prioritetas yra laimėti – atkurti Ukrainos suverenitetą. Tai turėtų būti Jungtinių Valstijų ir Europos tikslas – padėti Ukrainai atkurti jos suverenitetą. Tada bus galima kalbėti tvirtai. Ukraina yra suvereni šalis. Ir tai jau nebe XVIII amžius, kai didžiosios valstybės ką nors sprendė už mažesnių valstybių nugarų.

– Ar Putinas gali panaudoti branduolinius ginklus?

– Jis gali. Bet manau, kad to nepadarys. Jis yra blogis. Prezidentas J.Bidenas teisus, rusai nusipelnė geresnio lyderio nei V.Putinas. Tačiau nemanau, kad jis išprotėjo. Jis yra blogis. Jis negerbia žmonių gyvybių, naudoja nuodus prieš savo žmones. Taigi, jis gali naudoti cheminius ir branduolinius ginklus. Tačiau nemanau, kad jis yra iracionalus rusiškąja prasme. Mūsų suvokimu, jis yra neracionalus. Tačiau nemanau, kad jis yra neracionalus – nes mano, kad rusai gali tai ištverti.

Todėl nemanau, kad cheminio ar branduolinio ginklo panaudojimas suteiktų jiems kokį nors pranašumą mūšio lauke. O Vakarams būtų beveik neįmanoma laikytis atokiau, jei rusai panaudotų šiuos ginklus. Ir manau, kad žmonės, kurie jam (Putinui – red.) pataria, sako, kad Rusijai nebus nieko gero, jei ji panaudos cheminį ar branduolinį ginklą. Todėl, deja, esame santūrūs (ypač Vakarai, bijodami suteikti Ukrainai puolamųjų ginklų, sakydami, kad tai tik išprovokuos Putiną – red.) – nes yra per daug nerimo. Manau, kad pervertinome eskalacijos ar karinės retorikos grėsmę.

– Kodėl praėjus kelioms savaitėms po to, kai pradėjo plataus masto invaziją, Rusija pakeitė taktiką – perėjo prie teroro, genocido ir Ukrainos miestų nušlavimo nuo žemės paviršiaus?

– Akivaizdu – nes pirminis planas nepavyko. Todėl jie griebėsi būdo, kai miestai sugriaunami iki pamatų, žūsta žmonės, atsiranda pabėgėlių, o Ukrainos vyriausybė, prezidentas Zelenskis ir Europos vyriausybės patiria didžiulį spaudimą ką nors daryti, kad tai sustabdytų. Tas pats buvo su (Putino – red.) parama Assado režimui, su pabėgėliais – siekiant daryti spaudimą Europai ir dešimtmečiams pakeisti Europos politiką. Baltarusija pabandė su pabėgėliais iš Artimųjų Rytų. O dabar 10 milijonų ukrainiečių. Toks ir buvo ketinimas.

– Ar matote pavojų, kad Baltarusijos kariuomenė gali įsitraukti į karą prieš Ukrainą Rusijos pusėje?

– Sakyčiau, kad tokia galimybė yra. Tačiau nemanau, kad tai tikėtina. Lukašenka yra neteisėtas lyderis. Dėl to nekyla jokių abejonių. Niekas pasaulyje netiki, kad jo rinkimai buvo teisėti. Tačiau dabar jis yra valdžioje, aplink jį yra saugumo pajėgos (kariuomenė – red.). Tačiau manau, kad net ir jis mato, jog nedidelė Baltarusijos kariuomenė (jei ji įsijungtų į karą, – red.) bus sunaikinta. Taigi, jis siekia, kad Rusija galėtų veikti Baltarusijos teritorijoje. Tačiau manau, kad jis stengiasi išsaugoti savo mažytę kariuomenę. Bet vis dėlto negaliu garantuoti, jie gali būti ir įtraukti. Tai priklauso nuo Kremliaus spaudimo. Tačiau tuo pat metu jis (Lukašenka – red.) kasdien skaičiuoja, kaip išgyventi.

– Po Stambulo derybų Rusija nusprendė išvesti savo karius iš Kijevo ir Černigovo zonų. Kodėl Putinas tai padarė? Ar jis atsisakė planų užimti Kijevą? O gal šis pasitraukimas yra tik iliuzija?

– Jis nieko neatšaukia. Jis perskirsto juos kitam „etapui“ Donbase. Ukrainos gynėjų dėka rusų kariniai daliniai pralaimėjo, jie neteko vadų, jų technika sudaužyta, jie neteko daug įrangos. Taigi, dabar jie bando atsitraukti, persitvarkyti ir persigrupuoti kitam „etapui“. Būtent tai, mano manymu, dabar ir vyksta. Taigi, tai nėra pasitraukimas.

– Rusija neturi jėgų ir išteklių užimti Kijevą?

– Jie neturi išteklių Kijevui užimti. Jie neturi pakankamai karių. Miestas yra per didelis, o aplink jį esanti gynyba labai stipri. Todėl manau, kad jie pervertina savo galimybes. Jie ketina remtis tuo, ką jau padarė. Ypač Azovo jūroje. Jie žino, kad tai smogs Ukrainos ekonomikai. Jei Ukraina negalės eksportuoti iš Berdiansko ir Mariupolio, tai smogs Ukrainos ekonomikai ir sukels daug problemų. Todėl manau, kad jie tikriausiai stengsis sutelkti dėmesį į tai.

– Jūs jau minėjote Donbasą. Visi mūsų ekspertai teigia, kad Putinas bandys atitverti mūsų Jungtinių pajėgų operacijų pajėgas (kurios kovoja separatistinėse zonose – red.). Ko tikitės iš šios krypties?

– Tai tikrai atrodo įmanoma. Jei pažvelgtume į žemėlapį, kurį kasdien matome per televiziją – taip, tai atrodo kaip galimybė. Tačiau tam reikės, kad rusai veiktų (kariniu požiūriu – red.) daug geriau nei iki šiol. Žinote, žemėlapyje yra viena. Tačiau visai kas kita tai daryti realybėje (mūšio lauke – red.). Ir nesu tikras, kad jie yra tokie vikrūs, kad galėtų tai padaryti. Ukrainos generolai yra labai protingi. Todėl įsivaizduoju, kad Generalinis štabas labai atidžiai stebi bet kokius požymius dėl tokių veiksmų ir ieško visų galimybių tinkamai smogti dar vieną smūgį Rusijos pajėgoms.

– Prieš savaitę Ukrainos žvalgybos vadovas Kirilas Budanovas pareiškė, kad V.Putinas gali bandyti primesti Ukrainai vadinamąjį „Korėjos scenarijų“. Ar tikite tuo?

– Tai būtų siaubingas rezultatas. Tačiau tai yra Ukrainos, kaip suverenios valstybės, pasirinkimas. Tai nėra sprendimas, kuris priklauso nuo kieno nors kito. Aš asmeniškai manau, kad Ukrainai būtų baisu ką nors prarasti.

– Vos prieš kelias dienas Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Rusija bandys užimti trečdalį Ukrainos...

– Rusija to norėtų. Tačiau jie jau buvo sustabdyti. Todėl ateinančios trys savaitės yra tokios svarbios. Turime padėti Ukrainai judėti į priekį ir perlaužti stuburą (Rusijai – red.), kad po 2-3 metų netektų vėl patirti to, ką patiriame dabar.

– Suprantu, kad dabar gali būti labai naivu klausti, kur V. Putinas sustos ir kada baigs savo karą prieš Ukrainą. Tačiau žmonėms, ypač Mariupolio, Sumų ir Charkovo gyventojams, svarbu tai žinoti. Taigi, kiek ilgai Putinas tęs šį karą?

– Manau, kad tai priklauso nuo to, kas nutiks per ateinančias tris savaites. Jei dabar nepadėsime Ukrainai nugalėti rusų, tai užsitęs ne vieną mėnesį, o Rusija ir toliau vers Ukrainą kraujuoti. Tačiau jei dabar nugalėsime rusus, galėsime daug greičiau pradėti derybas šiuo klausimu.

Parengta pagal TCH.ua.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.