Teigia, kad rusams beliko tik apie trečdalis turėtų tiksliojo nutaikymo raketų

Rusijos karinės pajėgos iššaudė didesniąją dalį savo turimo didelio tikslumo raketų rezervo.

 Automobilis Makarive (netoli Kijevo) važiuoja šalia rusiškos raketos nuolaužų. 2022 m. balandžio 9 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Automobilis Makarive (netoli Kijevo) važiuoja šalia rusiškos raketos nuolaužų. 2022 m. balandžio 9 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 9:47 AM

Tai „Ukraine 24“ eteryje pareiškė tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ žurnalistas Hristo Grozevas.

Jo skaičiavimais, rusai panaudojo daugiau kaip du trečdalius savo raketų.

„Kol kas jie vis dar turi apie 30 proc. to, su kuo pradėjo karą, būtent šių (didelio tikslumo – „Unian“ past.) raketų“, – pažymėjo jis.

Pasak jo, Rusijos Federacija gali pati pasigaminti tokias raketas, tačiau tokios raketos gamybos ciklas trunka apie mėnesį.

Be to, Rusija turi nedaug darbuotojų, galinčių dirbti su tokiomis raketomis, pabrėžė žurnalistas.

„Čia taip pat kyla klausimas, kas dirba su šiomis raketomis. Ištekliai, kurie žino, kaip nukreipti šias raketas, taip pat yra riboti. Tai yra... mūsų žvalgybos duomenimis, apie 30-40 žmonių. Ukraina ne tik naikina ir numuša raketas, bet ir stengiasi identifikuoti žmones, kurie gali tas raketas programuoti. Todėl nenustebčiau, jei Rusijai pritrūktų ne tik techninės, bet ir programinės įrangos“, – sakė H.Grozievas.

Anksčiau agentūra „Reuters“ citavo JAV pareigūnus, kurie teigė, kad Jungtinės Valstijos apskaičiavo, jog Rusijos tiksliųjų raketų pataikymai Ukrainoje siekia tik iki 60 proc. – likusi dalis paleistų raketų susiduria su techniniais gedimais.

Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos duomenimis, „Kh-101“ (rus. „X-101“) tipo raketos buvo gaminamos nuo 1999 m. iki 2013 m., o Rusijos žiniasklaida apie jas rašė kaip apie naujausia didelio tikslumo ginkluotės pasididžiavimą.

„Tiesa, kad kovinių operacijų Ukrainoje metu okupantų panaudotų raketų „Kh-101“ rezultatai paneigė deklaruojamą veiksmingumą. Paaiškėjo, kad elektroninių komponentų bazė toli gražu nėra naujausia“, – pažymėjo Žvalgybos direktoratas.

Ukrainos ekspertų atlikta sparnuotųjų raketų „Kh-55“ (rus. „X-55“), taip pat jų modifikacijų „Kh-555“ ir „Kh-101“ nukreipimo ir navigacijos sistemų analizė parodė, kad „modernūs“ nukreipimo įrenginiai buvo sukurti 1960-1970 m. ir pagaminti Voronežo radijo prietaisų gamykloje, Minsko gamykloje „Integral“ ir kitose Sovietų Sąjungos įmonėse.

Be to, naujausiose raketose naudojama 1977 m. sukurta navigacinė sistema „PGI-2M“.

Parengta pagal „Unian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.