Šiaurės Korėja pristatė savo tarpžemyninę raketą ir užsiminė apie branduolinių pajėgų misijas

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pirmadienį pažadėjo paspartinti branduolinių ginklų kūrimo procesą, o Pchenjane vykusiame kariniame parade buvo pademonstruota kol kas pažangiausia šalies ginkluotė, įskaitant tarpžemyninę balistinę raketą, kuri, ekspertų teigimu, gali pasiekti visą JAV žemyninę dalį.

  Pchenjane vykusiame kariniame parade buvo pademonstruota kol kas pažangiausia šalies ginkluotė.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
  Pchenjane vykusiame kariniame parade buvo pademonstruota kol kas pažangiausia šalies ginkluotė.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
 Analitikai teigė, kad įvykęs paradas suteikė ir kitų įžvalgų apie K.J.Uno mąstyseną.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
 Analitikai teigė, kad įvykęs paradas suteikė ir kitų įžvalgų apie K.J.Uno mąstyseną.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
 Šiaurės Korėjos sostinės gatvėse buvo demonstruojama tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-17“, kelios milžiniškos raketų paleidimo sistemos ir iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
 Šiaurės Korėjos sostinės gatvėse buvo demonstruojama tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-17“, kelios milžiniškos raketų paleidimo sistemos ir iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa.<br>  Korean Central News Agency nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 5:16 PM

Kai Šiaurės Korėjos sostinės gatvėse buvo demonstruojama tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-17“, kelios milžiniškos raketų paleidimo sistemos ir iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa, šalies lyderis K.J.Unas teigė, jog šalis „didžiausiu įmanomu greičiu stiprins ir plėtos“ savo branduolines pajėgas.

Ekspertai teigė, kad šis paradas, surengtas Šiaurės Korėjos kariuomenės įkūrimo 90-osioms metinėms paminėti, leido suprasti su ginklavimosi programa susijusius K.J.Uno užmojus – ypač jo pastangas sukurti kietojo kuro raketas, kurias būtų lengviau paslėpti nuo užsienio žvalgybos agentūrų.

Šalies lyderis perspėjo, kad bet kuri šalis ar jėga, bandanti kariniu būdu pasipriešinti Šiaurės Korėjai, „ilgai neegzistuos“. K.J.Unas savo branduolines pajėgas apibūdino kaip „nacionalinės galios simbolį ir karinės galios pagrindą“.

„Tikrąja taika galima pasitikėti, o nacionalinį orumą ir suverenitetą gali garantuoti galingos savigynos pajėgos, gebančios įveikti priešą“, – teigė lyderis pareiškime, kurį paskelbė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Anot jo, pirmoji branduolinių pajėgų misija yra skirta „atgrasyti nuo karo“, tačiau jei kas nors bandys „kėsintis į pagrindinius mūsų šalies interesus, mūsų branduolinės pajėgos bus priverstos vykdyti savo antrąją misiją“. Lyderis nedetalizavo, kokia būtų ši antroji misija.

Traukiantis akį

Vienas iš labiausiai akį traukiančių pristatytų ginkluotės eksponatų buvo „Hwasong-17“ – jį Pchenjanas vadina vienu didžiausių savo karinių pasiekimų.

Šiaurės Korėja teigia kovą sėkmingai išbandžiusi šią raketą, o šalies valstybinėje žiniasklaidoje pasirodžiusiame pranešime raketos paleidimas apibūdintas kaip „galinga branduolinio karo atgrasymo priemonė“. K.J.Unas pranešime teigė, kad šalis yra „visiškai pasirengusi“ bet kokiai galimai karinei konfrontacijai su Jungtinėmis Valstijomis.

Bent jau teoriškai Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos nešama branduolinė galvutė galėtų pasiekti visą JAV žemyninę dalį, tačiau analitikai teigia, kad kyla abejonių, ar raketa tikrai pataikytų ten, kur tikimasi.

JAV ir Pietų Korėja netgi užginčijo Šiaurės Korėją, teigusią, kad išbandė raketą „Hwasong-17“. Manoma, jog kovo 24 d. iš tiesų buvo paleista senesnė ir šiek tiek mažesnė raketa „Hwasong-15“, kuri pirmą kartą išbandyta 2017 m.

Šiaurės Korėjos lyderio ambicijos

Ekspertų teigimu, įvykęs paradas ir K.J.Uno kalba suteikė daug informacijos apie šalies ambicijas tiek ginklų kūrimo, tiek diplomatinių prioritetų klausimais.

Tarptautinio taikos fondo „Carnegie Endowment for International Peace“ branduolinių ginklų ekspertas Ankitas Panda teigė, kad parado nuotraukos leidžia manyti, jog jame buvo demonstruojamos trys dar neišbandytos kietojo kuro raketos.

„K.J.Unas į savo 2021 m. sausio 8-ojo partijos suvažiavimo pageidavimų sąrašą įtraukė kietuoju kuru varomas tarpžemynines balistines raketas. Taigi, nenustebčiau, jei viena iš jų bus išbandyta skrydžio metu, atėjus laikui“, – „Twitter“ platformoje rašė A.Panda.

Kietojo kuro raketos laikomos pažangesnėmis už skystojo kuro raketas, nes jas galima lengviau transportuoti (tai reiškia, kad jas lengviau paslėpti) ir greičiau paruošti paleidimui.

Kovą po „Hwasong-17“ bandymo ginklų ekspertas, Middlebury tarptautinių studijų instituto (JK) profesorius Jeffrey Lewisas sakė, kad Šiaurės Korėjos lyderis vykdo daugiau nei prieš metus suplanuotą ginkluotės modernizavimą.

„K.J.Unas teigė, kad Šiaurės Korėjos planuose buvo kelias branduolines galvutes galinti nešti kovinė tarpžemyninė balistinė raketa, kietojo kuro tarpžemyninė balistinė raketa, karinio palydovo paleidimas ir net branduolinio povandeninio laivo išleidimas į jūrą, – sakė J.Lewisas. – Ir turbūt K.J.Unas nesustos tol, kol visko neįvykdys“.

Anksčiau Šiaurės Korėja skelbė norinti pagerinti savo raketų tikslumą ir padidinti jų nuotolį iki 15 000 km.

„Manau, kad gyvename įtemptame raketų bandymų ir branduolinių bandymų laikotarpyje – jis tikriausiai tęsis apie metus“, – sakė J.Lewisas.

Uniformos svarba

Analitikai teigė, kad įvykęs paradas suteikė ir kitų įžvalgų apie K.J.Uno mąstyseną.

Sedžiongo instituto (privataus Pietų Korėjos analitinio centro) Šiaurės Korėjos studijų centro direktorius Cheongas Seongas-changas teigė, jog svarbu tai, kad šalies lyderis kalbėdamas vilkėjo karinę uniformą.

„Tai gali simbolizuoti, kad jis ateityje „tvirtai“ atsakys į būsimojo Pietų Korėjos prezidento Yoono Suko Yeolo administracijos griežtą politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu – ji Šiaurės Korėją laiko „pagrindiniu priešu“ ir žada būti pasiruošusi „prevenciniam smūgiui“, – sakė ekspertas.

Kai kurie, tarp jų ir A.Panda, teigė, kad Šiaurės Korėjo lyderio pareiškimai nerodo esminio pozicijos pasikeitimo.

„Šiaurės Korėja visada sakė, kad tikisi atgrasyti nuo karo (ar) invazijos į savo teritoriją, bet jei tektų, panaudotų ginklus, kad nuslopintų įsiveržusias pajėgas“, – „Twitter“ rašė A.Panda.

Tuo tarpu Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yangas Moo-jinas sakė, kad pirmadienį šalies lyderio retorika buvo palyginti švelni – kiek tai būdinga Pchenjanui.

„Nebuvo tiesioginių nuorodų į Pietų Korėją ar Jungtines Valstijas, ir, nors užsiminta apie branduolinę jėgą, kraštutinių pareiškimų nebuvo. Taigi atrodo, kad Šiaurės Korėja šį kartą bandė suvaldyti intensyvumo lygį“, – sakė ekspertas.

Parengta pagal „CNN“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.