Taline aptiktas viduramžių laivas

Estijos sostinės Talino gatvėje statybininkai rado apie 700 metų senumo laivo liekanas. Maždaug pusantro metro gylyje po žeme palaidoto laivo liekanos yra iš ąžuolo, o laivo ilgis yra šiek tiek daugiau nei 24 metrai.

 Viduramžių laivo vaizdas radimvietėje.<br> P. Lätti nuotr.
 Viduramžių laivo vaizdas radimvietėje.<br> P. Lätti nuotr.
 Laivo achterštevenio dalis.<br> P. Lätti nuotr.
 Laivo achterštevenio dalis.<br> P. Lätti nuotr.
 Laivo krovinių denis.<br> P. Lätti nuotr.
 Laivo krovinių denis.<br> P. Lätti nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 8:25 AM

„Originalus laivo ilgis buvo didesnis, nes trūksta actherštevenio, o ir laivo priekis pažeistas“, – teigia Estijos jūrų muziejaus tyrėjas Priitas Lätti. Remdamasis dendrochronologine analize (t.y. medžio rievių tyrimu), mokslininkas sako, kad laivas tikriausiai buvo pastatytas XIV a. pradžioje. Iš pirmo žvilgsnio radinys labai panašus į kitus to paties laikotarpio Europos laivus, priduria jis.

Prieš daugmaž mėnesį netoli senojo Talino uosto rastas laivas – svarbus radinys archeologui Mihkeliui Tammetui, kuris stebėjo statybų projektą. Kai kasinėjama paveldo saugomose teritorijose, turi dalyvauti archeologas. Apie laivo radinį buvo pranešta Estijos jūrų muziejui.

Laivas žemėje nebuvo labai giliai – ir jis buvo užpildytas smėliu. Tikėtina, kad per šimtmečius jūra palaipsniui užnešė laivą – nes matyti skirtingi smėlio sluoksniai.

Nuo pat laivo atradimo buvo spėliojama, kad tai turbūt yra Hanzos kogas – krovininis laivas, kokie buvo naudoti prekybai Hanzos sąjungoje. Ši sąjunga – Europos prekybos gildijų grupė – XIII-XV a. dominavo jūrose. Tačiau P.Lätti teigia, kad kol kas dar yra per anksti, kad būtų galima tiksliai nustatyti laivo kilmę.

„Labai tikėtina, kad tai krovininis laivas, – sako jis. – Kadangi dar nežinome medienos kilmės (dendrochronologiniai tyrimai dar preliminarūs, todėl nenorėčiau minėti tikslių datų ar pirmųjų minčių apie medienos kilmę), sunku nustatyti laivo kilmę“.

Mokslininkai taip pat siekia nustatyti, ar kiti kartu su laivu rasti rasti artefaktai gali būti naudingi nustatant laivo amžių. „Buvo imtasi papildomų analizių. Taip pat reikia išanalizuoti laive rastus radinius, kad būtų galima pateikti tikslesnius atsakymus, – teigia mokslininkas. – Šiuo metu iškasta tik laivo priekinė dalis, ir krovinių skyrius buvo palyginti tuščias. Dabar kasinėjimai persikelia į laivo laivagalį, kuriame gali būti daugiau radinių“.

Kiti iki šiol su laivu aptikti radiniai – tai pora medinių statinių, keramikos dirbiniai, gyvūnų kaulai, keletas odos ir tekstilės dirbinių. Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis radinių skaičius padidės.

Tokios geros būklės laivo atradimas yra svarbus, nes padės istorikams ir archeologams daugiau sužinoti apie laivų statybą ir prekybą viduramžiais, taip pat apie tai, koks gyvenimas virė šiuose laivuose.

„Talinui, kaip senam pirklių miestui, rasti kažką panašaus yra tikras archeologinis laimėjimas, – sako P.Lätti, kuris specializuojasi uostų ir sudužusių laivų srityje. – Talino vystymasis glaudžiai susijęs su jūrų prekyba, ir nors apie pirklius bei prekes žinome gana daug, tačiau apie jų naudotus laivus – vis dar palyginti mažai“.

Panašių į šį laivų buvo aptikta ir anksčiau. Pavyzdžiui, 1962 m. Vokietijoje buvo rastas Brėmeno kogas, o 2015 m. Taline atkastas viduramžių krovininis laivas, kuris dabar saugomas Estijos jūrų muziejuje.

Kas bus su šiuo laivu vėliau, kai jis bus iškastas, vis dar diskutuojama. Tačiau siekiama jį išvežti iš statybvietės, kurioje jis buvo rastas – ir patalpinti kontroliuojamoje aplinkoje bei užkonservuoti. P.Lätti tai apibūdino kaip „didžiulį iššūkį“.

„Laivo transportavimo, konservavimo ir išsaugojimo metodai vis dar aptariami, – teigia jis, – nes tai labai sudėtinga operacija, o mes turime reikalų su labai vertingu archeologiniu objektu“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.